Πολιτικη & Οικονομια

Μονιμοποιείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα ταξί και στον καφέ για take away και delivery

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπαρίστα φτιάχνει καφέ σε συσκευασία take away
Μειωμένος ΦΠΑ: Μονιμοποίηση για ταξί και καφέ © Unsplash / Nathan Dumlao

Μειωμένος ΦΠΑ: Μονιμοποίηση για ταξί και καφέ - Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών

Στη μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ στα ταξί και στην παράδοση καφέ μέσω take away και delivery προχωρά το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. 

Από 1/1/2024 μονιμοποιήθηκαν οι μειώσεις του συντελεστή ΦΠΑ σε μια σειρά αγαθών που εφαρμόστηκαν την περίοδο της πανδημίας όπως στις μεταφορές, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, τους κινηματογράφους και σε μια σειρά αγαθών σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία με ετήσιο κόστος 305 εκατ. ευρώ.

Μειωμένος ΦΠΑ: Σε ποια προϊόντα μονιμοποιείται

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, από 1/7/2024 μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής στα ταξί (από το 24% στο 13%) με εκτιμώμενο ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 45 εκατ. ευρώ. Ο μειωμένος συντελεστής επεκτάθηκε σε καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι που προσφέρονται στην εστίαση και στα ταξί έως τις 30/06/2024 με εκτιμώμενο κόστος για το εξάμηνο 77 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ο μειωμένος συντελεστής στα μη αλκοολούχα ποτά μονιμοποιήθηκε στο 13% για τις περιπτώσεις που αποτελούν παραδόσεις αγαθών (take away και delivery), ενώ στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα επανήλθε στο 24%.

Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ (13%) παραμένει σε καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι που αποτελούν παραδόσεις αγαθών (take away και delivery), με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 65 εκατ. το χρόνο, και επανέρχεται στο 24% μόνο στα σερβιριζόμενα, κατά αναλογία με τα υπόλοιπα μη αλκοολούχα ποτά, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση 43 εκατ. το χρόνο. «Η Κυβέρνηση πράττει τα μέγιστα ώστε να ενισχύσει, σε δύσκολες συνθήκες, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, επιτυγχάνοντας παράλληλα τους δημοσιονομικούς στόχους, σε μια περίοδο που οι οικονομίες πολλών άλλων χωρών της ΕΕ δοκιμάζονται», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.