- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Παναγιωτόπουλος: Πάνω από 500 οι επιστροφές παράτυπων μεταναστών από τον Ιανουάριο
«Άσυλο χωρίς επιστροφές δεν νοείται», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
«Επιταχύνονται οι επιστροφές παράτυπων μεταναστών προς τις χώρες τους», ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι «επιταχύνονται οι επιστροφές παράτυπων μεταναστών, των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί, προς τις χώρες τους».
Ο κος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε το Αυτοτελές Κλιμάκιο Ασύλου Αμυγδαλέζας, το πρωί της Τετάρτης. Σε δηλώσεις του, επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για την ενίσχυση του συστήματος επιστροφών, με στόχο την αύξηση της ασφάλειας και της αποδοτικότητας της διαδικασίας ασύλου. «Άσυλο χωρίς επιστροφές δεν νοείται», τόνισε.
«Οι επιστροφές υπήρξαν ανέκαθεν βασικό στοιχείο του σχεδιασμού μας, κάτι που επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τέταρτη θέση πανευρωπαϊκά στον αριθμό επιστροφών απορριφθέντων αιτούντων άσυλο», υπογράμμισε ο Υπουργός.
Θύμισε ότι κατά το προηγούμενο έτος επεστράφησαν περίπου 7.000 άτομα, είτε μέσω απέλασης είτε μέσω εθελούσιων επιστροφών. «Ήδη από τον Ιανουάριο και τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, πάνω από 500 άτομα έχουν επιστραφεί – και η διαδικασία συνεχίζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της τήρησης των διεθνών συμφωνιών, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των επιστροφών προς τρίτες χώρες, αλλά και προς εκείνες που έχουν υπογράψει σχετικές συμφωνίες χωρίς να τις εφαρμόζουν πλήρως. «Το σύστημα επιστροφών αποδίδει καρπούς και πρέπει να διασφαλίσουμε τη διαρκή ενίσχυσή του», επεσήμανε.
Συμπληρώνοντας, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε: «Θέλουμε να εντατικοποιήσουμε τις επιστροφές και να λειτουργήσει καλύτερα το σύστημα. Για αυτό δημιουργήσαμε τον θεσμό του εθνικού συντονιστή, ενώ η συνεργασία μας με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι υποδειγματική».
Από το Προαναχωρητικό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Αμυγδαλέζας, έκανε ειδική αναφορά στην ασφάλεια, η οποία έχει αναδειχθεί σε βασική προτεραιότητα σε Ελλάδα και Ευρώπη. «Για εμάς, η ασφάλεια είναι αδιαπραγμάτευτη. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες συμφωνούν: χρειάζεται νέα προσέγγιση στις επιστροφές, το άσυλο και την προστασία των συνόρων – και η Ελλάδα πρωτοστατεί», σημείωσε.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει πλέον την Ελλάδα ως «χώρα - παράδειγμα»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε πολιτική παρέμβαση στην υπόθεση αποφυλάκισης Γιωτόπουλου
Σχεδιαστικός ορίζοντας που φτάνει έως και τα 1.000 χρόνια
Στο συνέδριο «Blue Strategy Summit 2026», ο υπουργός Ναυτιλίας
Περιοδεία Γεραπετρίτη σε έξι πρωτεύουσες τον Ιούνιο με φόντο τη διεύρυνση της ΕΕ
«Πρόκειται για μια εξαιρετικά ώριμη, προνοητική και συνεπής πολιτική», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας
Ο oδηγός αποτελεί ένα πρακτικό και ολοκληρωμένο εργαλείο για την κατανόηση και αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης
«Αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο πόρο για τη στήριξη της οικογένειας», δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής
«Εμείς είμαστε εδώ για να παράγουμε πολιτικές και να απαντάμε σε προτάσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο επί σειρά ετών οικονομικός διευθυντής του κόμματος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την Κουμουνδούρου
Σχολίασε την κριτική Σαμαρά στον Μητσοτάκη αλλά και τη στάση Καραμανλή
Μελέτη καταγράφει ρεκόρ 20ετίας στις ξένες επενδύσεις, άλμα του ΑΕΠ και εντυπωσιακή μείωση του χρέους
«Έχουν αφαιρέσει αποδεδειγμένα τόσες ζωές»
«Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θέλουν χρόνο για να αποδώσουν», δήλωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Σχολίασε και την παρέμβαση της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, Λάουρα Κοβέσι
Με συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό ξεκίνησε ο πρωθυπουργός τη συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο του συνεδρίου «Δημογραφικό 2026»
Ζητά άμεση δημοσίευση της κρίσιμης απόφασης από τον Άρειο Πάγο
5+1 πράγματα να προσέξετε πριν ταξιδέψετε με πλοίο
Πόσα χρήματα έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους
Στον «πάγο» το πρόγραμμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.