Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 1 - 8 Μαΐου 2024

55% του πληθυσμού στην Ελλάδα είναι οικονομικά αναλφάβητοι. Αδύνατον για τον λαό που απάντησε στο ερώτημα αν συμφωνεί με το «Preliminary Debt Sustainability Analysis», χωρίς καν να το έχει διαβάσει.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 915
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα νούμερα της εβδομάδας | 1 - 8 Μαΐου 2024

Τα νέα της εβδομάδας 1 - 8 Μαΐου 2024. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς

1.540.255 φυσικά πρόσωπα δήλωσαν εισοδήματα αναντίστοιχα με αυτά του τρόπου διαβίωσής τους, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ.

5,2 δισ. ευρώ ήταν η διαφορά των δηλωθέντων με όσα προκύπτουν από τα τεκμήρια. 370 εκατομμύρια λιγότερα, πάντως, από την περασμένη χρήση.

878 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε «αποκρυφθέντα» εισοδήματα ελεύθερων επαγγελματιών, παρά τη θύελλα που είχαν σηκώσει τότε οι συνδικαλιστές τους και στελέχη της αντιπολίτευσης.

3.465.362 φορολογούμενοι υπέβαλαν δήλωση με εισόδημα που δεν ξεπερνούσε το «κατώφλι» του αφορολόγητου το 2023.

2,5 εκατομμύρια δήλωσαν ότι διαβιούν κάτω από το κατώφλι της φτώχειας.


5,4 δισ. δολάρια ήταν το 2023 οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, από 8,4 δισ. δολάρια πέρσι. Συμβαίνουν αυτά. Αυτά που δεν συμβαίνουν είναι να πασχίζει η κυβέρνηση να πείσει για την καλή πορεία, διαρρέοντας κατά προτεραιότητα στοιχεία τριετίας, τα οποία βολεύουν γιατί δείχνουν βελτίωση σε σχέση με μια παλιότερη τριετία του ΣΥΡΙΖΑ.

4,15 δισ. δολάρια ήταν οι ΑΞΕ κατά μέσο όρο στην τριετία 2017-2019 και έφτασαν στα 6,7 δισ. δολάρια την τριετία 2021-2023. Για το ενδιάμεσο δεν λέει κανείς τίποτα.

341,4 δισ. δολάρια ήταν πέρσι οι ΑΞΕ στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο υποδοχέα παγκοσμίως.

63,6 δισ. δολάρια κατευθύνθηκαν στη Βραζιλία που κατετάγη δεύτερη και στην τρίτη ο Καναδάς με 50,3 δισ.


3.300.738 αεροπορικά εισιτήρια είναι ήδη κλεισμένα για το σύνολο του τρέχοντος Μαΐου. Ήτοι αυξημένα κατά 12,2% σε σχέση με πέρσι. 

4.297.649 εισιτήρια είναι ήδη κλεισμένα για τον προσεχή Ιούνιο. Ήτοι αυξημένα κατά 15,9% σε σχέση με πέρσι.

5.070.360 εισιτήρια είναι ήδη κλεισμένα για τον Ιούλιο. Ήτοι αυξημένα κατά 18,8% σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο.


2,4 δισ. ευρώ δαπάνησαν οι Έλληνες ταξιδιώτες στο εξωτερικό το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Τ.τ.Ε.

1,9. δισ. ευρώ δαπάνησαν το 2022, ενώ το ρεκόρ είχε γίνει το 2019 με δαπάνες 2,7 δισ. ευρώ.


420.000 οχήματα πέρασαν τα διόδια στις εθνικές οδούς για την έξοδο του Πάσχα. Με 3 άτομα κατά Μ.Ο. Στα οχήματα, πάνω από 1.250.000 άνθρωποι ταξίδεψαν οδικώς για τις διακοπές των άγιων ημερών.

191.830 επιβάτες αναχώρησαν από τα λιμάνια της Αττικής, και μόνο από την Κυριακή των Βαΐων έως τη Μ. Παρασκευή. Η αύξηση των εκδρομέων εκτιμάται χονδρικά σε 30%.

100% πληρότητα εμφάνισαν τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ ακόμη και το Μ. Σάββατο για προορισμούς σε περιοχές της Πελοποννήσου, της Αιτωλοακαρνανίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας, της Πιερίας, της Ευρυτανίας, της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Εύβοιας.


60.000 διελεύσεις έγιναν σε λιγότερο από 2 εβδομάδες λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου κεντρικής Ελλάδας (Ε65).

795.900 πομποδέκτες e-pass (ανεξαρτήτως εταιρείας) διέθεταν οι Έλληνες οδηγοί το 2018, οπότε και εντόπισα τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Ο αριθμός –κατά δήλωση στελεχών των εταιρειών– δεν έχει αυξηθεί πολύ, γεγονός που δικαιολογεί τις ατέλειωτες ουρές στα διόδια.


34,4% του πληθυσμού στα Αραβικά Εμιράτα διέθετε κρυπτονομίσματα στο τέλος του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας triple-A, η οποία ειδικεύεται στα στατιστικά της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Τα ΗΑΕ βρίσκονται στην πρώτη θέση παγκοσμίως στη σχετική λίστα.

21,2% είναι το αντίστοιχο ποσοστό στο Βιετνάμ, το οποίο βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

15,6% είναι το ποσοστό στις ΗΠΑ, τρίτη θέση.

13,5% είναι το ποσοστό στο Ιράν, τέταρτη θέση.


