Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 16 - 22 Μαΐου 2024

3 χρόνια (1965-1968) κράτησε η σοβιετικής έμπνευσης απάντηση στην Eurovision με τον τίτλο Intervision. Τώρα ο Πούτιν ετοιμάζεται να την αναβιώσει

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 917
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα νούμερα της εβδομάδας | 16 - 22 Μαΐου 2024

Τα νέα της εβδομάδας 16 - 22 Μαΐου 2024. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς

50 άνδρες συλλαμβάνονται καθημερινά για ενδοοικογενειακή βία, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

18 γραφεία για την ενδοοικογενειακή βία λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Δεν ξέρω βέβαια πόσο αποτελεσματικά είναι, δεδομένου ότι πολλά δούλευαν (τουλάχιστον μέχρι πρότινος) ώρες γραφείου. Επιπλέον, η «Άμεσος Δράση» συνεχίζει να είναι αγενής και καθόλου αποτελεσματική. Επιπέδου «το περιπολικό δεν είναι ταξί». Φράση που εκτός από την πρόσφατη γυναικοκτονία στους Αγ. Αναργύρους, είχε ακουστεί και ως απάντηση στις εκκλήσεις των κατοίκων στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

63 τέτοια γραφεία θα λειτουργούν μέχρι το τέλος του μήνα σύμφωνα με τη σχετική δέσμευση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.


9 άτομα επέβαιναν στο ελικόπτερο Bell 212, το οποίο συνετρίβη με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του –μεταξύ άλλων– ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί. Κυκλοφορούσε με το προσωνύμιο «Ο Δικαστής του θανάτου».

5.000 αντιφρονούντες εκτελέστηκαν το 1988 μετά από απόφαση τετραμελούς επιτροπής στην οποία συμμετείχε ο Ραϊσί.

4.682 δολάρια είναι το ονομαστικό κατά κεφαλή ΑΕΠ, σε μία από τις πλουσιότερες σε φυσικούς πόρους χώρες του κόσμου. Το πολίτευμα είναι Εκλεκτορική Θεοκρατική Συνταγματική Μοναρχία. Η ονομασία Ιράν προέρχεται από την αρχαία λέξη «Αρυανάμ», η οποία σημαίνει (γη) των Αρίων. Μάλιστα.

85 εκατ. είναι ο πληθυσμός του Ιράν και η συντριπτική πλειοψηφία του ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης.

1,83 παιδιά ανά γυναίκα είναι πλέον το ποσοστό γεννητικότητας, γεγονός που σηματοδοτεί μελλοντική συρρίκνωση του πληθυσμού.

6,7 παιδιά ανά γυναίκα ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 1970, πριν δηλαδή την «Ιρανική Επανάσταση» του 1978.


1 στους 3 Έλληνες ενδιαφέρεται λίγο ή καθόλου για τις ευρωκάλπες, σύμφωνα με μέτρηση κοινής γνώμης της Opinion Poll.

31,1-35,5% είναι τα όρια στα οποία αναμένεται να κινηθεί η ΝΔ, σύμφωνα πάντα με την ίδια μέτρηση. Χαμηλότερα μεν από τις εθνικές εκλογές, αλλά πιθανόν υψηλότερα από τις προηγούμενες ευρωεκλογές.

14-17% είναι το αντίστοιχο εύρος για τον ΣΥΡΙΖΑ, σαφώς χαμηλότερα από τις τελευταίες εθνικές εκλογές και πολύ χαμηλότερα από τις προηγούμενες ευρωεκλογές.

10,8-13,4% είναι τα αντίστοιχα ποσοστά για το ΠΑΣΟΚ.

76% όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρονται για τις ευρωεκλογές και είναι το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των 3 πρώτων κομμάτων. Οι ψηφοφόροι ΝΔ ενδιαφέρονται σε ποσοστό 83,7% και αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 80,2%.

6 κόμματα (Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, Νέα Αριστερά, ΜέΡΑ25, Δημοκράτες - Λοβέρδος, Λατινοπούλου) κινούνται στη ζώνη πέριξ του 3%.


30 ελληνικοί δήμοι ύψωσαν τη σημαία της Παλαιστίνης ως ένδειξη αλληλεγγύης στην 76η Επέτειο Μνήμης της Νάκμπα. Εις εκ των δημάρχων –ο Νέας Σμύρνης– υποδέχθηκε στο δημαρχείο του τον πρέσβη της Παλαιστίνης φορώντας παλαιστινιακή μαντήλα. Ελπίζω να μη συναντήσει σύντομα κανέναν Σκωτσέζο αξιωματούχο ή ακόμη χειρότερα κάποιον από τη φυλή των Ζουλού. Δεν θέλω να φανταστώ τι θα φορέσει.


40,96% έλαβε στις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών, η οποία πρόσκειται στη ΝΔ. Αύξησε τα ποσοστά της κατά 1,3% σε σχέση με το 2019.

19,57% έλαβε η Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών, η οποία πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ αυξάνοντας εντυπωσιακά τη δύναμή της από το 15,11% που είχε λάβει το 2019.

5,92% έλαβε η Συμμαχία για Ένα Προοδευτικό ΤΕΕ, η οποία πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. Το 2019 είχε λάβει 9,2%. Τώρα κατετάγη πέμπτη κατά σειρά.


80 βαθμούς συγκέντρωσε συνολικά ο ΠΑΟΚ μετά και την ολοκλήρωση των play off και κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή στη Superleague.

4 πρωταθλήματα έχει κατακτήσει στην ιστορία του ο ΠΑΟΚ.

78 βαθμούς συγκέντρωσε η ΑΕΚ και 74 ο Ολυμπιακός.

47 πρωταθλήματα έχει κατακτήσει ο Ολυμπιακός και είναι πολυνίκης του θεσμού.

