Πολιτικη & Οικονομια

Στουρνάρας: Πρόβλημα το χαμηλό ποσοστό εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Παρότι η χώρα είναι 4η σε απορροφητικότητα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επιτόκια: Έρχεται νέα μείωση τόνισε ο Στουρνάρας
© (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στουρνάρας: Προβληματισμός για το χαμηλό ποσοστό εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης 

Toν προβληματισμό του για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το χαμηλό ποσοστό των εκταμιεύσεων από τους διαθέσιμους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF) προς τις επιχειρήσεις εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση της Ετήσιας Έρευνας Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ) για την Ελλάδα το 2023, ο διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε ότι ενώ μέχρι στιγμής το ποσοστό απορρόφησης των πόρων του RRF είναι ικανοποιητικό (41% από συνολικό ποσό 36 δισεκ. ευρώ) και η Ελλάδα είναι 4η στη σχετική κατάταξη των χωρών, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο, οι εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις προχωρούν με βραδύτερο ρυθμό (14% του συνόλου), γεγονός που καθυστερεί την πραγματοποίηση επενδυτικών δαπανών.

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας ανέφερε ότι παρά τις διαδοχικές διεθνείς κρίσεις και την υψηλή αβεβαιότητα λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από ό,τι η ζώνη του ευρώ από το 2021 και μετά. Συνολικά, τα επόμενα χρόνια η ελληνική οικονομία προβλέπεται να καταγράψει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με τη ζώνη του ευρώ. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ενισχύει τη διαδικασία σύγκλισης του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδος προς τα μέσα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), διαδικασία η οποία διακόπηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.