Στο Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Αύριο η συνάντηση με τον Κιρ Στάρμερ
Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σήμερα στο Επενδυτικό Συνέδριο
Στο Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Αύριο η συνάντηση με τον Κιρ Στάρμερ - Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σήμερα στο Επενδυτικό Συνέδριο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Λονδίνο για διήμερη επίσημη επίσκεψη. Σήμερα το πρωί, θα είναι ο κεντρικός καλεσμένος της εναρκτήριας εκδήλωσης του Επενδυτικού Συνεδρίου που οργανώνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο με τη Morgan Stanley, για 3η συνεχόμενη χρονιά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις επενδυτικές ευκαιρίες που έχει η Ελλάδα, με τη μορφή συζήτησης, όπου τις ερωτήσεις θα κάνει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος επενδύσεων της Morgan Stanley, Μασιμιλιάνο Ρουτζιέρι. Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί κατ' ιδίαν με θεσμικούς επενδυτές.
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές «η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αποτελεί τη θετική έκπληξη της ευρωζώνης. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αγγίζει εκείνο του γαλλικού και η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ευρώπη». Χαρακτηριστικό του θετικού κλίματος για την Ελληνική οικονομία είναι το γεγονός πως τον Δεκέμβριο θα ολοκληρωθεί η πρόωρη αποπληρωμή δανείων, από το πρώτο μνημόνιο, ύψους 7,9 δις ευρώ. Ενώ μέσα στο 2025, θα καταβληθούν άλλα 5 δις ευρώ για την εξόφληση δανείων που έχουν προγραμματιστεί να λήξουν μεταξύ 2033 και 2042.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε workshop του Ινστιτούτου Μπλερ για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Αργότερα ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετέχει σε ένα ειδικό κλειστό «εργαστήριο» (workshop) που οργανώνει το Ινστιτούτο Μπλερ για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ). Το Ινστιτούτο του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας έχει ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα και πρόσφατα έχει δημοσιεύσει Οδηγό για χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης από κυβερνήσεις. Η Ελλάδα από την άλλη, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς συζήτησης για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και έτσι η εκδήλωση αυτή διοργανώνεται για τις ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων αναμένεται να κατατεθούν προτάσεις για ζητήματα ύψιστης προτεραιότητας για τη χώρα μας με τη βοήθεια της ΤΝ. Προτάσεις που θα αφορούν την Υγεία, την Κλιματική Κρίση, την Πολιτική Προστασία και την Απασχόληση. Με τη σειρά του, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο για τη μετάβαση της Ελλάδας στην ΤΝ, όπως του παραδόθηκε πριν από λίγες μέρες από τη Συμβουλευτική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ
Την Τρίτη ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Βρετανό ομόλογο του, Σερ Κιρ Στάρμερ στην Ντάουνινγκ Στριτ, «σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία για τη Δύση και εν μέσω κλιμάκωσης στο μέτωπο της Ουκρανίας», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση αυτή θα είναι μια καλή ευκαιρία αναβάθμισης των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα. Μεταξύ άλλων αναμένεται να δοθεί έμφαση στους τομείς της Ναυτιλίας, της έρευνας, της καινοτομίας και του Τουρισμού. Αξίζει να σημειωθεί πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη πιο σημαντική τουριστική αγορά για την Ελλάδα. Ψηλά στην ατζέντα των δύο ηγετών θα είναι και το μεταναστευτικό. Θέμα που από τη μια απασχολεί ολοένα και περισσότερο το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται σε καθημερινή βάση, και από την άλλη η Ελλάδα διεθνώς αναγνωρίζεται ότι έχει καταφέρει να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Ιδιαίτερα όσον αφορά τη φύλαξη και την προστασία των συνόρων της. Στα θέματα συζήτησης συμπεριλαμβάνεται επίσης και η στενότερη διεθνής συνεργασία του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ελλάδα καθώς από τις αρχές του χρόνου θα πάρει μια άλλη διάσταση. Η χώρα μας για την διετία 2025-2026 θα είναι ένα από τα δέκα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του. Έτσι, τα δύο κράτη, μαζί με τα άλλα μέλη, θα πρέπει αυτό το διάστημα να αποφασίσουν, με βάση το διεθνές δίκαιο, για μια σειρά θεμάτων που αφορούν κυρίως την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.
Στάρμερ και Μητσοτάκης θα συζητήσουν επίσης ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία αλλά και τις μελλοντικές σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ. Η νέα κυβέρνηση του Λονδίνου από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει πως θα ήθελε να βάλει τη χώρα στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, «οικοδομώντας στενότερους δεσμούς με την ήπειρο», όπως χαρακτηριστικά έχει τονίσει πολλές φορές ο Σερ Κιρ Στάρμερ. Στο πλαίσιο αυτό οι δύο ηγέτες αναμένεται να εξετάσουν τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα θα μπορούσε να συμβάλει ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ηνωμένου Βασιλείου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εστάλησαν 6 τόνοι ιατροφαρμακευτικού υλικού καθώς και είδη υγιεινής
Ο Τάσος Γιαννίτσης αποτελεί, σε όλη τη διάρκεια του δημόσιου βίου του, υπόδειγμα νηφάλιου, «μετρημένου» και χαμηλών τόνων ανθρώπου
H δήλωση Γερουλάνου που ξεκίνησε την αντιπαράθεση
«Δεν έχω καμία σχέση μαζί του, δεν τον γνωρίζω καν»
O Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει στη Βουλή τροπολογία για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο
O απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα μιλάει στην Athens Voice για τη θητεία του και τις προκλήσεις του μέλλοντος
Τα ποσά και οι προοπτικές ζαλίζουν
Tο έγγραφο της Ιωάννας Κλάπα Χριστοδουλέα φέρει την ένδειξη εξαιρετικά επείγον
Πριν την ορκωμοσία του νέου υφυπουργού Εξωτερικών, Τάσου Χατζηβασιλείου
Είναι απαραίτητο να αποφύγουμε ενέργειες που θα περιθωριοποιήσουν τη χώρα μας από τους συμμάχους της, βάζοντάς την στην ίδια ομάδα με «προβληματικές» περιπτώσεις όπως η Ουγγαρία
Τα χρονοδιαγράμματα και οι ψηφοφορίες για την εκλογή ΠτΔ
Σημαντική γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας μέσω ασφαλών δορυφορικών επικοινωνιών
Η αναφορά του στο ζήτημα του προέδρου της Δημοκρατίας
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης
«Θα δώσουμε τη δυνατότητα σε ακόμα περισσότερους συμπολίτες μας να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα»
Με αφορμή την ομιλία του επικεφαλής της αντιπολίτευσης
Τι είπε για την υποψηφιότητα Κατσέλη
Τον Σεπτέμβριο είχαν φάει μαζί μεσημεριανό στο Μουσείο Μπενάκη
Aμφότεροι υπήρξαν στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Αβέρωφ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.