13 πρωταθλήματα έχει κατακτήσει η ΑΕΚ.

20 πρωταθλήματα έχει κατακτήσει ο Παναθηναϊκός.


60 νεροχελώνες βρέθηκαν νεκρές στον Εθνικό Κήπο, από επισκέπτες. Οι τελευταίοι επιχείρησαν να ενημερώσουν τον Δήμο και άλλους αρμόδιους φορείς, χωρίς ωστόσο κανείς να δώσει σημασία.

13 είδη χελώνων (δύο χερσαίων και 11 νεροχελώνων) φιλοξενούνται στις δύο λίμνες του Κήπου.

500 άτομα εκτιμάται ότι είναι ο πληθυσμός τους και έχει προκύψει κατά κύριο λόγο από εγκαταλείψεις καθώς οι χελώνες πωλούνται (κατά κανόνα παράνομα) στα pet shops. Οι «ευαίσθητοι» συμπολίτες μας δεν κάνουν προφανώς τίποτε, ούτε φυσικά και το κράτος.


5ος πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής στον κόσμο είναι πλέον ο Γιάννης “Greek Freak” Αντετοκούνμπο, σύμφωνα με τη σχετική λίστα του Forbes.

111 εκατ. δολάρια είναι ο ετήσιος μισθός του Giannis.

260 εκατ. δολάρια είναι ο ετήσιος μισθός του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη θέση.


31,3% ήταν αυξημένες οι πωλήσεις καινούριων οχημάτων τον Απρίλιο, σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

13,9% είναι η συνολική αύξηση πωλήσεων καινούριων οχημάτων στο πρώτο τετράμηνο του 2024.

50.100 μονάδες πουλήθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, ενώ πέρσι οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 44.011 μονάδες.

30,7% των φετινών πωλήσεων αφορούσαν μικρά SUV.

25,7% αφορά σε μοντέλα supermini.

41,7% των πωληθέντων είναι βενζινοκίνητα.

36,3% είναι υβριδικά.


6,5 χιλιάδες τόμοι σπάνιων βιβλίων έγιναν στάχτη όταν ξέσπασε πυρκαγιά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στο Πνευματικό Κέντρο Καλλονής «Λέσχη Αρίσβη».


3 χρόνια (1965-1968) κράτησε η σοβιετικής έμπνευσης απάντηση στην Eurovision με τον τίτλο Intervision. Τώρα ο Βλαδίμηρος (κάμερα σε μένα) ετοιμάζεται να την αναβιώσει. Σύμφωνα με τον Πούτιν (κάμερα σε μένα) θα συμμετέχουν η Ρωσία, η Κίνα και τα άλλα κράτη μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης. Μεγάλα κέφια.


Verba Volant

Νίκος Ανδρουλάκης

«Νίκη για το ΠΑΣΟΚ είναι η ευημερία του ελληνικού λαού».
Όταν βλέπεις τις δημοσκοπήσεις και θέλεις να χαμηλώσεις τον πήχη των προσδοκιών με εύσχημο τρόπο, χωρίς να σε πάρουν χαμπάρι. Επόμενο βήμα είναι να μιμηθεί το αλησμόνητο σοβιετικό ανέκδοτο όπου έτρεχαν ένας Αμερικάνος και ένας Σοβιετικός, ο σοβιετικός έχασε και η εφημερίδα του Κόμματος έγραψε «O Σοβιετικός ήρθε δεύτερος, αλλά ο Αμερικανός τερμάτισε προτελευταίος».

Σίμος Ρούσσος

«Βίαιο και σκληρό το περιεχόμενο της ανάρτησης της παλαιστινιακής σημαίας στο δημαρχείο Χαλανδρίου κατά τους λογοκριτές των υπογείων του fb. Την επαναλαμβάνουμε λοιπόν κι ας την κοινοποιήσουμε  χωρίς τις φωτό από τα  δολοφονημένα παιδάκια».
Ο δήμαρχος, που χαράζει αυτόνομη εξωτερική πολιτική για το ηρωικό Χαλάνδρι, δείχνει την ευαισθησία του. Λογικά θα είχε υψώσει και ισραηλινή σημαία, όταν έγινε η σφαγή και οι βιασμοί από τους Παλαιστινίους στο φεστιβάλ Nova. Τι; Όχι;

Στέφανος Κασσελάκης

«Τον ξέρω αυτόν, είναι καλός»
Η στήλη τιμά τους ανθρώπους που έχουν έναν καλό λόγο για όλους. Στην προκειμένη περίπτωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μιλά για τον θρυλικό Ζορό της Μακεδονίας. Τον άνθρωπο με τα 45άρια (αφορά στο όριο χρημάτων για την κατάτμηση των συμβάσεων). Τον Παναγιώτη τον Ψωμιάδη. Στον αντίποδα, οι σύντροφοι του Στέφανου οι οποίοι έδωσαν μάχη εναντίον του «Πανίκα», γλίτωσαν «στο τσακ» το εγκεφαλικό.

Αφροδίτη Λατινοπούλου

«Εγώ είμαι με τη Μελόνι και τη Λεπέν που είναι κεντροδεξιές».
Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού είναι αναφαίρετο. Και εγώ είμαι υβρίδιο του Έρνεστ Χεμινγουέι και του Όσκαρ Ουάιλντ.

Νεφέλη Ορφανού

«Είναι ωραίος άντρας, την ομοφυλοφιλία δεν την καταλαβαίνω».
Η ηθοποιός αναφέρεται στον Στέφανο Κασσελάκη, όσο για τη συνέχεια της φράσης; Και εγώ δεν καταλάβαινα την ανόργανη χημεία, αλλά με λίγο διάβασμα μια χαρά τα κατάφερα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.