Πολιτικη & Οικονομια

Έχεις μαγεία στη ζωή σου;

Όταν ακούω κάποιους να λένε ότι δεν διαβάζουν βιβλία εκπλήσσομαι

114882-643451.jpg
Λύο Καλοβυρνάς
ΤΕΥΧΟΣ 236
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
90912-204318.jpg

Όταν ακούω κάποιους να λένε ότι δεν διαβάζουν βιβλία εκπλήσσομαι (όσο κι εκείνοι όταν ακούνε ότι έχω να δω τηλεόραση από το ’87). Μα πώς γίνεται να μη διαβάζεις; Κι η μαγεία; Δεν έχεις μαγεία στη ζωή σου; Μετά θυμάμαι ότι το διάβασμα είναι μια απόλαυση που μαθαίνεται και το βουλώνω.

Τα βιβλία (κι οι ταινίες) μάς δημιουργούν εικόνες για να ψυχαγωγούμαστε, όχι μόνο με την έννοια της διασκέδασης αλλά και της αγωγής της ψυχής – μας μαθαίνουν πώς είναι ο κόσμος. Τα περισσότερα μας μαθαίνουν ότι οι γκέι άντρες και γυναίκες δεν υπάρχουμε. Ή όταν υπάρχουμε είμαστε σε μαύρο χάλι, δυστυχισμένοι, φρενοβλαβείς ή παλιάτσοι. Χρειαζόμαστε άλλες εικόνες μας, πιο πραγματικές.

Αυτές μας δίνει ο Πολύχρωμος Πλανήτης, ένας εκδοτικός οίκος που ιδρύθηκε το 2004 με στόχο να δώσει φωνή στους Έλληνες γκέι συγγραφείς. Χρειαζόμαστε γκέι εκδοτικό οίκο; Η εκδότρια Μαρίνα Γαλανού απαντά: «Σαφώς βγαίνουν γκέι βιβλία από άλλους εκδοτικούς οίκους, αλλά πρέπει να υπάρχει ένας οίκος που να υποστηρίζει ειδικά αυτό το είδος λογοτεχνίας, επειδή πολλές φορές δεν υποστηρίζεται. Λόγου χάρη, κανένα μεγάλο βιβλιοπωλείο, εκτός από το Public, δεν έχει γκέι και λεσβιακό τμήμα. Υπάρχουν γκέι βιβλία στην Ελλάδα, αλλά οι εκδοτικοί οίκοι τους ούτε δημιουργούν τέτοιο τμήμα ούτε τα βάζουν εκεί. Κάτι δεν σημαίνει αυτό;».

Ο Πολύχρωμος Πλανήτης έχει εκδώσει γύρω στους 20 πολύ ενδιαφέροντες τίτλους μυθοπλασίας και δοκιμίου, από ιστορικά βιβλία όπως το «Αμφί και απελευθέρωση» του Λ. Θεοδωρακόπουλου, που σκιαγραφεί το γκέι κίνημα στην Ελλάδα, μέχρι τον Ταχτσής - Δεν ντρέπομαι» του Τ. Σπετσιώτη, ή «Το παιδί μου είναι γκέι», που βοηθά τους γονείς να κατανοήσουν την ομοφυλοφιλία του παιδιού τους.

Όμως ο Πλανήτης δεν εκδίδει μόνο βιβλία. Είναι το μοναδικό γκέι βιβλιοπωλείο της χώρας. «Είναι απλώς ένα εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο, όπως άλλα ειδικεύονται στα κόμιξ ή την επιστημονική φαντασία» λέει ο Θανάσης Βέσσης, υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου. Ο Πλανήτης λειτουργεί περίπου σαν βιβλιοθήκη, όπου μπορείς να βρεις συγκεντρωμένους σχεδόν όλους τους τίτλους γκέι ενδιαφέροντος που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Εξάλλου, κάποιοι γκέι άντρες και γυναίκες αισθάνονται πιο άνετα να ξεφυλλίζουν βιβλία στο φιλικό περιβάλλον του Πολύχρωμου Πλανήτη, όπως επισημαίνει ο Θανάσης. Εκτός από βιβλία θα βρείτε ντιβιντιά, γκατζετιές, ημερολόγια και ελληνικό και ξένο γκέι τύπο.

Η καινοτομία του Πολύχρωμου Πλανήτη όμως έγκειται στις λογοτεχνικές βραδιές που διοργανώνει, παρουσιάζοντας γκέι βιβλία και συγγραφείς. Λογοτεχνικές βραδιές; Ωχ! Συμπυκνωμένη πλήξη με γαρνιτούρα χασμουρητών; Κάθε άλλο! Οι λογοτεχνικές βραδιές του ΠΠ είναι περισσότερο σαν παρτούζες ανταλλαγής απόψεων, καθώς συζητιούνται και άλλες πτυχές της ζωής μας. Ο κόσμος κουβεντιάζει, ρωτάει, αμφισβητεί, προβληματίζεται.

Πολύχρωμος Πλανήτης, Αντωνιάδου 6, πλάι στην ΑΣΟΕΕ, 210 8826.600, www.colourfulplanet.com

Λεσβιακές εικόνες 

Άλλες, πραγματικές, εικόνες μας θα απολαύσετε στις προβολές της Λεσβιακής Ομάδας Αθήνας, που οργανώνει για 8η χρονιά, από αύριο 28 μέχρι Κυριακή 30 Νοεμβρίου, στο Nosotros (Θεμιστοκλέους 66, Eξάρχεια). Το πλήρες πρόγραμμα των 9 ταινιών θα το βρείτε: www.10percent.gr/epikairotita/ekdiloseis.html

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