- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Μενδώνη για σεισμούς στη Σαντορίνη: Μέτρα για την προστασία των αρχαιοτήτων
Αυτοψία στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία του νησιού


Διαπιστώθηκε ότι τόσο τα εκθέματα όσο και οι υποδομές στη Σαντορίνη, προς το παρόν, δεν έχουν υποστεί φθορές ή ζημιές
Μετά την έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε χθες ευρεία σύσκεψη για την προστασία του πολιτιστικού αποθέματος των Κυκλάδων.
Με την έναρξη του φαινομένου, η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, εφαρμόζοντας τις πάγιες οδηγίες για την αντιμετώπιση σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης, έλαβε όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.
Ειδικότερα, στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας και το Αρχαιολογικό Μουσείο, τα εκθέματα έχουν αναδιαταχθεί σε χαμηλότερα ράφια, ενώ έχουν τοποθετηθεί προστατευτικά υλικά για να εξασφαλιστεί η ασφάλειά τους σε περίπτωση περαιτέρω έντασης του φαινομένου. Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε στα εκθέματα που φυλάσσονται σε γυάλινες προθήκες, στα μεγάλα αγγεία και στα γλυπτά, τα οποία προστατεύθηκαν καταλλήλως για να περιοριστεί ενδεχόμενος κίνδυνος.
Στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, τα εργαστήρια και οι αποθήκες είναι τακτοποιημένες και προστατευμένες σύμφωνα με τις απαιτήσεις ασφαλείας. Αντίστοιχα μέτρα έχουν ληφθεί και για τα άλλα νησιά, στα οποία η σεισμική δραστηριότητα είναι αισθητή.
Χθες το πρωί κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού, υπό τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου, πραγματοποίησε αυτοψία στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Σαντορίνης, στο πλαίσιο των συνεχών ελέγχων λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Διαπιστώθηκε ότι τόσο τα εκθέματα όσο και οι υποδομές στο νησί, προς το παρόν, δεν έχουν υποστεί φθορές ή ζημιές. Παράλληλα, το προσωπικό παραμένει σε διαρκή επιφυλακή για τη διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού και την άμεση αντίδραση σε οποιαδήποτε μελλοντική σεισμική δραστηριότητα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θρυαλλίδα οι δηλώσεις Παππά
Tι είπε για τον κατώτατο μισθό\
Το νομοσχέδιο αφορά τη διακυβέρνηση δεδομένων
Νομοθετική διάταξη που θα εισαχθεί σύντομα στη Βουλή προανήγγειλε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών
«Εγώ για την κυρία δεν μιλώ», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ
Οι τροπολογίες που κατέθεσε στο νέο κείμενο θέσεων του ΕΛΚ για την στέγαση, συμπεριλήφθηκαν στο σύνολο τους
«Τοξικό υβριστή» χαρακτηρίζει τον βουλευτή - Ζητά τη διαγραφή του
Ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Εκτελεστικού Αντιπρόεδρου της Κομισιόν
Η απάντηση στην αντιπολίτευση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης μέσω TikTok
Η πρώτη διάλεξη του πρώην πρωθυπουργού στο αμφιθέατρο του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών- CES στο Harvard
«Όχι στην αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στην Ουκρανία» είπε ο πρωθυπουργός από το Παρίσι
O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, για τα καυτά θέματα της ελληνικής και διεθνούς οικονομίας
Τι είπε για τα συνθήματα που ακούστηκαν στην παρέλαση - Πώς σχολίασε τον Αλέξη Τσίπρα
Το 53% ζητά πρόωρες εκλογές - Ποιο το ποσοστό των αναποφάσιστων
Η ρητορική, όσο καλή κι αν είναι, η τερατολογία, όσο εξωφρενική κι αν είναι, το συμβάν, όσο τραγικό κι αν είναι, δεν μπορούν από μόνα τους να αλλάξουν την πορεία μιας χώρας της Ευρώπης σε συνθήκες κανονικότητας.
Η απάντηση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας στα σενάρια περί επιστροφής Τσίπρα
Τι ισχύει για το Δημόσιο
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί την Παρασκευή στο Μέγαρο των Ηλυσίων
Θα ακολουθήσουν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.