- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το πρωί της Παρασκευής ο ανασχηματισμός - Τα φαβορί και οι εκπλήξεις
Τι αναμένεται να αλλάξει στο Μαξίμου
Το πρωί της Παρασκευής ο ανασχηματισμός - Τα φαβορί και οι εκπλήξεις - Τι αναμένεται να αλλάξει στο Μαξίμου
Θέμα χρόνου θεωρούνται πλέον οι ανακοινώσεις των τελικών αποφάσεων για τον ανασχηματισμό, με την κυβέρνηση να θέτει ως στόχο τη γρήγορη και αποτελεσματική παραγωγή έργου και τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητοστάκη να αναμένεται να ανακοινωθούν ως νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής.
Ο ανασχηματισμός και η στρατηγική αναδιάταξη αναμένεται να φέρει στο προσκήνιο νέο κύκλο μεταρρυθμίσεων, με αιχμές:
- Την περαιτέρω ενίσχυση μισθών και συντάξεων.
- Τις αλλαγές στο Κράτος.
- Τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Τα πρόσωπα που θα είναι επιφορτισμένα με υπουργικά καθήκοντα θα πρέπει να υπηρετούν τις πολλές διαστάσεις του κυβερνητικού προγράμματος, προωθώντας, παραλληλα με γρήγορους ρυθμούς, παρεμβάσεις με κοινωνικό πρόσημο.
Ανασχηματισμός: Τα φαβορί, οι εκπλήξεις και τα επικρατέστερα ονόματα για υπουργοποίηση
Οι διαβουλεύσεις και οι ζυμώσεις ήταν συνεχείς το τελευταίο διάστημα στο Μαξίμου και μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν κλειδώσει τα εξής:
Σχετικά με το υπουργείο των Οικονομικών, αυτό που θεωρείται πιο πιθανό είναι πως ο Κωστής Χατζηδάκης, ο νυν υπουργός, μετακομίζει στο Μέγαρο Μαξίμου, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά την αντιπροεδρία της κυβέρνησης.
Στο υπουργείο Οικονομικών θα μετακομίσει ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που θεωρείται επιτυχημένος υπουργός και είναι ψηλά σε όλους τους δείκτες δημοφιλίας, ενώ θεωρείται ότι η μετακόμιση του στην οδό Νίκης θα δώσει και ένα «θετικό» πρόσημο. Αναπληρωτής του θα μείνει κατά τα φαινόμενα ο Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος «τρέχει» τις εκκρεμότητες του Ταμείου Ανάκαμψης και είναι άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τον κ. Πιερρακάκη στο υπουργείο Παιδείας θα τον διαδεχθεί η κ. Ζαχαράκη ή κάποιο πρόσωπο έκπληξη. Στο πρώτο σενάριο στο υπουργείο Οικογένειας θα μετακινηθεί η Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία χθες βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Πιθανή αποχώρηση της κ. Αγαπηδάκη οδηγεί στην αναβάθμιση του Μάριου Θεμιστοκλέους σε αναπληρωτή υπουργό Υγείας.
Ο Βασίλης Κικίλιας αναμένεται να αποχωρήσει από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας στο υπουργείο Ναυτιλίας. Προς υπουργοποίηση έχουν ακουστεί ο Νότης Μηταράκης, ο Θάνος Πλεύρης και ο Κώστας Σκρέκας. Ορισμένοι από τους υπουργούς δέχθηκαν τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί θα επικοινωνήσει με τους υπόλοιπους.
Σχετικά με το Υπουργείο Μεταφορών αναμένεται διαφοροποίηση στον αναπληρωτή υπουργό γιατί θα είναι υπουργός Υποδομών, αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών και θα είναι επιφορτισμένος με πολύ μεγάλο βάρος: για τους σιδηρόδρομους και το χρονοδιάγραμμα που ήδη έχει τεθεί και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για έναν σύγχρονο και ασφαλή σιδηρόδρομο. Η τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Κυρανάκη ως αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών θεωρείται κλειδωμένη.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης θα παραμείνει στο υπουργείο Υγείας, ενδεχομένως με αναπληρωτή υπουργό τον Μάριο Θεμιστοκλέους.
Εκτός Μεγάρου Μαξίμου αλλά εντός κυβέρνησης φαίνεται πως θα είναι ο Μάκης Βορίδης, νυν υπουργός Επικρατείας. Ο κ. Βορίδης έχει «παίξει» για πολλά χαρτοφυλάκια, όπως του Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και του Μετανάστευσης και Ασύλου.
Αρκετές αλλαγές θα υπάρξουν σε σε επίπεδο υφυπουργών κι ένα από τα στοιχήματα, της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθούν και νέα στελέχη, βουλευτές δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι μάλιστα είχαν σημαντική κοινοβουλευτική παρουσία, η οποία αξιολογείται.
Στη λίστα των βουλευτών προς αξιοποίηση στον ανασχηματισμό περιλαμβάνονται ο Μακάριος Λαζαρίδης, η Άννα Ευθυμίου, ο Φώντας Μπαραλιάκος, ο Κώστας Βλάσσης, η Σέβη Βολουδάκη, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης κ.ά., ενώ θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές στους υφυπουργούς.
Προφανώς μπορούν να υπάρξουν και εκπλήξεις, πάντως ο στόχος και αυτό που επιδιώκεται, είναι να σημάνει και επί της ουσίας μια επανεκκίνηση που την έχει ανάγκη και η διακυβέρνηση και πρωτίστως η κοινωνία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο γρίφος της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: «Τι είναι καλοκαίρι για τα παιδιά και λύση για τους γονείς;»
Παρέμβαση στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία
«Η ενίσχυση του Λ.Σ. και η ασφάλεια του πολίτη είναι στον πυρήνα της πολιτικής μας»
Οι προθεσμίες εκπνέουν σύντομα και η διαδικασία επιλογής είναι αυστηρή
Επίθεση προς Φάμελλο τον οποίον κατηγόρησε για «μικρότητα και αναξιοπρέπεια»
Tι υποστήριξε γιατρός των ΤΕΠ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις κατά αμάχων στο Κίεβο
Παραδόθηκε το σκάφος «Σύρνα» του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής
Την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή
Έργα-μαμούθ 1 δισ. ευρώ στην Ανατολική Αττική
Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από τις δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού
Ποια ανοίγουν και ποια θα παραμείνουν κλειστά
Τι θα γίνει με τα εισοδηματικά κριτήρια
Το νέο πρόγραμμα απευθύνεται σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Βουλής
Ο υπουργός Ανάπτυξης στο εργοστάσιο του Ομίλου Cenergy Holdings στο Σουσάκι Κορινθίας
Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στα εγκαίνια του νέου οδικού άξονα Ροβιές - Ήλια στην Εύβοια
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως δεν θα συμμετέχει στη συνεδρίαση της ΚΟ
Πόσοι είναι οι ανεξάρτητοι βουλευτές
Το «αντίο» του πρωθυπουργού στην ηθοποιό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.