Πολιτικη & Οικονομια

Νέα αύξηση στις τιμές των ενοικίων το πρώτο τρίμηνο του 2024 - Διεθνής ζήτηση για κατοικίες στην Ελλάδα

Οι περιοχές με τις υψηλότερες και τις φθηνότερες μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολυκατοικίες στο λεκανοπέδιο που παρατηρείται αύξηση στις τιμές των ενοικίων
Νέα αύξηση στις τιμές των ενοικίων το πρώτο τρίμηνο του 2024 - Διεθνής ζήτηση για κατοικίες στην Ελλάδα

Ενοίκια: Νέες αυξήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2024 - Οι περιοχές με τις υψηλότερες και τις φθηνότερες μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης 

Το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι τιμές των ενοικίων σημείωσαν άνοδο ύψους 8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023 και κατά 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Spitogatos, σε ό,τι αφορά την πώληση κατοικιών, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης αυξήθηκε κατά 11,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το προηγούμενο έτος και κατά 2,3% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2024.

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών

Τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας παρουσιάζουν τις υψηλότερες αυξήσεις της μέσης ζητούμενης τιμής. Στην Αττική, συγκεκριμένα αυξήσεις παρουσιάζουν οι περιοχές του Πειραιά όπως η Καλλίπολη- Φρεαττύδα, η Δραπετσώνα και το κέντρο του Πειραιά. Ακολουθεί το Νέο Ψυχικό, όπου σημειώθηκε αύξηση 34,9% στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας, και τέλος η Παλλήνη οπού σημειώθηκε αύξηση 34,4%. Στη Θεσσαλονίκη, η περιοχή Χαριλάου (2.538 ευρώ/τ.μ.), η Άνω Πόλη (1.849 €/τ.μ.) και η περιοχή Πεύκα (1.714 €/τ.μ.) βρέθηκαν στις top περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις μέσης ζητούμενης τιμή πώλησης κατοικίας το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Ελαφρώς διαφορετική είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά την ενοικίαση καθώς οι μεγαλύτερες αυξήσεις της μέσης ζητούμενης τιμής ενοικίασης κατοικιών στην Αττική καταγράφονται στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, στον Πειραιά, στην Ανατολική Αττική και στα Νότια Προάστια της Αθήνας. Ειδικότερα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Νέα Πεντέλη, στην Καλλίπολη-Φρεαττύδα, στο Κορωπί, στον Υμηττό και στα Καμίνια-Παλαιά Κοκκινιά.

Πού κυμαίνεται το μέσο ενοίκιο και οι περιοχές με τις αυξήσεις

Οι υψηλότερες τιμές ενοικίασης συναντώνται στα μέρη με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον και σημαντική ενίσχυση της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οι πέντε πιο ακριβές περιοχές για ενοικίαση κατοικίας είναι η Παλλήνη στη Χαλκιδική, η Σιθωνία και η Κασσάνδρα, η Μύκονος, η Καλλικράτεια στη Χαλκιδική και η Πάρος.

Στην Αττική, τα Νότια Προάστια πρωταγωνιστούν και πάλι σε ό,τι αφορά τις πιο ακριβές περιοχές της Αττικής για ενοικίαση κατοικίας με τη Βουλιαγμένη να έρχεται πρώτη με μέση ζητούμενη τιμή 18,1€/τ.μ. Ακολουθεί η περιοχή Κολωνάκι – Λυκαβηττός, το Παλαιό Ψυχικό, η Γλυφάδα και το Ελληνικό. Στον αντίποδα, οι πέντε πιο οικονομικές περιοχές της Αττικής για ενοικίαση κατοικίας είναι οι Άγιοι Ανάργυροι (7,0 €/τ.μ.), η περιοχή Άγιος Ιωάννης Ρέντης (7,1 €/τ.μ.), το Πέραμα (7,3 €/τ.μ.), το Κρυονέρι (7,3€/τ.μ.) και ο Διόνυσος (7,6 €/τ.μ.).

Διεθνής ζήτηση για τις κατοικίες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία των online αναζητήσεων από χώρες του εξωτερικού, για αγορά κατοικιών στην Ελλάδα η διεθνής ζήτηση είναι αυξημένη κατά 11,8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023. Οι 5 χώρες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2024 είναι: η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και η Βουλγαρία. Οι περιοχές της χώρας που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το εξωτερικό για αγορά κατοικίας είναι το κέντρο της Αθήνας, η Χαλκιδική, τα Νότια Προάστια, τα Προάστια της Θεσσαλονίκης αλλά και οι Κυκλάδες.

Σχετικά με την εγχώρια ζήτηση, σύμφωνα με τα στοιχεία των online αναζητήσεων, τα Προάστια της Θεσσαλονίκης, το κέντρο της Αθήνας, τα Νότια και τα Βόρεια Προάστιά της καθώς και το κέντρο της Θεσσαλονίκης αποτελούν τις πιο περιζήτητες περιοχές για αναζήτηση κατοικίας προς πώληση.

Με πληροφορίες από Οικονομικό Ταχυδρόμο

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.