Πολιτικη & Οικονομια

Στ. Θεοδωράκης: Σύμμαχοί μου οι λογικοί του ΣΥΡΙΖΑ και φιλελεύθεροι της ΝΔ

Τι δήλωσε σε συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
84499-170591.jpg

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών επισημαίνει ότι το Ποτάμι είναι πολύ μακριά από αυτούς που κάνουν όνειρα με δραχμές ή από αυτούς που φλερτάρουν με την ακροδεξιά ή τον σταλινισμό. «Σύμμαχοί μου είναι οι λογικοί του ΣΥΡΙΖΑ και οι φιλελεύθεροι της ΝΔ», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα και επισημαίνει πως «θα έχουμε πετύχει τον στόχο μας, αν κεντρίσουμε και στα δύο κόμματα εξουσίας αυτούς που δεν φορούν παρωπίδες και διαθέτουν θάρρος και κοινή λογική».

Η συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών

- Οι πρόωρες εκλογές είναι τελικά πραγματικότητα. Ποιο ζήτημα θα θέσει στην «πρώτη γραμμή» της προεκλογικής μάχης το Ποτάμι;

Σ.Θ. Να κάνουμε την Ελλάδα δυνατή, να κλείσουμε τις πληγές στην κοινωνία και να βγουν μπροστά οι άξιοι και οι ικανοί. Να περιορίσουμε την δράση των κομματικών στρατών που χρησιμοποιούν το κράτος ως λάβαρο, τα συμφέροντα και οι συντεχνίες να πάψουν να καθορίζουν τις πολιτικές αποφάσεις.

- Ο πρωθυπουργός στην τελευταία του συνέντευξη προειδοποίησε ότι αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε είτε νέο μνημόνιο είτε χρεοκοπία. Έχει ψήγματα αλήθειας αυτή η άποψη ή είναι απλώς κινδυνολογία;

Η μισή αλήθεια είναι ότι η κινδυνολογία δεν ωφελεί τον τόπο. Η άλλη μισή είναι ότι ζούμε σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, οπότε κίνδυνοι υπάρχουν. Δυστυχώς, απέναντι στους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο τόπος, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Τσίπρας έχουν πορευθεί με γνώμονα το κομματικό γινάτι τους. Και, όπως λέει ο λαός, το γινάτι βγάζει μάτι. Ας ελπίσουμε ότι οι πολίτες θα προσγειώσουν αμφοτέρους, δίνοντας στον καθένα αυτό που του αξίζει. Και υποχρεώνοντας τους να ανακαλύψουν τον διάλογο, την συνδιαλλαγή. Δείτε τι έγινε στη Σουηδία. Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και τέσσερα κόμματα της συντηρητικής αντιπολίτευσης, πήραν κοινή απόφαση να αποφύγουν πρόωρες εκλογές, απομονώνοντας ταυτοχρόνως τη ρατσιστική ακροδεξιά. Σε όλη την Ευρώπη κυριαρχεί η συνδιαλλαγή. Μόνο εδώ είμαστε, όλοι, κάτοχοι της «απόλυτης αλήθειας»;

- Αλλάξατε απόψεις ουκ ολίγες φορές σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Το Ποτάμι, αν και τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών, πρότεινε εκλογές τον προσεχή Νοέμβριο, και λίγο μετά, είπε, να διεξαχθούν τον Φεβρουάριο. Ορισμένοι σας απέδωσαν καιροσκοπισμό…

Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι κάνετε λάθος. Το Ποτάμι έχει στέρεες θέσεις που δεν αλλάζουν ανάλογα με τη φορά του ανέμου. Σταθερή άποψη μας είναι ότι οι τετραετίες πρέπει να εξαντλούνται. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βλέπουμε τα αδιέξοδα. Προτείναμε λοιπόν ως λύση τις εκλογές τον Νοέμβριο του 2015 αφού πρώτα εκλέξουμε πρόεδρο, βάλουμε τις βάσεις για ένα νέο Σύνταγμα, ένα νέο εκλογικό νόμο και εξασφαλίσουμε τις δανειακές ανάγκες της χώρας. Η πρότασή μας δεν έγινε δεκτή. Επανήλθαμε μετά το αδιέξοδο της πρώτης ψηφοφορίας για τον πρόεδρο και είπαμε να βγάλουμε ισχυρό Πρόεδρο και αμέσως μετά να πάμε σε εκλογές. Ούτε σε αυτό εισακουσθήκαμε. Και φοβάμαι πως όταν τα κόμματα εξουσίας – Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ – καταλάβουν ότι έπρεπε να δεχτούν την πρόταση μας, θα είναι πια αργά. Πάντως αυτός είναι ο ρόλος ενός νέου Κινήματος που θέλει να ενώσει τους Έλληνες. Να προτείνει λύσεις που μπορούν να γίνουν αποδεκτές και από τους άλλους παίχτες. Χορτάσαμε με αυτούς που κοιτιούνται όλη μέρα στο καθρέφτη και αυτοϊκανοποιούνται από την εικόνα τους. Εμείς θα το κάνουμε αλλιώς. Θα προτείνουμε το σωστό με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και όχι του «κόμματος». Και «σε όποιους αρέσουμε».

- Το σενάριο της οικοδόμησης μιας νέα κυβέρνησης συνεργασίας είναι ανοικτό. Εσείς σε ποιο κόμμα νιώθετε πιο «κοντά»; Στον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ;

Αυτό θα ήταν ένα ενδιαφέρον ερώτημα για όλους. Ο Σαμαράς θα σας έλεγε «ο Βενιζέλος», ο Τσίπρας θα σας έλεγε «ο Καμμένος», ο Βενιζέλος θα σας έλεγε «ότι κάτσει, σήμερα η ΝΔ αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ». Το Ποτάμι σκέφτεται διαφορετικά. Νιώθει ότι έχει συμμάχους τους λογικούς του ΣΥΡΙΖΑ και τους φιλελεύθερους της ΝΔ – όχι τους νεοφιλελεύθερους. Και αντιστοίχως είναι πολύ μακριά από αυτούς που κάνουν όνειρα με δραχμές ή αυτούς που φλερτάρουν με την ακροδεξιά ή τον σταλινισμό. Θα έχουμε πετύχει τον στόχο μας, αν κεντρίσουμε και στα δύο κόμματα εξουσίας αυτούς που δεν φορούν παρωπίδες και διαθέτουν θάρρος και κοινή λογική.

- Ποιες θα είναι οι «κόκκινες γραμμές» του κόμματός σας στις διαπραγματεύσεις με τα άλλα κόμματα;

1. Η Ελλάδα μένει στην Ευρώπη. Όχι ως φτωχός συγγενής αλλά ως μέλος της ευρωζώνης. Και αυτό δεν επιτυγχάνεται με υπάκουους Χατζηαβάτηδες ούτε με εφηβικούς τσαμπουκάδες.

2. Τα κόμματα αυτοπεριορίζονται και δεν χρησιμοποιούν το κράτος ως λάφυρο.

3. Η νέα γενιά έχει προτεραιότητα. Η Ελλάδα χάνει λίγο-λίγο τα παιδιά της, την εγκαταλείπουν. Πρέπει λοιπόν να αλλάξουν όλα για τους νέους. Από το εκπαιδευτικό σύστημα, ως την ενίσχυση νέων μικρών επενδύσεων από νέους, στην πληροφορική, στις σύγχρονες δυναμικές καλλιέργειες.

