Πολιτικη & Οικονομια

Εφραίμ εναντίον Τζακ Σκέλινγκτον

Τα εκατομμύρια κάνουν παρέλαση στο κοινοβούλιο, σε περίοδο ισχνών αγελάδων για τους περισσότερους πολίτες που θυμώνουν, θυμώνουν...

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
ΤΕΥΧΟΣ 237
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
politics_0.jpeg

Ποιος Τζακ Σκέλινγκτον (ο Σκελετός); Ο πατήρ Εφραίμ θα έπαιζε σίγουρα πρωταγωνιστικό ρόλο στον «Χριστουγεννιάτικο εφιάλτη» –την απίθανη ταινία κινουμένων… πτωμάτων–, αν το σκηνοθετούσε σήμερα ο Τιμ Μπάρτον. Με φόντο ένα απέραντο βα(λ)τοπέδιο –ένα τοπίο στην ομίχλη– και με τον Κάτω Κόσμο να έχει τη μορφή… off shore, ο Τιμ θα είχε το Όσκαρ στο τσεπάκι του. Όσο για το box office, δεν το συζητάμε. Περί τα 90 εκατομμύρια ευρώ και αφορολόγητα, με μια περιουσία πραγματικής αξίας άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ σε ακίνητα, τα ταμεία θα είχαν σπάσει.

Αυτός είναι ο χριστουγεννιάτικος εφιάλτης που βιώνει εδώ και τρεις μήνες τώρα η κυβέρνηση και δεν μπορεί να απαλλαγεί. Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής καλεί τον έναν μετά τον άλλον τους μάρτυρες για το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών και βυθίζεται όλο και περισσότερο σε έναν ιστό ανεξέλεγκτων πράξεων, μαρτυριών, ομολογιών, πολιτικών υπονοούμενων χωρίς άκρη. Τα εκατομμύρια κάνουν παρέλαση στο κοινοβούλιο, σε περίοδο ισχνών αγελάδων για τους περισσότερους πολίτες, που θυμώνουν, θυμώνουν…

Βέβαια η κυβέρνηση ήδη πληρώνει το πολιτικό κόστος αυτής της απίθανης ιστορίας, όπου η Μονή Βατοπεδίου μετατράπηκε –θαύμα, θαύμα!– σε φορολογικό παράδεισο για ξέπλυμα χρημάτων μετά βαΐων και κλάδων. Στην τελευταία δημοσκόπηση της ALCO, το 74,1% των ερωτηθέντων δηλώνει πως η κυβέρνηση είναι ένοχη για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Δεν πεισθήκατε; Ε, λοιπόν και το 52,5% των οπαδών της ΝΔ πιστεύει το ίδιο!

Εκεί βρίσκεται η εξήγηση της πεισματικής μέχρι τώρα άρνησης του Μαξίμου να ανοίξει συζήτηση περί πολιτικών ευθυνών για την κυβέρνηση. Κι ας φωνάζουν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και οι μισοί και βάλε υπουργοί της κυβέρνησης, όπως και η πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ, ότι δεν «τραβάει» να αναρωτιέται κάθε μέρα και μονότονα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος «ποιες πολιτικές ευθύνες;». Γιατί αρνούνται πεισματικά το αυτονόητο; Ίσως γιατί η υπόθεση αγγίζει πλέον τον ίδιο τον πρωθυπουργό: οι έξι στους δέκα –στην έρευνα που προαναφέραμε– χρεώνουν πολιτικές ευθύνες και στον κ. Καραμανλή. Ουδείς αναμάρτητος.

Γι’ αυτό και «ψήνεται» ένα light σενάριο εξόδου από τον εφιάλτη. Με το πέρας των εργασιών της εξεταστικής –κοντός ψαλμός αλληλούια, στις 15 του μηνός Δεκεμβρίου, αν δεν υπάρξει παράταση– θα εκδοθούν δύο τουλάχιστον χωριστά πορίσματα. Το ένα θα είναι της ΝΔ, εννοείται. Στη συνέχεια, στη σχετική συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, ο πρωθυπουργός θα ψελλίσει κάτι για ανεπάρκειες της κρατικής μηχανής – αλλά όχι για ευθύνες νυν και πρώην υπουργών. Και από εκεί και πέρα… τίτλοι τέλους! Η απάντηση της ΝΔ για την προανακριτική έχει αποφασιστεί να είναι αρνητική, είτε με καταψήφιση της σχετικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ είτε με αποχή από την ψηφοφορία, όπως έγινε πριν από ενάμιση μήνα.

Ύστερα ο πρωθυπουργός θα μπορέσει να συνεχίσει απερίσπαστος τις περιοδείες του σε υπουργεία και επαρχία. Η κυβέρνηση θα καθορίσει την πολιτική ατζέντα της χώρας και θα ασχοληθεί με τους εισοδηματικά ασθενέστερους. Η ζωή θα κυλήσει ήρεμα και στις γιορτές ο πρωθυπουργός θα ξαναδεί σε επανάληψη τον «Χριστουγεννιάτικο εφιάλτη». Όχι με τον Τζακ αλλά την άλλη βερσιόν, με τον Εφραίμ. Γιατί μερικές αλήθειες στοιχειώνουν τη νύχτα…

Κι άλλο… θαύμα

Η «επανίδρυση του κράτους» που επαγγέλθηκε πριν από τεσσεράμισι περίπου χρόνια από τη ΝΔ είχε το εξής αποτέλεσμα: από το 2004 μέχρι σήμερα προσλήφθηκαν στο Δημόσιο περί τα 114.000 άτομα. Αν αφαιρέσει κανείς αυτούς που πήραν σύνταξη, η αύξηση των δημοσίων υπαλλήλων σε απόλυτα νούμερα έφτασε τις 40.000. Αν επίσης υπολογιστεί ότι το ετήσιο κόστος για κάθε υπάλληλο είναι περί τα 40.000 ευρώ, τότε ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 1,6 δις ευρώ! Τόσα κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό η αιμορραγία σε ρευστό. Κι ύστερα αναρωτιόμαστε για τις μαύρες τρύπες της χρεοκοπίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