Πολιτικη & Οικονομια

Το «βαθύ κράτος» του Μαξίμου

Λέγεται πως η εξουσία εκμαυλίζει τις ψυχές

4766-35219.jpg
Νίκος Γεωργιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 227
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
90281-202935.jpg

Χρειάστηκαν δέκα περίπου χρόνια για να οικοδομηθεί ο μηχανισμός ενός αποτελεσματικού «βαθέος κράτους» με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση ενός συγκεκριμένου κύκλου εξουσίας. Από το 1997, το σωτήριο έτος ανάληψης της κομματικής ηγεσίας από τον Κώστα Καραμανλή, στη Ρηγίλλης αρχίζει η μεθόδευση στελέχωσης του μηχανισμού. Παπάδες, ηγούμενοι, χαρτορίχτρες και πολιτικοί, ανώτατοι νομικοί, δικαστές αρεοπαγίτες, εκδότες και οσφυοκάμπτες και βεβαίως κονδυλοφόροι. Το «σύστημα» ονομάστηκε «επικοινωνιακό επιτελείο». Ο κωδικός του ωστόσο καταγράφηκε ως «Βατοπέδι».

Η αμαρτωλή ιστορία δεν αρχίζει ωστόσο το 2004, όταν την εξουσία αναλαμβάνει το στενό επιτελείο του σημερινού Μαξίμου. Ξεκινά πολύ πριν, όταν στο Άγιον Όρος εισβάλλει μία ομάδα Κυπρίων καλόγερων υπό την καθοδήγηση κάποιου Ιωσήφ του Αγιορείτη. Η ομάδα είναι καλά στελεχωμένη. Ο ένας θα αναλάβει καθήκοντα μητροπολίτη Λεμεσού πολύ αργότερα. Ο άλλος θα αναλάβει καθήκοντα καθοδηγητή στη Μονή Βατοπεδίου.

Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος ανακάλυψε την επιστροφή στις ρίζες μέσω του κινήματος της νεο-ορθοδοξίας. Ο σημερινός πανίσχυρος επιτελάρχης του Μαξίμου άρχισε να ανηφορίζει προς το Άγιον Όρος. Ανακάλυψε πως χρειάζεται πνευματικό. Τον βρήκε στο πρόσωπο του Εφραίμ, εβραϊστί καρπερός - αποτελεσματικός. Στην παρέα κόλλησε και ο Αγγέλου, άνθρωπος χαμηλών τόνων και απολύτου εμπιστοσύνης. Εξ απορρήτων του Κώστα Καραμανλή.

Λέγεται πως η εξουσία εκμαυλίζει τις ψυχές. Εκτός εάν οι ψυχές της εξουσίας αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν ένα σχέδιο Real Estate για θεάρεστους σκοπούς. Κάποιος Αρσένιος αναλαμβάνει καθήκοντα ενορχηστρωτή. Ένας νομικός σύμβουλος, μία συμβολαιογράφος και ένας δικηγόρος αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα. Η συμβολαιογράφος είναι σύζυγος υπουργού. Ο υπουργός είναι κουμπάρος του Ρουσόπουλου. Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές του 2007, και συγκεκριμένα την 5η Oκτωβρίου, μία ομάδα από 5 άτομα επισκέπτεται το Bατοπέδι. Aρχηγός της ομάδας ο Θ. Pουσόπουλος, πλαισιωμένος από τον Γενικό Διευθυντή της NΔ κ. Δασκαλάκη, τον άοκνο εργάτη της παράταξης κ. Zακυνθινό, τον εξ απορρήτων αποδέκτη του DVD κ. Aδριανό και βεβαίως βεβαίως τον πιστό φίλο του πρωθυπουργού και αρμόδιο για τα Oλυμπιακά ακίνητα κ. Xατζηεμμανουήλ.

