Πολιτικη & Οικονομια

Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας: Bots από τη Ρωσία εργαλειοποιούν τα Τέμπη

Η αναφορά Μητσοτάκη και η αντίδραση της κυβέρνησης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Μιχάλης Μπλέτσας
Ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Μιχάλης Μπλέτσας © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Το μεγαλύτερο μέρος των bots προέρχονται από την Ρωσία και τον τελευταίο καιρό έχουν ενεργοποιηθεί ξανά στο ελληνικό διαδίκτυο

Την εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών με τη χρήση bots κατήγγειλε ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Μιχάλης Μπλέτσας, αναφερόμενος στα ψεύτικα προφίλ στα social media, τα οποία τον τελευταίο καιρό έχουν ενεργοποιηθεί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο eureporter.co, το τελευταίο τρίμηνο παρατηρείται στην Ελλάδα ενεργοποίηση ενός στρατού από bots, τα όποια από τον Δεκέμβριο προσπαθούν να κάνουν πρώτο θέμα στις τάσεις την τραγωδία των Τεμπών κυρίως στο ελληνικό TikTok. Κάτι που όπως φαίνεται το κατάφεραν.

Το ίδιο δημοσίευμα που υπογράφεται από τον Paul Halloran αποκαλύπτει ότι το ίδιο μοτίβο συνέβη και στις εκλογές της Ρουμανίας, όταν bots κυρίως από τη Ρωσία προσπάθησαν να επηρεάσουν τις εθνικές εκλογές στην χώρα και γι αυτό διεξάγεται έρευνα στο TikTok.

Το πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα του ευρωπαϊκού μέσου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «από τον Δεκέμβριο του 2024 ένας στρατός χιλιάδων bots, μη αυθεντικών χρηστών, που ενεργούν με συντονισμένο και δόλιο τρόπο και προωθούνται από τους αμφιλεγόμενους αλγόριθμους του TikTok και άλλων κοινωνικών δικτύων, ενεργούν ως μέρος μιας εκστρατείας για να εκτρέψουν την προσοχή του κοινού στην Ελλάδα και να αυξήσουν την ορατότητα των αναρτήσεων που προωθούνται από τα πιο ακραία στοιχεία διαμαρτυρίας».

Ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοσφάλειας σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» επιβεβαιώνει ότι σχεδόν ταυτόχρονα ξεκίνησε από κάποια κέντρα η καμπάνια με τίτλο «Δεν Έχω Οξυγόνο», καλώντας τον κόσμο σε διαδηλώσεις ενώ το διαδίκτυο είχε γεμίσει από διάφορες θεωρίες για τα αίτια του δυστυχήματος.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Μπλέτσα το μεγαλύτερο μέρος των bots προέρχονται από την Ρωσία και τον τελευταίο καιρό έχουν πράγματι ενεργοποιηθεί ξανά στο ελληνικό διαδίκτυο. Πολλά δε από αυτά τα bots είτε πριν μερικούς μήνες έκαναν αναρτήσεις στα ρώσικα, είτε ήταν ενεργά παλαιότερα κυρίως την εποχή που η Ελλάδα είχε πάρει το μέρος της Ουκρανίας στον πόλεμο με την Ρωσία.

Πάντως τα bots απασχολούν και την κυβέρνηση διότι όπως φαίνεται είναι μέρος ενός υβριδικού πολέμου με στόχο τις πολιτικές εξελίξεις και τη χειραγώγηση των πολιτών. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Βουλή δήλωσε ότι πολλοί τέτοιοι λογαριασμοί προχώρησαν ξαφνικά σε αναρτήσεις για την τραγωδία των Τεμπών, διαδίδοντας θεωρίες συνωμοσίας και προτρέποντας τον κόσμο να διαδηλώσει.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Μπλέτσα υπάρχει ομολογία Ρώσων αξιωματούχων ότι προβαίνουν σε τέτοιου είδους προπαγανδιστικές ενέργειες με bots σε άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη. Είναι γεγονός ότι δύο έτη μετά την τραγωδία, από το πουθενά τον Δεκέμβριο του 2024 άρχισε να ανεβαίνει στις τάσεις του TikTok αλλά και του Χ το θέμα των Τεμπών ενώ το ευρωπαϊκό δημοσίευμα του Paul Halloran ανέβασε και εικόνες από αυτά τα bots, τα οποία έκαναν μαζικά αναρτήσεις και σχολιάζουν με μηχανικό τρόπο σε δημοσιεύσεις σχετικά με το θέμα των Τεμπών, ανεβάζοντας με αυτόν τον τρόπο στις τάσεις την τραγωδία των Τεμπών.

Η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, η οποία δημιουργήθηκε πρόσφατα, ασχολείται με το σοβαρό αυτό θέμα, δημιουργώντας ένα συντονιστικό όργανο με την ΕΥΠ, την Αντιτρομοκρατική υπηρεσία και τη Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς παραμένουμε ένα χωριό που δεν καταλαβαίνει τίποτα από τον κόσμο
Πώς παραμένουμε ένα χωριό που δεν καταλαβαίνει τίποτα από τον κόσμο

Ενώ η Τουρκία γίνεται όλο και πιο επιθετική, ενώ η Ευρώπη πασχίζει να ανασυνταχθεί στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω της αμερικανικής πολιτικής, εμείς συζητάμε παλαβομάρες

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.