- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Γαλλία: δημοκρατικό μέτωπο απέναντι στην «ανυπόταχτη» συμμαχία με την Ακροδεξιά
Το πολιτικό αδιέξοδο γίνεται ακόμα πιο ορατό για μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης
Σε αναζήτηση πολιτικής σταθερότητας στη Γαλλία μετά την πτώση της κυβέρνησης
Τα καλά νέα για τις ηγεσίες των κομμάτων του πρώην ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ έχουν τελειώσει από καιρό και τα στελέχη τους έχουν πλέον στρέψει την προσοχή τους στο εξωτερικό - στην Ευρώπη και όχι μόνον - για να εντοπίσουν κάποια ευχάριστη γι αυτά είδηση. Η πρόσφατη εκλογή του Ντόναλτ Τραμπ για παράδειγμα αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να καταγγείλουν τους Δημοκρατικούς ότι εγκατέλειψαν την εργατική τάξη σε αντίθεση με τους δισεκατομμυριούχους της παρέας του Τραμπ οι οποίοι αναδείχτηκαν, δήθεν, ως οι αυθεντικοί εκφραστές της. Η πτώση της Γαλλικής κυβέρνησης μετά από πρόταση μομφής που στηρίχτηκε από την «Εθνική Συσπείρωση» της Λεπέν και το «Νέο Λαϊκό μέτωπο» του Μελανσόν ήταν η αφετηρία για νέες θριαμβολογίες.
Το συνεχόμενο πολιτικό αδιέξοδο στη Γαλλία
Η σημερινή κατάσταση στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση θυμίζει έντονα τις καταστάσεις που βίωσε η Ελληνική Βουλή στα χρόνια προ και στη διάρκεια της βαθιάς οικονομικής κρίσης, σαν κι αυτήν που απειλεί σήμερα τη Γαλλία. Ο λαϊκιστής Μελανσόν - θαυμαστής αρχικά του Αλέξη Τσίπρα τον οποίο στη συνέχεια κατήγγειλε ως «προδότη» - δεν δίστασε να συμπλεύσει με την Ακροδεξιά προκειμένου να πετύχει τον στόχο του να μείνει η Γαλλία ακυβέρνητη χωρίς πυξίδα και χωρίς προϋπολογισμό. Ούτε και είχε κάποιο πρόβλημα με το γεγονός ότι η «Ανυπότακτη Γαλλία» υποτάχθηκε, με την από κοινού καταψήφιση της κυβέρνησης, στα σχέδια και τις προεδρικές φιλοδοξίες της ΛεΠέν. Οι Έλληνες πολίτες και η χώρα μας έχουν βιώσει ανάλογες εμπειρίες και τις έχουν πληρώσει ακριβά.
Τα καταιγιστικά βέλη που εκτοξεύτηκαν εναντίον του Εμμανουέλ Μακρόν από τους πολιτικούς του αντιπάλους είναι χαρακτηριστικά της σφοδρότητας της αντιπαράθεσης. Ποιο ήταν όμως το λάθος του Γάλλου Προέδρου; Μήπως ότι προκήρυξε εθνικές εκλογές μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, στις οποίες το κόμμα του ηττήθηκε αντί να προσποιηθεί ότι «τάχα βρέχει»; Τι θα έλεγαν οι επικριτές του αν δεν αντιδρούσε; Μήπως ότι δεν δείχνει τη στοιχειώδη δημοκρατική ευαισθησία; Ή μήπως, η κυβέρνηση μειοψηφίας που ήδη κυβερνούσε τη χώρα δεν θα βρισκόταν και αυτή αντιμέτωπη με μια πρόταση μομφής, από τη στιγμή που ο στόχος ήταν η παραίτηση Μακρον; Αντίθετα, ενώ η κοινή διαπίστωση όλων, το βράδυ των ευρωεκλογών, ήταν ότι η νίκη της ΛεΠέν στις επόμενες προεδρικές εκλογές ήταν αναπόφευκτη, στις εκλογές που προκήρυξε ο Μακρόν το κόμμα της ήρθε τρίτο σε έδρες. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι σύσσωμη η Κεντροαριστερά θα έβαζε πλάτη για να τη διασώσει;
Η ουσία είναι ότι, μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής, το πολιτικό αδιέξοδο γίνεται ακόμα πιο ορατό για μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης. Η κοινή απαίτηση Μελανσόν-ΛεΠέν για άμεση παραίτηση του Μακρόν και προσφυγή σε πρόωρες προεδρικές εκλογές έχει ήδη αποκλειστεί από τον Γάλλο Πρόεδρο. Άλλωστε, κάτι τέτοιο θα ήταν μια καθαρά αντιθεσμική απόφαση αφού το Γαλλικό σύνταγμα δεν εξαρτά σε καμιά περίπτωση τον εκλεγμένο Πρόεδρο της χώρας από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Εξ ου και ο κατοχυρωμένος όρος «συγκατοίκηση». Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να επιτευχθεί ένας ευρύς πολιτικός συμβιβασμός στη βάση του οποίου θα υπάρξει νέα βιώσιμη κυβερνητική πλειοψηφία, ικανή να βγάλει τη χώρα από το τέλμα.