Το «βαθύ κράτος» για να είναι αποτελεσματικό χρειάζεται ανθρώπους-κλειδιά. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους βρίθει από ανθρώπους-κλειδιά. Η ΚΕΔ επίσης. Τις τελικές υπογραφές αναλαμβάνουν να βάλουν δύο ακόμη υπουργοί, ο Π. Δούκας και ο Ευ. Μπασιάκος. Το «βαθύ κράτος» του Μαξίμου μπορεί να είναι υπερήφανο. Η επιστροφή στις ρίζες και το κίνημα της νεο-ορθοδοξίας απέφερε τα προβλεπόμενα. Μια σειρά ανταλλαγών ακινήτων, ένα ταμείο με 50 εκατομμύρια ευρώ και εκατομμύρια άλλα ευρώ που βρίσκονται διάσπαρτα μεταξύ υπεράκτιων εταιρειών. Ας είναι καλά οι Κύπριοι επιχειρηματίες και τα δικηγορικά γραφεία της Λευκωσίας. Σε ανύποπτο χρόνο, ο ηγούμενος Εφραίμ εμφανίζεται και στη γυάλινη οθόνη, όπου διαδραματίζει ρόλο καθοδηγητή. Πρόκειται για μία εκπομπή της Μάρας Ζαχαρέα, συζύγου Ρουσόπουλου και κόρης του στελέχους της Αριστεράς Αιμίλιου Ζαχαρέα. Η δεξιά του Πατρός χρειάζεται επειγόντως ιδεολογικό εμβολιασμό. Η τηλεόραση του MEGA προσφέρει τηλεοπτικό χρόνο. Η Μάρα Ζαχαρέα προσφέρει τον ιδεολογικό μανδύα. Το άγιο Real Estate ακουμπά πάνω στην παράδοση της καθ’ ημάς Ανατολής. Το Βατοπέδι είναι το καθαρτήριο των ψυχών της νεοδεξιάς, πλέον, του Πατρός. Ο Χριστόδουλος αποδήμησε εις Κύριον, ο Ιερώνυμος δεν παίζει το παιχνίδι, άρα ο Εφραίμ αναλαμβάνει καθήκοντα θεσμικού πνευματικού. Ο Κ. Καραμανλής επισκέπτεται το Όρος. Δεν μεταβαίνει όπως το θέλει η παράδοση στη Μεγίστη Λαύρα, αλλά στο Βατοπέδι. Το συμβούλιο ηγουμένων αντιλαμβάνεται το μήνυμα. Ο Εφραίμ είναι ο εξομολογητής του Μαξίμου. Είναι πλέον “must” κατά Τσιτουρίδη.

Η μαύρη τρύπα

Ο Γ. Αλογοσκούφης δεν καταλαβαίνει από παπάδες, άλλα είναι τα προβλήματά του. Ασχολείται συνεχώς με «μαύρες τρύπες». Στο London School of Economics τον έμαθαν να καταρτίζει προϋπολογισμούς, αλλά μία ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, μία το διεθνές τραπεζικό σύστημα, μία η γκαντεμιά του και κυρίως η αρρώστια που του κατατρώει τα σωθικά, ο παθολογικός ιός του νεοφιλελευθερισμού, τον έβγαλαν έξω από τους υπολογισμούς. Ο Αλογοσκούφης δήλωσε φαλιμέντο, ο Καραμανλής δεν ήταν συνηθισμένος στις δυσκολίες, ο κόσμος τρελάθηκε και το «βαθύ κράτος» του Μαξίμου βρέθηκε ξεκρέμαστο. Ήταν η τραγική στιγμή που ο επιτελάρχης του Μαξίμου αισθάνθηκε γυμνός μπρος στο θρόνο του. Ο Βουλγαράκης πήγε σπίτι του. Η Ζαχαρέα ανέβηκε στο Ψυχικό. Οι βουλευτές της ΝΔ απείλησαν να τον αποκαθηλώσουν. Λένε πως η τσέπη οδηγεί την Ιστορία. Να που έχουν δίκιο. Η φτώχεια φέρνει γκρίνια και η γκρίνια τις καλές δημοσκοπήσεις για το ΠΑΣΟΚ. Ο Καραμανλής ξανάπεσε στη γνωστή μαύρη τρύπα της πολιτικής κατάθλιψης. Αλλιώς τα υπολόγιζε, αλλιώς του ήλθαν. Οι Τούρκοι λένε “Allahtan buldu” , δηλαδή το βρήκε από τον Θεό. Ο Καραμανλής το βρήκε από τον Εφραίμ, το συνομιλητή του Θεού.

