Πολιτικη & Οικονομια

Υπουργοί ή ινφλουένσερ;

Με ποιον τρόπο βοηθά την ενημέρωση για τον νέο τρόπο έκδοσης εισιτηρίων για αγώνες ποδοσφαίρου ένα βίντεο στο οποίο ένας υπουργός κάνει (χωρίς επιτυχία) τον κωμικό;

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το βίντεο του Δημήτρη Παπαστεργίου για το ψηφιακό εισιτήριο στα γήπεδα

Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει το βίντεο του Δημήτρη Παπαστεργίου στο Instagram για το ψηφιακό εισιτήριο στα γήπεδα

Να ξεκινήσουμε με μια διαπίστωση που φαντάζομαι την έχετε κάνει όλοι: Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι χιούμορ. Και ακόμα και από τους ανθρώπους που έχουν χιούμορ δεν είναι όλοι σε θέση να κάνουν χιούμορ με τον ίδιο τρόπο που κάποιος που παρακολουθεί και καταλαβαίνει το ποδόσφαιρο δεν είναι υποχρεωτικό να μπορεί και να παίξει. Το να γελάω με αστεία δεν σημαίνει ότι έχω τη δυνατότητα να πω ή να κάνω αστεία με τρόπο που θα κάνει τους άλλους να γελάσουν.

Αυτές οι πολύ απλές διαπιστώσεις φαίνεται να διαφεύγουν όλο και περισσότερο από τους πολιτικούς οι οποίοι, παρασυρμένοι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από μια εντελώς στρεβλή ιδέα του τι σημαίνει πολιτική επικοινωνία, πασχίζουν να κάνουν τους κωμικούς με αποτελέσματα, αντί για χιούμορ, να προκαλούν αυτή την αμηχανία που με ακρίβεια περιγράφει το ρήμα «κριντζάρω».

Ο υπουργός Παπαστεργίου μοιάζει σοβαρός άνθρωπος και περιγράφεται και ως ικανός δήμαρχος κατά τη θητεία του στα Τρίκαλα (το πρώτο είναι η εντύπωσή μου, για το δεύτερο δεν έχω άποψη). Και δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς σκεφτόταν όταν έκανε αυτό:

Γιατί πρέπει ένας υπουργός να κάνει τον κωμικό όταν ούτε αστείος είναι ούτε αστείο κείμενο έχει; Με ποιον τρόπο βοηθά την ενημέρωση για τον νέο (και, φευ, προαιρετικό) τρόπο έκδοσης εισιτηρίων για αγώνες ποδοσφαίρου ένα βίντεο στο οποίο ένας υπουργός κάνει (χωρίς επιτυχία) τον κωμικό;

Ο αυτοσαρκασμός είναι μια πολύ λεπτή γραμμή στην οποία λίγοι μπορούν να ισορροπήσουν και οι πολιτικοί δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να προσπαθήσουν. Δεν ξέρω αν αυτό το βίντεο είναι αποτέλεσμα συμβουλών αλλά ξέρω ότι, αν είναι, οι σύμβουλοι πρέπει στο εξής να μη λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Κυρίως επειδή δεν καταλαβαίνουν ότι από τη χώρα δεν λείπουν ούτε οι ηθοποιοί ούτε οι κωμικοί. Αυτοί μας περισσεύουν. Σοβαρούς πολιτικούς είναι που πασχίζουμε να βρούμε κι αν κάποιος είναι έτσι κι αλλιώς σοβαρός, όπως μοιάζει να είναι ο υπουργός Παπαστεργίου, αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να τον ξεχωρίσει από τον σωρό. Και μπράβο του.

Υ.Γ. 1: Πιστεύω ότι τα προεκλογικά TikTok βίντεο του Μητσοτάκη (όχι τα πρώτα) έχουν κάψει πολύ κόσμο. Μόνο που εκείνα (παρ' ότι παρίσταναν τα ερασιτεχνικά) ήταν από τα πιο επαγγελματικά βίντεο που έχω δει από πολιτικό. Κάθε προσπάθεια επανάληψης είναι καταδικασμένη.  

Υ.Γ. 2: Ο Στέφανος με τα κολλητά ρούχα μπορεί να αυτογελοιοποιείται και να επιβιώνει γιατί είναι φτιαγμένος από τα υλικά της τρας κουτσομπολίστικης τηλεόρασης. Δεν είναι πολλοί άλλοι φτιαγμένοι από αυτά τα υλικά. 

Υ.Γ. 3: Το ότι βίντεο διαφημίζει ένα μέτρο που διαφημίστηκε ότι θα επιβληθεί ως υποχρεωτικό και κατέληξε να είναι «υβριδικό» (δηλαδή όποιος θέλει το τηρεί) είναι μια άλλη ιστορία, ή μπορεί και όχι. Γιατί όταν λείπει η ουσία, πέφτουν όλοι με τα μούτρα στην «επικοινωνία».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