Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 29 Μαρτίου - 3 Απριλίου 2024

30 υπογραφές βουλευτών απαιτούνται για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Τη Δευτέρα, η Dora Tzakris de Giannitsa παρέδωσε το Κατηγορητήριο κατά του Κώστα Καραμανλή «προς ενημέρωση του Πρωθυπουργού».

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 911
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα νούμερα της εβδομάδας | 29 Μαρτίου - 3 Απριλίου 2024
© ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Τα νέα της εβδομάδας 29 Μαρτίου - 3 Απριλίου 2024. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς

5 τουρκικές πόλεις, αυτές με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην Τουρκία, επέλεξαν δημάρχους που είναι πολιτικοί αντίπαλοι του Ταγίπ Ερντογάν. «Για εμάς δεν είναι το τέλος, είναι σημείο καμπής» δήλωσε ο πολυχρονεμένος Ταγίπ, ο οποίος κυβερνάει μόνο 20 χρόνια και ήττες σαν τη συγκεκριμένη υποθηκεύουν το μέλλον του.

76% ήταν η συμμετοχή στις εκλογές.

67% ήταν ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση το 2023.

37,74% έλαβε στην επικράτεια το Κεμαλικό κόμμα, ήτοι 17,346 εκατ. ψήφους.

35,49% έλαβε το Κόμμα του Ερντογάν, ήτοι 16,313 εκατ. ψήφους.

52,18% και 27,8 εκατ. ψήφους είχε λάβει το κόμμα του Ερντογάν και οι σύμμαχοί του στις περσινές Προεδρικές εκλογές. Έχασε δηλαδή πάνω από 10 εκατ. ψήφους ή σχεδόν το 30% της εκλογικής του επιρροής.


6,4% αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας από 1 Απριλίου και διαμορφώθηκε πλέον στα 830 ευρώ. Μικτά πάντα.

560.000 ήδη εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα επωφελούνται από τη συγκεκριμένη αύξηση. Να υπενθυμίσουμε φυσικά ότι τις αυξήσεις δεν τις πληρώνει το κράτος αλλά οι εργοδότες. Και όχι μόνον οι «μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι» αλλά και ο μεροκαματιάρης που προσλαμβάνει έναν βοηθό.

22,04 επιπλέον ευρώ θα εισπράττει το κράτος για κάθε κατώτατο μισθό. Το ποσό προκύπτει από εισφορές και φόρο.

4η φορά αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από το 2019 που ανέλαβε η ΝΔ τη διακυβέρνηση.

27% έχει αυξηθεί σωρευτικά ο κατώτατος μισθός κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ.

16% έχει αυξηθεί ο πληθωρισμός στο ίδιο διάστημα, όπως δήλωσε στο Τik-Τok ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

15% υπολογίζει τον σωρευτικό πληθωρισμό της ίδιας περιόδου ο τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Γαβρήλος αλλά καταλήγει σε διαφορετικό συμπέρασμα. Ότι δηλαδή η αύξηση «καταπίνεται» από το κύμα ακρίβειας και υπερτιμήσεων.


11 μήνες πριν είχε αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων η διοργάνωση συναυλίας των μουσικών συνόλων του Δήμου Αθηναίων στο θέατρο Ολύμπια με συνδιοργανώτρια την Ισραηλινή πρεσβεία, αλλά ο νέος Δήμαρχος Χάρης Δούκας δήλωσε ότι «Δεν μου ταιριάζει, δεν μου αρέσει, δεν ξέρω τι κυρώσεις υπάρχουν, αλλά θα δούμε αν μπορέσει να ακυρωθεί» υιοθετώντας τη ρητορική του ΠΑΜΕ που είχε καταθέσει σχετικό αίτημα.


4,6 στα 5 είναι η βαθμολογία του γαστριμαργικού πιάτου «παϊδάκια» στο Taste Atlas και βρίσκεται επάξια στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης με τα καλύτερα πιάτα αρνιού στον κόσμο.

8,82 ευρώ μηνιαίως δαπανά το κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα για την αγορά κρασιού, σύμφωνα με στοιχεία του 2022 που δημοσίευσε το «Αθηνόραμα». Ιδανική συνοδεια για τα gourmet παϊδάκια.

14,1% των παραγόμενων οίνων σε ποσότητες διοχετεύτηκε σε εξαγωγές.

3,7% ήταν ο «πληθωρισμός» στο κρασί το 2022 σε σχέση με το 2021, ενώ στο εννεάμηνο του 2023 εμφάνισε αύξηση 9,4% σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2022.


30 χλμ./ώρα (από 50 χλμ./ώρα που ήταν μέχρι σήμερα) θα είναι το όριο ταχύτητας μέσα στις πόλεις σύμφωνα με τον νέο Κ.Ο.Κ.

20 χιλιόμετρα απέχει η πλατεία Συντάγματος από την πλατεία της Κηφισιάς και χωρίς να συνυπολογίσουμε μποτιλιαρίσματα ή φανάρια θα χρειάζονταν 45 λεπτά κάποιος με άδειο δρόμο για να διανύσει την απόσταση, αν θεωρήσουμε ότι η Κηφισίας είναι ένας δρόμος εντός πόλης. Που είναι σε μεγάλο τμήμα της.

30 χλμ./ώρα είναι βεβαίως σήμερα το ελάχιστο όριο ταχύτητας εντός πόλης, οπότε θα πρέπει να μειωθεί για να μην αποτελεί υποχρεωτική ταχύτητα κίνησης (ταυτόχρονα μέγιστη και ελάχιστη). Οι «ιθύνοντες νέες» σχεδιάζουν να το κατεβάσουν στα 10 χλμ./ώρα. Όσο ένα σχετικά ταχύ περπάτημα. Και δεν καις και βενζίνη.

