Πολιτικη & Οικονομια

Σύμβουλοι Ακεραιότητας: O νέος θεσμός για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης κάνει πρεμιέρα σε 15 υπουργεία

Τι θα εξετάζουν - Οι αρμοδιότητές τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο νέος θεσμός του Συμβούλου Ακεραιότητας στοχεύει στην υποστήριξη δημοσίων υπαλλήλων που καταγγέλλουν ηθική ή σεξουαλική παρενόχληση
Σύμβουλοι Ακεραιότητας σε 15 υπουργεία: Θα εξετάζουν και παρενόχληση © Unsplash+/ Getty Images

Σύμβουλοι Ακεραιότητας σε 15 υπουργεία: Θα εξετάζουν και σεξουαλική παρενόχληση

Για πρώτη φορά στο ελληνικό Δημόσιο, θα υπάρξει ο θεσμός του Συμβούλου Ακεραιότητας, στον οποίο θα καταφεύγουν οι υπάλληλοι για ζητήματα δεοντολογίας και ακεραιότητας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης.

Ο νέος θεσμός θα κάνει πρεμιέρα σε 15 υπουργεία, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για μελλοντική εφαρμογή και σε Ανεξάρτητες Αρχές, τοπική αυτοδιοίκηση, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, καθώς και σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) εξέδωσε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη των θέσεων στα Αυτοτελή Γραφεία Συμβούλου Ακεραιότητας που συστήνονται στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Εσωτερικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, Υγείας, Υποδομών & Μεταφορών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ανάπτυξης, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Δικαιοσύνης, Πολιτισμού, Μετανάστευσης & Ασύλου, Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Τουρισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οι αρμοδιότητες που περιλαμβάνει ο θεσμός του Συμβούλου Ακεραιότητας

Στις αρμοδιότητες του Συμβούλου Ακεραιότητας περιλαμβάνονται η παροχή εξατομικευμένης συμβουλευτικής συνδρομής για ζητήματα δεοντολογίας και ακεραιότητας που αντιμετωπίζει ο υπάλληλος κατά την ενάσκηση των υπηρεσιακών του καθηκόντων, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων, όπως η σεξουαλική παρενόχληση, οι διακρίσεις, ο εκφοβισμός, η ηθική παρενόχληση και η σύγκρουση συμφερόντων.

Ενημερώνει επίσης το προσωπικό του φορέα για θέματα δεοντολογίας και ακεραιότητας, προκειμένου να μην υποπέσουν σε λάθη που θα προσκρούουν σε ζητήματα διαφάνειας.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση gdgdalo@aead.gr έως τις 7 Ιουνίου και συνοδεύονται υποχρεωτικά με ένα τυποποιημένο και ένα αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι έχουν εγγραφεί στο σχετικό Μητρώου που τηρείται ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών.

Η αξιολόγηση των υποψηφίων γίνεται από τριμελή Επιτροπή που αποτελείται από στελέχη της ΕΑΔ, του υπουργείου Εσωτερικών και του οικείου υπουργείου. Η Επιτροπή συνεκτιμά βάσει μορίων τα απαιτούμενα τυπικά και πρόσθετα επιθυμητά προσόντα. Οι τρεις πρώτοι ανά θέση στην τελική βαθμολογία καλούνται σε συνέντευξη, από την οποία θα προκύψει η τελική επιλογή. Η θητεία του Συμβούλου θα είναι τριετής με δυνατότητα για άλλη μια θητεία εφόσον το έργο του αξιολογηθεί θετικά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.