800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως έδρα τους την Κίνα. Τι κάνει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων; Τι; Δεν τους έπιασε ακόμη;

76.000 ψεύτικες ιστοσελίδες δημιούργησαν οι απατεώνες. Όλοι οι «συνδρομητές» παρέδωσαν οικειωθελώς τα ονόματα, τους αριθμούς τηλεφώνου, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τις ταχυδρομικές διευθύνσεις τους στο fake δίκτυο.


1 δισ. ευρώ ήταν το σύνολο των χορηγηθέντων στεγαστικών δανείων το 2023 στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Τ.τ.Ε., σημειώνοντας μείωση κατά 9,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

69 χιλιάδες ευρώ ήταν το μέσο ύψος των στεγαστικών δανείων το 2023, έναντι 79 χιλιάδες ευρώ το 2022.


30% της ενέργειας που παρήχθη παγκοσμίως προήλθε από ανανεώσιμες πηγές το 2023, σύμφωνα με Έκθεση του κέντρου έρευνας για ενεργειακά θέματα Ember.

13,4% προήλθε από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. «Βίαιη, άδικη και προσχηματική η απολιγνιτοποίηση Μητσοτάκη», είχε δηλώσει τον Μάρτιο του 2022 ο Σωκράτη Φάμελλος.


6,5 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν μόνο τον πρώτο χρόνο χρήσης του εμβολίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Astra Zeneca, η οποία προχώρησε στην απόσυρση του σχετικού εμβολίου της καθώς πλέον υπάρχουν νεότερα εμβόλια τα οποία καταπολεμούν τις παραλλαγές.

3 δισεκατομμύρια δόσεις παρασχέθηκαν παγκοσμίως, αλλά τώρα οι «ψεκ-αντιεμβολιαστές» θεωρούν ότι δικαιώθηκαν με την απόσυρση του εμβολίου.


55% του πληθυσμού στην Ελλάδα είναι οικονομικά αναλφάβητοι, σύμφωνα με τον δείκτη S&P Global Financial Literacy Survey. Αδύνατον για τον λαό που απάντησε στο ερώτημα αν συμφωνεί με το «Preliminary Debt Sustainability Analysis», χωρίς καν να το έχει διαβάσει.

71% του πληθυσμού της Δανίας είναι οικονομικά μορφωμένο, γεγονός που φέρνει την «Ελλάδα του Βορρά» στην πρώτη θέση.

85% του πληθυσμού είναι οικονομικά αναλφάβητοι στη γειτονική Αλβανία.

86% είναι το αντίστοιχο ποσοστό οικονομικά αναλφάβητων στην Υεμένη, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα στην οποία έχουν την έδρα τους οι τρομοκράτες Χούθι (Ανσάρ Αλλάχ στη γλώσσα τους) στην τελευταία θέση.


Verba Volant

Θεοφανία Παπαθωμά

«Μας σκοτώνουν! Δεν είναι αφρικανική σκόνη. Kάποιοι προσπαθούν κάθε μέρα να σε σκοτώσουν με χημικά. ΜΟΛΥΒΔΟ ΚΙ ΑΡΣΕΝΙΚΟ!»
Δύο απλά και ειλικρινή ερωτήματα προς την ηθοποιό. Ποιοι και κυρίως γιατί;

Απόστολος Γκλέτσος

«Προσωπικά, και με γνώση κάθε συνέπειας, αναγνωρίζω παλαιστινιακό κράτος…»
Ο Απόστολος αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή. Στον ΟΗΕ έπεσε ένα πέπλο αμηχανίας και στα κεντρικά της Μοσάντ διανέμουν πάνες στους πράκτορες διότι οι συνέπειες του πανικού είναι ήδη ορατές και δύσοσμες.

Μητροπολίτης Κέρκυρας

«Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη, λεβέντη μου».
Μια συνηθισμένη ευχή μετά από μια ασυνήθιστη κωλοτούμπα. Ο παπάς είχε δηλώσει πρόσφατα ότι δεν θα δεχόταν στην εκκλησία πολιτικούς που ψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Δέχθηκε πολιτικό αρχηγό, το κόμμα του οποίου υπερθεμάτισε υπέρ της συγκεκριμένης νομοθεσίας. Μάλιστα μιλάμε και για «χρήστη» του νόμου, κάτι που φυσικά δεν εμπόδισε τον παπά να ξεχάσει τις απειλές του τιμώντας τον Γκραούτσο Μαρξ. Αυτές είναι οι απόψεις μου και, αν δεν σας αρέσουν, έχω κι άλλες.

Κώστας Σκρέκας

«Ένα πιο βαρύ αρνί θα είναι πιο ακριβό από ένα πιο ελαφρύ, ένα πιο μικρό».
Μόνο ένας τεχνοκράτης του επιπέδου Σκρέκα θα μπορούσε να βγει στην τηλεόραση και να πει κάτι τόσο προφανές με τόσο στόμφο. Η στήλη προτείνει για έξτρα στόμφο να βάλει ο τεχνοκράτης-υπουργός τη φράση «ὅπερ ἔδει δεῖξαι» στο τέλος. Τότε θα μιλάμε πραγματικά για το «θεώρημα Σκρέκα». Ένα νέο κεφάλαιο στη μαθηματική επιστήμη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διπλωματικοί «διάλογοι» και εθνική αλαλία
Διπλωματικοί «διάλογοι» και εθνική αλαλία

«Οι Έλληνες άκουσαν τρία διαφορετικά πράγματα από τρεις ηγέτες χωρών της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Εκείνο που δεν άκουσαν ήταν κάποια ουσιαστική απάντηση της χώρας μας»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.