4. Η Ελλάδα ανασυγκροτεί τις δυνάμεις της με νέο παραγωγικό μοντέλο γιατί τα δανεικά δεν είναι λύση. Αυτή την ώρα δεν υπάρχει μεγαλύτερο «εθνικό θέμα» από την οικονομική εξάρτηση της πατρίδας. Διότι αυτό περιορίζει τις δυνατότητες χειρισμών σε όλα τα άλλα εθνικά θέματα. Όπως έλεγε ο Διονύσιος Σολωμός, «δεν ειν΄ εύκολες οι θύρες, σαν η χρεία τες κουρταλεί».

- Το κόμμα Παπανδρέου σας ανησυχεί; Μήπως «κόψει» ψήφους από το Ποτάμι, μιας και απευθύνεστε στο ίδιο «ακροατήριο»;

Δεν ξέρω από πού το έχετε βγάλει ότι απευθυνόμαστε στο ίδιο ακροατήριο, αλλά η κοινή λογική λέει ότι «το κόμμα Παπανδρέου» απειλεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Αλέξη Τσίπρα. Σας θυμίζω ότι επιφανή στελέχη του Γιώργου Παπανδρέου κάνουν δεύτερη πολιτική καριέρα στην Κουμουνδούρου. Από την κυρία Κατσέλη, τον Κουρουμπλή, τον Μητρόπουλο έως επιφανείς συνδικαλιστές. Εδώ δεν πρόκειται για διάσπαση του ΠΑΣΟΚ αλλα για …τριχοτόμηση. Ο ΓΑΠ θα απευθυνθεί αναγκαστικώς σε ένα ακροατήριο παρελθούσης χρήσεως. Το Ποτάμι είναι το νέο ρεύμα και πνεύμα στην πολιτική ζωή του τόπου.

- Να περιμένουμε και άλλες προσχωρήσεις «επωνύμων» στο Ποτάμι; Ισχύει για παράδειγμα ότι βρίσκεστε σε συζητήσεις με την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Γιώργο Φλωρίδη;

Επώνυμοι μπαίνουν κάθε μέρα στο Ποτάμι. Αλλά είναι επώνυμοι στις τοπικές κοινωνίες, άνθρωποι καταξιωμένοι στη δουλεία και την κοινωνική τους δράση. Αυτοί θα είναι ο κορμός των ψηφοδελτίων του Ποταμιού. Αν θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στους δημιουργούς, να αλλάξει η σύνθεση του Κοινοβουλίου. Νέοι άνθρωποι στην Βουλή – έμπειροι στην κυβέρνηση είναι το σύνθημα μας.

- Έχετε μιλήσει επανειλημμένα για «τα παλιά μας κόμματα, τα προπύργια του εθνικού μας λαϊκισμού». Παρατηρούμε όμως ότι τους τελευταίους μήνες ολοένα και περισσότεροι «παίκτες» αυτού του συστήματος συνεργάζονται με το Ποτάμι. Μήπως τελικά το σύνθημα «πολιτική χωρίς τους “επαγγελματίες πολιτικούς”» ήταν πολύ αισιόδοξο για το κόμμα σας;

Το Ποτάμι είναι το μόνο ίσως κόμμα που δεν φλερτάρει με τον λαϊκισμό. Λέμε όμως ότι εκτός από τους επαγγελματίες της πολιτικής υπάρχουν και οι επαγγελματίες της ζωής. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε συμμαχίες. Αντιθέτως από πολύ νωρίς έχω πει ότι μια συμμαχία του καλού θα σώσει – αν σώσει- τη χώρα. Και σε αυτή την συμμαχία του καλού έχουν θέση προοδευτικοί φιλελεύθεροι, σοσιαλιστές, «πράσινοι», αριστεροί μεταρρυθμιστές. Είναι μεγάλο το φορτίο και κανείς δεν μπορεί μόνος του. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, ελπίζω ότι η εφημερίδα σας δεν κατατάσσει στους …λαϊκιστές ανθρώπους σαν τον Σπύρο Λυκούδη. Θέλω να πιστεύω ότι διακρίνετε την διάφορα του αγωνιστή με ιστορία, από τους περιφερόμενους πολιτευτές.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.