Πολιτικη & Οικονομια

Ζαχαράκη: Πάνω από 1.200 αναφορές για bullying στα σχολεία στην πλατφόρμα του Υπουργείου

Το 49% των αναφορών προέρχεται από την Αττική

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σοφία Ζαχαράκη

Η Σοφία Ζαχαράκη για τις αναφορές περιστατικών bullying στα σχολεία και τη χρήση κινητών

Πάνω από 1.200 αναφορές για περιστατικά bullying έχουν καταγραφεί στην πλατφόρμα Stop Bullying του Υπουργείου Παιδείας από τον Ιούλιο του 2023. 

Σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ, η Σοφία Ζαχαράκη υποστήριξε σχετικά με τα φαινόμενα bullying στα σχολεία, ότι «αν και τα ποσοστά στην Ελλάδα βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό. Για πρώτη φορά αποκτούμε εθνική στρατηγική ώστε τα παιδιά να νιώθουν στήριξη, είτε βρίσκονται στο σχολείο, στο σπίτι ή στην κοινότητα – και οι γονείς να γνωρίζουν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους».

Ζαχαράκη: Το 49% των αναφορών για bullying στα σχολεία προέρχονται από την Αττική

Όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας, «το 49% των αναφορών προέρχεται από την Αττική, με τα περισσότερα περιστατικά να σημειώνονται στο Γυμνάσιο, στις ηλικίες 13-14 ετών, και κυρίως μεταξύ αγοριών. Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, τόσο λιγότερο αναφέρουν τι τους συμβαίνει. Από το 2020, σε συνεργασία με τη Νίκη Κεραμέως, βάλαμε ειδικούς και στα Γενικά Σχολεία. Όμως σήμερα ένας ψυχολόγος καλύπτει τέσσερα ή πέντε σχολεία. Πρέπει να αυξήσουμε τον αριθμό τους – και θα εξαντλήσουμε τον προϋπολογισμό για να το πετύχουμε».

Μέχρι στιγμής, 20.000 εκπαιδευτικοί έχουν ήδη επιμορφωθεί για τη διαχείριση περιστατικών bullying, μέσα από προγράμματα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, και το σχέδιο συνεχίζεται.

Η Σοφία Ζαχαράκη για τα κινητά στα σχολεία

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, η κ. Ζαχαράκη σημείωσε ότι τα παραβατικά περιστατικά μειώνονται κάθε μήνα, ενώ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι «η Ελλάδα έλαβε ένα μέτρο που ακολουθούν πλέον πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Χρειαζόμαστε συναντίληψη – γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι. Το φαινόμενο του εκφοβισμού απαιτεί μηδενική ανοχή. Η λεκτική βία είναι η πιο διαδεδομένη μορφή και πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