- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πετρέλαιο θέρμανσης 2024: Πώς θα κινηθούν οι τιμές
Στις 15 Οκτωβρίου ξεκινά η διάθεσή του
Η νέα τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι χαμηλότερη από τις αντίστοιχες τιμές των τελευταίων τριών ετών
Στις 15 Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για το 2024, με εκτιμώμενη τιμή εκκίνησης γύρω στο 1,11 ευρώ/λίτρο στις αστικές περιοχές.
Πρόκειται για μια σημαντική μείωση σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, δημιουργώντας αισιοδοξία για μεγαλύτερη κατανάλωση και ενίσχυση της αγοράς.
Πετρέλαιο θέρμανσης: Οι χαμηλότερες τιμές των 3 τελευταίων ετών
Η τιμή αυτή αποτελεί μια πρώτη εκτίμηση και ενδέχεται να αλλάξει ανάλογα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις που επηρεάζουν τις διεθνείς αγορές καυσίμων. Η σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου τύπου μπρεντ στα περίπου 70 δολάρια το βαρέλι (σε σχέση με τα 80 δολάρια που ήταν σε προηγούμενες περιόδους) είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση των τιμών όλων των καυσίμων.
Η νέα τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι χαμηλότερη από τις αντίστοιχες τιμές των τελευταίων τριών ετών. Συγκεκριμένα, η αναμενόμενη τιμή θα κυμανθεί σε επίπεδα πριν το 2019, όταν οι τιμές ήταν χαμηλότερες λόγω απουσίας της οικονομικής επιβάρυνσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.
Επιδότηση στην τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης
Ένας κρίσιμος παράγοντας για τη διαμόρφωση της τιμής διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης είναι το πώς θα εφαρμοστεί η επιδότηση. Αν η κυβέρνηση αποδεχτεί την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων για επιδότηση στην αρχική τιμή διάθεσης του προϊόντος, τότε θα δούμε το πετρέλαιο θέρμανσης να πωλείται με τιμή κάτω από 1 ευρώ το λίτρο.
Πέρσι, το ποσό επιδότησης που διέθεσε η κυβέρνηση ανήλθε στα 276 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατομμύρια περίπου απορροφήθηκαν από τους καταναλωτές. Η εκτίμηση για φέτος είναι ότι το οικονομικό επιτελείο θα διαθέσει παρόμοιο ποσό. Ωστόσο, η πρόταση είναι να διατεθεί όλο το ποσό, μαζί με τα αδιάθετα χρήματα της προηγούμενης χρονιάς, οριζόντια στην τιμή, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη κατανάλωση και, συνεπώς, περισσότερα έσοδα από ΦΠΑ και ειδικό φόρο κατανάλωσης.
Για σύγκριση, πέρυσι και πρόπερσι η τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης στις αστικές περιοχές ήταν 1,40 ευρώ το λίτρο. Στις επαρχίες και τη νησιωτική χώρα, οι τιμές αυτές έφτασαν ακόμα και στα 1,47 – 1,48 ευρώ/λίτρο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρωθυπουργός συνέδεσε τον χώρο όπου γεννήθηκε η δημοκρατία με τη σύγχρονη τεχνολογική μετάβαση
Μετά από σύσκεψη έγινε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
«Πρόκειται για αντιπολίτευση υποδίκων;» αναρωτιέται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Παπαστεργίου: «Η ΤΝ χρειάζεται κανόνες που προστατεύουν τους πολίτες και απελευθερώνουν την καινοτομία»
Τι αναφέρουν στην επιστολή τους
Τι πρέπει να προσέξει πριν αποδεχτείτε αλλαγή στους όρους της μίσθωσης
Η επιλογή των σχολικών μονάδων καλύπτει και τις 13 Περιφέρειες της χώρας
Συνέντευξη του Περιφερειάρχη Αττικής στο περιοδικό Fortune Greece
Oι υπαχθείσες αιτήσεις βρίσκονται σε κατάσταση διαδοχής
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης υπογράμμισε ότι η πρόληψη και η άμεση κινητοποίηση είναι καθοριστικές
«Έχουμε ολιγωρήσει να δράσουμε αποφασιστικά», τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ
Συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Ελληνικό Μετρό και κατοίκων της περιοχής
Η απάντηση του υπουργού Υγείας στην αρχειοθέτηση των υποθέσεων των 7 βουλευτών της ΝΔ
Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει θα διαχειριστεί κρίσιμες διαπραγματεύσεις
«Οι συμπολίτες μου γνωρίζουν ότι η περιουσία μου δεν έχει αυξηθεί ούτε κατά ένα τετραγωνικό εκατοστό»
Πώς χρησιμοποιείται η ψηφιακή κάρτα
Με 15 η Κοινοβουλευτική Ομάδα
«Αναδεικνύεται όλη η αλήθεια για τον ΟΠΕΚΕΠΕ»
«Η αντιπολίτευση, με πρώτο το ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για «κυβέρνηση υποδίκων»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.