- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μητσοτάκης: Πολύ σημαντικό ότι η Ευρώπη αντιλαμβάνεται πια ότι πρέπει να επενδύσει στην κοινή της άμυνα
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού από την Οδησσό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα - Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού από την Οδησσό
«Είναι κοινός τόπος ότι αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο επείγει είναι να πάμε σε μια κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Οδησσό στο περιθώριο της 4ης Συνόδου Κορυφής Ουκρανίας - Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».
«Θέλω να θυμίσω ότι αυτή η Σύνοδος μεταξύ των κρατών της Nοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ουκρανίας ήταν μια ιδέα της ελληνικής κυβέρνησης. H πρώτη Σύνοδος είχε λάβει χώρα στην Αθήνα, τον Αύγουστο του 2023 και καθιερώθηκε ως θεσμός και με μεγάλη χαρά βρίσκομαι για δεύτερη φορά στην Οδησσό. Όπως ξέρετε, η Οδησσός είναι μια πόλη η οποία είναι ταυτισμένη με την ελληνική ιστορία και κατά συνέπεια η παρουσία μου εδώ στέλνει και ένα πολλαπλό μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία. Νομίζω ότι είναι κοινός τόπος ότι αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο επείγει είναι να πάμε σε μια κατάπαυση του πυρός, όπως την έχει αποδεχτεί ο Πρόεδρος Zelenskyy αλλά δυστυχώς δεν την έχει αποδεχτεί ακόμα ο Πρόεδρος Putin και στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια ειρήνη, η οποία θα πρέπει να γίνει όμως με δίκαιους όρους, με τους όρους της Ουκρανίας, και όχι σε συνθήκες απόλυτης συνθηκολόγησης», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε άλλο σημείο των ερωτήσεων που δέχθηκε από τον δημοσιογράφο Κώστα Ονισένκο, «το γεγονός ότι το ReArm Europe - όπως προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - γίνεται πια πραγματικότητα, οφείλεται και σε έναν βαθμό στη μεγάλη πίεση την οποία έχει ασκήσει διαχρονικά η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου η Ευρώπη να πάρει πιο σοβαρά τα ζητήματα της ευρωπαϊκής άμυνας. Ήδη η Ελλάδα έχει ενεργοποιήσει την εθνική ρήτρα διαφυγής. Θα έχουμε 500 εκατομμύρια πρόσθετες δαπάνες που δεν θα συνυπολογίζονται στους στόχους του ελλείμματος για τον επόμενο χρόνο και εξετάζουμε και τα λοιπά χρηματοδοτικά εργαλεία για να δούμε αν και με ποιον τρόπο ενδεχομένως μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε. Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ευρώπη αντιλαμβάνεται πια ότι πρέπει να επενδύσει στην κοινή της άμυνα. Όμως, δεν φτάνει αυτό. Έχουμε πει πολλές φορές ότι θα χρειαστεί και ένα συμπληρωματικό πρόσθετο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο, να δανειστεί η Ευρώπη δηλαδή όπως το έκανε και στην περίπτωση του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να στηρίξει κοινά έργα, τα οποία αφορούν την Ευρώπη αμυντικά, συνολικά. Δεν αρκούν μόνο οι εθνικοί προϋπολογισμοί ή και το SAFE όπου ουσιαστικά μιλάμε για δάνεια, όχι επιχορηγήσεις, για να καλυφθεί το αμυντικό κενό το οποίο έχει η Ευρώπη σήμερα».
«Στη Σύνοδο ακούστηκε από διάφορες χώρες ο κίνδυνος υβριδικού πολέμου/προπαγάνδας. Θεωρείτε ότι και η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιο πρόβλημα;» ρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απάντησε:
«Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιο πρόβλημα στο μέλλον. Είναι κάτι το οποίο προφανώς απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχουν πολλαπλές εκστρατείες παραπληροφόρησης, παρέμβασης στα εσωτερικά πολιτικά δρώμενα των ευρωπαϊκών χωρών. Είναι η νέα πραγματικότητα, την οποία θα πρέπει να διαχειριστούμε από εδώ και στο εξής. Και θα πρέπει προφανώς και οι ίδιοι οι πολίτες να είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι, πολύ πιο υποψιασμένοι και να ελέγχουν τις πληροφορίες οι οποίες διακινούνται από τα μέσα μαζικής δικτύωσης με κάποια σχετική ευθυκρισία. Για να το πω πολύ απλά, να μην πιστεύουμε πάντα από την πρώτη στιγμή οτιδήποτε βλέπουμε και οτιδήποτε μπορεί να κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη τόνωση της απασχόλησης», δήλωσε η υπουργός Εργασίας
Στόχος να περιοριστούν οι έμμεσες επιπτώσεις του αυξημένου κόστους μεταφορών στην αγορά
Προθεσμία έως 6 Σεπτεμβρίου - Μισθός, πλήρης ασφάλιση και επιδόματα για νέους 15-29 ετών
«Αποκορύφωμα θράσους και έλλειψη επίγνωσης»
Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν τη διακρατική συμφωνία για την «Ασπίδα του Αχιλλέα»
«Έσχατο μέτρο οι συγχωνεύσεις σχολείων» σημειώνει η υπουργός Παιδείας
Πώς αλλάζει η αεράμυνα της χώρας, ποιες είναι οι ζώνες προστασίας
Πενήντα χρόνια από τη φιλοαραβική στροφή της ελληνικής πολιτικής και διπλωματίας
Η απάντηση στην αναπληρώτρια εκπρόσωπο τύπου της ΕΛΑΣ
«Εδώ και 1 χρόνο ακούμε για το κόμμα Σαμαρά, κινδυνεύει να γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης
Η πλήρης ανάπτυξη του συστήματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια.
Όσα είπε ο εκπρόσωπος του πρώην πρωθυπουργού και η απάντηση του υπουργού Υγείας
Με ειδική σήμανση στο ράφι και μέσω της «PosoKanei» η ενημέρωση των καταναλωτών
Τα κυβερνητικά αποτελέσματα για το ιδιωτικό χρέος
Τι ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Δεν έχει τόση σημασία το ποιος θα μιλήσει πρώτος, όσο το τι θα πει.
Αναλυτικά οι τομείς ευθύνης
«Σπουδαιότερη παρακαταθήκη η απόδειξη ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να ανταποκριθεί σε πιεστικά χρονοδιαγράμματα» σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας
Οι διορισμοί εκπαιδευτικών και το ραντεβού στη ΔΕΘ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.