Το χαμόγελο του Καρατζαφέρη

Κάπου στην Καλλιθέα, στην έδρα του εταίρου της νεοδεξιάς του Πατρός, ο Γιώργος Καρατζαφέρης ζώστηκε τα φυσεκλίκια. Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ροή ψηφοφόρων από τον Καραμανλή σε αυτόν. Έπιασε αγκαζέ τον Βύρωνα Πολύδωρα και πήγαν θέατρο. Αργότερα εκείνο το βράδυ δήλωνε περιχαρής στα κανάλια πως «η παράταξη διαθέτει δύο κόμματα και όχι ένα». Τι ήθελε να πει ο ποιητής; Είναι απλό. Ο Γιώργος της Καλλιθέας ξέρει να διαχειρίζεται τον πολιτικό λόγο του Σαρκοζί, με συνταγή Λεπέν και μεθόδευση των Ολλανδών ακροδεξιών. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης ξέρει πως και αυτή τη φορά θα ωφεληθεί από την υστερία που επικρατεί στο Μαξίμου. Το πρόβλημα του αρχηγού του ΛΑΟΣ δεν είναι το κόμμα του αλλά η Νέα Δημοκρατία. Ξέρει πως αργά ή γρήγορα θα καταστεί συνεταίρος σε ένα κόμμα που ποτέ δεν θα καταφέρει να εκπροσωπεί με συνέπεια το πολιτικό Κέντρο ή το μεσαίο χώρο κατά τον Θοδωρή Ρουσόπουλο και τον Γιάννη Λούλη. Η Νέα Δημοκρατία είναι Δεξιά και ο Γιώργος Καρατζαφέρης καραδεξιός, εκ της Δεξιάς που εκβιάζει για να επανακάμψει στο μητρικό κόμμα με αξιώσεις συν-ηγέτη.

Τα φαντάσματα του Κώστα

Στο Μαξίμου της κατάθλιψης και της υστερίας ο Κώστας Καραμανλής παλεύει με τα φαντάσματα. Ανασχηματισμός γιοκ, προσφυγή στις κάλπες πολύ δύσκολα, προσφυγή στην κοινωνία αδύνατη, προσφυγή στις αξίες της παράδοσης, θου φυλακήν τω στόματί μου. Είναι μόνος του με το «βαθύ κράτος» να προσπαθεί να ξελασπώσει, γιατί και ο Θεός ακόμη καμιά φορά τα παίρνει στο κρανίο. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να διασυρθούν και να τον διασύρουν (τον Θεό πάντα). Λένε πως ο Κώστας του Μαξίμου αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που θα θέσουν την κυβέρνηση σε τροχιά πραγματικής πολιτικής. Κάτι τέτοια λένε και ξεκαρδίζονται τα δίδυμα, γιατί ως παιδιά τα ξέρουν όλα και καταλαβαίνουν. Το Μαξίμου έδειξε ότι πέντε χρόνια αρκούν για να καταδείξουν πως η ηγετική ομάδα του 1997 θα καταγραφεί ως θλιβερή παραπολιτική παρένθεση, φαινόμενο που θα διδάσκεται στα ημεδαπά πανεπιστήμια ως μάθημα προς αποφυγή. Ένα «βαθύ κράτος» συνεπάγεται αυστηρές προδιαγραφές και όχι Βαλκάνιους κλεφτοκοτάδες. Λένε ότι το πάθημα το κατανόησαν στη Χαριλάου Τρικούπη. Για να δούμε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