Πολιτικη & Οικονομια

Παπανδρέου για «λεφτά υπάρχουν», δημοψήφισμα, νέο κόμμα

Εφ' όλης της ύλης στο Αγρίνιο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τη γνωστή  θέση του «λεφτά υπάρχουν», την απόφαση για προκήρυξη δημοψηφίσματος και την πρόσφατη ίδρυση του νέου του κόμματος υπερασπίστηκε σήμερα στο Αγρίνιο, μεταξύ άλλων,  ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) κ. Γιώργος Παπανδρέου, στην πρώτη του προεκλογική συγκέντρωση.

Λεπτομερέστερα:

• Το «λεφτά υπάρχουν» δικαιώθηκε αναδρομικά. Το κατεστημένο γνώριζε και γνωρίζει πως λεφτά υπάρχουν, αλλά δεν ήθελε και δεν θέλει ένα φορολογικό σύστημα δίκαιο και διαφανές

• Για το δημοψήφισμα που είχε προτείνει το 2011 είπε: «με στοιχειώδη πολιτική συναίνεση το 2010, όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κατάσταση οικονομικού πολέμου, ή έστω τον Οκτώβριο του 2011 με τη Συμφωνία των Βρυξελλών – και μια ξεκάθαρη θέση με το δημοψήφισμα που είχα προτείνει, σήμερα θα είχαμε περάσει προ πολλού τον κάβο»

• Νέο κόμμα έφτιαξε όχι για διάσπαση, αλλά με ρήξη, για τους εξής λόγους: Πρώτα την Ελλάδα, αναγκαία η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των δυνάμεων της προόδου, αναντικατάστατος ο ρόλος των δημοκρατών σοσιαλιστών, εναντίωση στη συνωμοσιολογία, για να δοθεί φωνή σε όσους ασφυκτιούν.

Άλλα ενδιαφέροντα σημεία:

• «Καλώ τους πάντες να σταματήσουν να τροφοδοτούν συζήτηση εξόδου από το ευρώ. Οι συνέπειες μιας πιθανής εξόδου για την Ελλάδα θα είναι πολύ μεγαλύτερες από οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα»

• «Δε θα γίνουμε ουραγός κανενός: ούτε της δεξιάς, ούτε της αριστερής συντήρησης. Να σε κυβερνητική συνεργασία, αλλά με ξεκάθαρο προοδευτικό πλαίσιο»

• Δεν είναι μεταρρυθμιστές «ούτε αυτοί που είναι εξαιρετικοί μεταρρυθμιστές στα λόγια, αλλά κουρέλιασαν τις προοδευτικές αλλαγές 2009-2011 (ΝΔ) ούτε αυτοί που θέλουν να κυβερνήσουν στο όνομα της αριστεράς, αλλά έχουν αγκαλιάσει το ρουσφέτι και την πελατειακή λογική (ΣΥΡΙΖΑ)»

• «Δεν προσποιήθηκα ποτέ τον αλάθητο. Ξέρω τα λάθη μου, έχω διδαχθεί απ' αυτά. Ως Πρωθυπουργός, μπροστά στην ανάγκη να μην διαταραχθεί η κυβερνητική σταθερότητα και η πορεία της χώρας, «κατάπια» πολλά. Μπορούσα να ήμουν πιο αποφασιστικός. Αλλά έμαθα από τα λάθη μου»

• «Δε φυγομάχησα, δεν έπαιξα τη χώρα στα ζάρια»

• Η περίοδος διακυβέρνησης Καραμανλή το 2004-2009 ήταν «πορεία προς το χάος».