- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Τι μπορεί να σημαίνουν για το Κλίμα και το Περιβάλλον οι νέες Ευρωεκλογές;
Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν μια κρισιμότητα, κυρίως για τα μεγάλα θέματα, όπως αυτά της ενέργειας και της Κλιματικής Αλλαγής
Οι Ευρωεκλογές 2024, η ενέργεια και η κλιματική αλλαγή
Μια σχετικά πρόσφατη (Ιούλιος 2023) αντιπαράθεση μεταξύ του Λαϊκού τόξου και των λοιπών «προοδευτικών» σοσιαλδημοκρατικής απόχρωσης κομμάτων, με αφορμή τον Ευρωπαϊκό νόμο για τη Βιοποικιλότητα, έδειξε ότι τελικά «δεν είναι όλοι ίδιοι» και ότι οι ιδεολογικές γραμμές συνεχίζουν να αναφαίνονται ανάγλυφες σε ιδιαίτερες στιγμές και συγκυρίες. Σε γενικές γραμμές, τα πιο αριστερά κόμματα υπερασπίζονται καλύτερα το περιβάλλον, ενώ τα συντηρητικά το θεωρούν συχνότατα τροχοπέδη της ανάπτυξης.
Έτσι, και οι τελευταίες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν μια κρισιμότητα, κυρίως για τα μεγάλα θέματα, όπως αυτά της ενέργειας και της Κλιματικής Αλλαγής. Η φιλόδοξη Συμφωνία του Παρισιού θα μπορούσε πολύ εύκολα να υποκύψει σε λαϊκιστικές θεωρίες για υπερβολές στα ζητήματα της αγοράς, θεωρώντας ότι οι ανεύθυνες συμμαχίες Σοσιαλιστών – Πρασίνων σε περίοδο κρίσης μπορούν να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα απ’ αυτά που υποτίθεται ότι επιδιώκουν. Ο στόχος για παράδειγμα της άμεσης απεμπλοκής (2030) από τα ορυκτά καύσιμα που έθεσε όλα τα προηγούμενα χρόνια η Ένωση, τόσο στην ηλεκτροπαραγωγή όσο και στην αυτοκίνηση, θα μπορούσε σχετικά εύκολα αν όχι να αναιρεθεί, οπωσδήποτε όμως να καθυστερήσει αν ανατραπούν ορισμένες ισορροπίες.
Πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ένα πιο δεξιό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα καταστήσει δυσκολότερη την έγκριση των φιλόδοξων πολιτικών της ΕΕ για το κλίμα, αλλά στην πλειονότητά τους οι σημερινές πράσινες πολιτικές της Ευρώπης θα παραμείνουν στη θέση τους, χωρίς δραματικές ανατροπές.
Τα αποτελέσματα των εκλογών της 9ης Ιουνίου έδειξαν ότι τα κεντρώα κόμματα συνεχίζουν να κατέχουν την πλειοψηφία, αλλά κέρδη για τα δεξιά και ακροδεξιά κόμματα που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το πακέτο περιβαλλοντικών πολιτικών της «Πράσινης Συμφωνίας» της ΕΕ μπορούν να φέρουν εμπόδια ή/και να ακυρώσουν κρίσιμες ψηφοφορίες. «Δεν νομίζω όμως ότι θα οπισθοχωρήσουμε στις πολιτικές (για το Κλίμα)», δήλωσε αμέσως μετά τις εκλογές στο Reuters ο Bas Eickhout, επικεφαλής της ομάδας βουλευτών των Πρασίνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι «θα είναι πιο περίπλοκο να ξεκινήσουν νέες πολιτικές».
Να σημειώσουμε ότι οι Πράσινοι μετρούν αρκετές απώλειες στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (περίπου 20 έδρες), αλλά αυτό ίσως να μην αποδειχθεί και τόσο δραματικό για την Ευρώπη, αν σκεφτούμε ότι η υποχώρηση των κοινοβουλευτικών οικολόγων θα σημάνει σχεδόν αυτομάτως την αναζωογόνηση των ακτιβιστικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίες θα βρουν περισσότερο χώρο και θα αναλάβουν να αναπληρώσουν το πιθανό κενό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέο προσωπικό στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα»
Στο 85% η ανησυχία για την ακρίβεια
Εφόσον υπάρχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να ικανοποιήσουν το ύψος της οφειλής
«Να είστε πολύ προσεκτικός γιατί βρέθηκαν και οστά των παιδιών μου»
Καλύφθηκαν και οι 10.000 θέσεις ειδικότητας - Επανεκκίνηση των προγραμμάτων «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
«Η ερμηνεία της, ιδιαίτερα, στην τηλεοπτική σειρά Λωξάντρα, έπλασε μία από τις εμβληματικότερες παρουσίες στην τηλεόραση»
Τι ώρα μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ
«Στήσατε συνομωσία πάνω σε μία εθνική τραγωδία»
Εύσημα Γκεοργκίεβα στην Ελλάδα για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων
Γιατί έπεσε άσφαλτος στο σημείο όπου βρέθηκαν τα αρχαία
Παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην προσύνοδο του PES για την ενεργειακή κρίση και τις διεθνείς εξελίξεις
«Θα οργανώσουμε επιχειρήσεις για να τους πετάξουμε έξω» δηλώνει ο υπουργός
Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για τα μέτρα στήριξης, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την προστασία των ανηλίκων
«Δεν θα δεχθούμε περικοπές σε κρίσιμους πυλώνες» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Η επανέναρξη του Great Sea Interconnector (GSI) και οι πιθανές επιλογές της Άγκυρας
Η παραδοχή του Αμερικανού προέδρου και το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή
«Έτσι αντιλαμβάνεται ο κ. Δούκας την αναβάθμιση μιας ιστορικής πλατείας;» διερωτάται η παράταξη «Αθήνα Ψηλά»
Στα 1,35 ευρώ το λίτρο για τους δικαιούχους του επιδόματος
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.