1% μειώθηκαν τα τροχαία ατυχήματα στην Ε.Ε. το 2023 σε σύγκριση με το 2022. Ήτοι 20.400 άνθρωποι.

77% των τροχαίων ατυχημάτων στην Ε.Ε. έχουν ως υπαίτιους άνδρες.

45% του συνόλου των θανάτων αφορούν επιβάτες αυτοκινήτων, το 18% πεζούς, το 19% οδηγούς μοτοσικλέτων και το 10% αφορά ποδηλάτες.


1.500 ευρώ είναι το πρόστιμο για όποιον επαγγελματία δεν διαθέτει POS από τη Δευτέρα 1η Απριλίου. Αρκεί μια απλή ενημέρωση στην Εφορία.


33% χαμηλότερα του μέσου όρου διαμορφώθηκε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2023. Υπερήφανα βρισκόμαστε στην προτελευταία θέση. Όλα αυτά χωρίς να υπολογίζονται τα «μαύρα».


159 «όχι» έλαβε η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και συνυπέγραψαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νέας Αριστεράς.

7 παραβιάσεις του κανονισμού ασφαλείας έγιναν το μοιραίο βράδυ και ένα ανθρώπινο χέρι έστειλε το τρένο στη λάθος γραμμή, όπως επέμεινε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

30 υπογραφές βουλευτών απαιτούνται για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Τη Δευτέρα, η Dora Tzakris de Giannitsa παρέδωσε το Κατηγορητήριο κατά του Κώστα Καραμανλή «προς ενημέρωση του Πρωθυπουργού». Βουλευτές όμως δεν υπέγραψαν καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά a priori αποδοχή του κατηγορητηρίου από την κυβερνητική πλειοψηφία.

2 κακουργήματα καταλογίζει στον πρώην υπουργό ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για αυτά της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και της διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς.


Verba volant

Χρυσηίδα Δημουλίδου

«Τώρα το λέμε Aφρικανική σκόνη... μάλιστα... Γονείς μη βγάζετε τα παιδιά σας έξω και μη κάθεστε στα μπαλκόνια...»
Φουλ στο υπονοούμενο με κατάχρηση σημείων στίξης από τη μεγάλη μας λογοτέχνιδα. Αρκεί μια δόση αδρενοχρώμιο για να αποτελέσει –η φράση τούτη– ιδρυτικό έμβλημα των «dust searchers», όσων «ξύπνησαν και δεν είναι πρόβατα να πιστεύουν ό,τι τους σερβίρουν». Μπεεε.     

Ταγίπ Ερντογάν

«Μείναμε μακριά από τον λαϊκισμό που θα κόστιζε στη χώρα μας, στο έθνος μας και στις μελλοντικές γενιές».
Αυτό δήλωσε ο πολυχρονεμένος Ταγίπ μετά την παταγώδη ήττα του κόμματός του στις Δημοτικές εκλογές. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που προεκλογικά μοίραζε ψωμί και τσάι στους εξαθλιωμένους πολίτες, ενώ πρόσφατα (όλως τυχαίως) όλα τα media της Τουρκίας δημοσίευσαν φωτογραφίες του μαζί με την Εμινέ να επισκέπτονται ένα «φτωχικό» στα βάθη της ανατολίας και να τρώνε το iftar τους (ρύζι για το ραμαζάνι), καθήμενοι οκλαδόν. Ο πολυχρονεμένος δεν δίστασε να φιλήσει και το χέρι ενός νεαρού κοριτσιού. Πραγματική γροθιά στον λαϊκισμό.  

Γιάνης Βαρουφάκης

«Όχι σε καμία περίπτωση. Είχανε ιερή υποχρέωση να το κάνουνε».
Ο Jony “the Peackok” Varoufakis δεν έκανε δήλωση για τον απελευθερωτικό αγώνα της Ελλάδας με αφορμή την 25η Μαρτίου. Μιλά για το τυφλό χτύπημα της Χαμάς σε αθώους πολίτες και παιδιά που παρακολουθούσαν φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής. Ξέρετε, υποθέτω, τι έχει πει ο Κλιντ Ίστγουντ για τις απόψεις. Η συγκεκριμένη όμως είναι υπερβολικά σκοτεινή και απάνθρωπη.

Αλέξης Τσίπρας (κύκλοι) 

Δέχεται και εξετάζει προτάσεις συνεργασίας από πολλές ενδιαφερόμενες εταιρείες δημοσίων σχέσεων για την προβολή του νέου Ινστιτούτου και τις επόμενες πρωτοβουλίες του. Όχι, δεν υπάρχει προς το παρόν συνεργασία με καμία εταιρεία».
Σφάζονται οι επικοινωνιολόγοι στα πόδια του για να αναλάβουν το rebranding που θα δημιουργήσει τον Tsipras 2.0. Ο Τσίπρας που αντιστέκεται, ο Τσίπρας που επιμένει.

Νίκος Καρβέλας

«Ο μύθος από τους μορφωμένους πρέπει να γκρεμιστεί».
Αφού ρώτησε τη Νίκη Λυμπεράκη αν θέλει «να συνευρεθούν»,  ο cult συνθέτης αποφάσισε να βάλει στη θέση τους τους ψευτοκουλτουριάρηδες. Η αναφορά έγινε κυρίως για τον μουσάτο ψευτο-διανοούμενο που κυκλοφορούσε με το όνομα Πλάτωνας. Ήθελε και Ακαδημία, τρομάρα του.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