Πολιτικη & Οικονομια

Η Frances Fitzgerald στην ATHENS VOICE: Να αλλάξουμε τη σκέψη της κοινωνίας για τη βία κατά των γυναικών

Αποστολή στο Στρασβούργο

Τόνια Ζαραβέλα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Βία κατά των γυναικών: Η Frances Fitzgerald μιλά για την ευρωπαϊκή οδηγία που εισηγήθηκε, και είδε χθες να ψηφίζεται -αν και όχι όπως ακριβώς θα την ήθελε

Η Ιρλανδή ευρωβουλεύτρια, Frances Fitzgerald, είναι αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και μία εκ των δύο εισηγητριών της πρώτης  ευρωπαϊκής οδηγίας για τη βία κατά των γυναικών, που ψηφίστηκε την Τετάρτη (24.4) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας στο Στρασβούργο πριν τις Ευρωεκλογές. Η κ. Fitzgerald στην τοποθέτησή της την Τρίτη (23.4) δήλωσε περήφανη, όμως, υποστήριξε ότι η ψήφιση της οδηγίας δεν είναι από μόνη της αρκετή.

«Ο στόχος πρέπει να είναι η Ευρώπη να είναι η πρώτη ήπειρος στον κόσμο που θα εξαλείψει τη βία κατά των γυναικών», είπε χαρακτηριστικά η κ. Fitzgerald. Γιατί, όμως, η τόσο σημαντική οδηγία για τη βία κατά των γυναικών ήρθε μόλις λίγα 24ωρα πριν πέσει αυλαία στη θητεία της Ευρωβουλής που προέκυψε το 2019; Η Frances Fitzgerald μίλησε στην ATHENS VOICE για τις αντίθετες φωνές, αλλά και τις διεργασίες και διαπραγματεύσεις που χρειάστηκαν μέχρι την κρίσιμη ημέρα που οι ευρωβουλευτές ύψωσαν τα χέρια τους, εγκρίνοντας την οδηγία. 

Η Frances Fitzgerald για την οδηγία καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών

«Ήταν ένας φάκελος πολύπλοκος, με μεγάλο μέγεθος και πολλές νομικές εκτιμήσεις, που χρειάστηκε πολύ χρόνο για να γίνουν οι διαπραγματεύσεις. Ο φάκελος για τη βία κατά των γυναικών παρουσιάστηκε, επίσης, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρκετά αργά. Από τον Μάρτιο του 2022 μέχρι και σήμερα χρησιμοποιήσαμε κάθε διαθέσιμο λεπτό για να προκύψει μια ικανοποιητική οδηγία μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Αυτός είναι ο χρόνος που απαιτείται για τη διαπραγμάτευση ενός νομοθετήματος της ΕΕ. Ως εκ τούτου, ήταν δυνατή η ψηφοφορία μόνο στην τελευταία συνεδρίαση της περιόδου», εξηγεί στην ATHENS VOICE η Frances Fitzgerald

Η ευρωπαϊκή οδηγία καθυστέρησε αρκετά χρόνια, όμως, πλέον δεν μένει χρόνος για χάσιμο. Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ είκοσι ημέρες μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους τρία χρόνια για να εφαρμόσουν τις διατάξεις. Κρίσιμος στο εξής θα θεωρείται ο ρόλος των κυβερνήσεων. «Το πρώτο κρίσιμο βήμα θα είναι οι κυβερνήσεις των κρατών μελών να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εφαρμόσουν αυτήν την οδηγία με ικανοποιητικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη κάθε λέξη και θέτοντάς την σε πράξη για την πρόληψη αυτού του είδους των εγκλημάτων, την προστασία των θυμάτων βίας και τη δίωξη των δραστών. Μόλις εφαρμοστεί πλήρως η Οδηγία σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προβεί σε αξιολόγηση για να εξετάσει εάν απαιτείται περαιτέρω νομοθεσία για την πλήρη εκπλήρωση του στόχου της ΕΕ για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας», σημειώνει η αντιπρόεδρος του ΕΛΚ σε αποκλειστική της δήλωση από το Στρασβούργο. 

Η αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και ευρωβουλεύτρια της Ιρλανδίας, Frances Fitzgerald για την Οδηγία σχετικά με τη βία κατά των γυναικών © © Ευρωπαϊκή Ένωση 2024 - Πηγή: EP / Alexis HAULOT

Πόσο άμεσα θα δούμε τα αποτελέσματα της οδηγίας για τη βία κατά των γυναικών

Στην Ελλάδα, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου έγιναν 1.496 καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία και ήδη το 2024 μετράμε αρκετές γυναικοκτονίες. Τα δεδομένα, δυστυχώς, δεν είναι διαφορετικά σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ρωτάμε την κ. Fitzgerald πόσο άμεσα θα μπορούσαμε να δούμε την εφιαλτική αυτή κατάσταση να ανατρέπεται. «Η οδηγία μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχει ένα πολύ ισχυρό σύνολο μέτρων για την πρόληψη, και επιδιώκει όχι μόνο να αποτρέψει τους δράστες που έχουν ήδη διαπράξει τέτοια εγκλήματα, αλλά να διασφαλίσει ότι από τις πολύ μικρές ηλικίες θα διδαχθεί στα παιδιά μας ότι τέτοιου είδους συμπεριφορά δεν είναι ποτέ αποδεκτή και ότι ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια για κάθε άτομο είναι απολύτως κρίσιμη. Εάν δεν επιδιώξουμε να αλλάξουμε το σύνολο της σκέψης της κοινωνίας για τη βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία, διασφαλίζοντας ότι οι γυναίκες δεν θεωρούνται τίποτε λιγότερο από τους άνδρες, δεν θα εξαλείψουμε αυτά τα τρομερά εγκλήματα κατά των γυναικών». 

Είναι βιασμός το μη συναινετικό σεξ; Η στάση Μακρόν 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάρκο Μπουσμάν στη Γερμανία και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, τήρησαν μία διαφορετική στάση σε ό,τι αφορά τον ορισμό του μη συναινετικού σεξ ως βιασμού. Η Ιρλανδή ευρωβουλεύτρια και εισηγήτρια της οδηγίας για τη βία κατά των γυναικών, σχολίασε τη στάση του Γάλλου προέδρου: «Πιστεύω ότι ο φόβος της υπέρβασης της ΕΕ τον ανησυχεί. Τον ανησυχεί ότι η ΕΕ προχωρά υπερβολικά σε ζητήματα ποινικής δικαιοσύνης. Ή ότι λίγους μήνες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, μπορεί να χρησιμοποιήσει το παράδειγμα της στάσης του έναντι της οδηγίας για να δείξει στην ακροδεξιά στη χώρα του ότι δεν λέει πάντα "ναι" στην ΕΕ και στέκεται απέναντι στις δυνάμεις της ΕΕ, όταν απαιτείται. Προσωπικά πιστεύω ότι οι γυναίκες της Ευρώπης δεν θα κατανοήσουν καμία από αυτές τις προοπτικές πρόκειται για τη ζωή και την ασφάλειά μας, και μια τέτοια εργαλειοποίηση αυτών των θεμάτων μας κάνει να αναρωτιόμαστε πού βρίσκονται πραγματικά οι προτεραιότητες των ανδρών που κατέχουν τα υψηλότερα αξιώματα». 

Διαβάστε επίσης → Πρώτη ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη βία κατά των γυναικών - «Αν δεν ξεριζωθεί, δεν υπάρχει ισότητα»