Η ενδεχόμενη αλλαγή της στάσης του Σοσιαλιστικού κόμματος θα συμβάλλει αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Πολλά ηγετικά του στελέχη συνειδητοποιούν ότι το κόμμα του Λεόν Μπλουμ και του Φρανσουά Μιττεράν δεν μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί μέρος των σεναρίων ακυβερνησίας. Ούτε και να βρίσκεται συρόμενο πίσω από έναν ανεκδιήγητο λαϊκιστή που καπηλεύεται το ιστορικό «Λαϊκό Μέτωπο» το οποίο ιδρύθηκε για να συγκρουστεί με την Ακροδεξιά και τον φασισμό και όχι για να συμπλέει μαζί του. Η αλλαγή στρατηγικής του Σοσιαλιστικού κόμματος εκτός από το ότι θα δώσει άμεση ανάσα επιβίωσης στη Γαλλία μπορεί να αποτελέσει και την απαρχή μιας σταθερής συνεννόησης ιδεολογικά διαφορετικών κομμάτων, ικανής να φράξει το δρόμο στις εθνικιστικές και ανυπότακτες δήθεν δυνάμεις που απειλούν την πολιτική σταθερότητα και τη δημοκρατία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πλήθος κόσμου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού στο Facebook
Σε ισχύ οι χειμερινές εκπτώσεις
Νέο ρεκόρ πτήσεων - επιβατικής κίνησης
Πώς θα γίνουν οι αλλαγές στο Ε9 - Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι και ποιοι χαμένοι
Όσα αναφέρει η ΤτΕ για χρέος, πληθωρισμό και ΑΕΠ
Οι διαπραγματεύσεις με τη χώρα μας θα είναι δύσκολες και επίπονες σε όλα τα επίπεδα
«Έχουμε κάνει μία πολυεπίπεδη προσπάθεια στήριξης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας
Δείτε φωτογραφίες από την ειδική συνεδρίαση
Αισιοδοξία και προσδοκίες από τους εμπόρους
Πότε είναι η δεύτερη ψηφοφορία - Πόσοι βουλευτές ψήφισαν τον Κωνσταντίνο Τασούλα
«Ήταν αφοσιωμένος πάντοτε στη θεόπνευστη αποστολή του σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης», σημειώνει ο ευρωβουλευτής
Ποια η διαδικασία - Τα πρόσωπα και η πλειοψηφία των 2/3
«Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας υπήρξε ταυτόχρονα πνευματικός ταγός και ενεργός υπηρέτης του ανθρώπου και των δικαιωμάτων του» αναφέρει ο πρωθυπουργός
Πόσοι βουλευτές απαιτούνται για την εκλογή από την πρώτη ψηφοφορία
Mε αφορμή την συνέντευξη στην Liberation
Ηλεκτρονικά πλέον θα γίνονται οι αιτήσεις
«Παραβιάζουμε την ιερότητα της αγέννητης ζωής»
Τι προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ και ποιες άδειες αντιμετωπίζουν πρόβλημα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.