Πολιτικη & Οικονομια

Τι απέγινε εκείνη η ΕΔΕ για το σαμποτάζ στον σέρβερ του ΕΚΠΑ;

Όποιος επιθυμεί το προνόμιο του αυτοδιοίκητου θα πρέπει να αναλαμβάνει και όλες τις υποχρεώσεις και τις συνέπειες που έχει η διοίκηση

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι απέγινε εκείνη η ΕΔΕ για το σαμποτάζ στον σέρβερ του ΕΚΠΑ;
© Βασίλης Ρεμπάτης / Eurokinissi

Το σχόλιο του Μάνου Βουλαρίνου για το σαμποτάζ στον σέρβερ του ΕΚΠΑ και το αποτέλεσμα της ΕΔΕ, της οποίας η τύχη «αγνοείται»

Θυμάστε το σαμποτάζ στον σέρβερ του ΕΚΠΑ που σκοπό είχε να μην καταφέρουν να ολοκληρώσουν τη διαδικτυακή τους εξέταση οι φοιτητές θύματα των καταληψιών; Θυμάστε το καμάρι με το οποίο ένας συνδικαλιστής του διοικητικού προσωπικού του πανεπιστημίου δήλωνε ότι είχε ρίξει τον σέρβερ; Θυμάστε εναν άλλο συνδικαλιστή της ΑΔΕΔΥ, που έλεγε ότι το σαμποτάζ είχε γίνει σε συνεννόηση με τον αντιπρύτανη Ευσταθόπουλο; Θυμάστε την ΕΔΕ που είχε διατάξει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ (και την οποία είχε αναλάβει ο εμπλεκόμενος Ευσταθόπουλος);

Αν τα θυμάστε όλα αυτά τότε έχετε καλύτερη μνήμη από τις πρυτανικές αρχές οι οποίες φαίνεται να τα έχουν ξεχάσει εντελώς. Ειδικά εκείνη την καημένη την ΕΔΕ για την οποία δεν μάθαμε ποτέ τίποτα. Βέβαια αν κανείς σκεφτεί οτι επικεφαλής της «Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης» τοποθετήθηκε ο ίδιος ο αντιπρύτανης ο οποίος είχε περιγραφεί από τον συνδικαλιστή ως αυτός που έδωσε την άδεια για το σαμποτάζ δεν υπήρχαν προσδοκίες για κάποιο σοβαρό πόρισμα, αλλά τέτοια γαργάρα είναι πολύ μεγάλη ακόμα και για Έλληνες πανεπιστημιακούς. Φαίνεται όμως ότι η πρυτανεία του ΕΚΠΑ θέλει με κάθε τρόπο να δείξει στα κορόιδα που με τους φόρους τους τη συντηρούν ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι ένα ξέφραγο αμπέλι που σε κανέναν δεν πέφτει λόγος ποιος τρυγάει τα τσαμπιά του.  

Καταλαβαίνω ότι και οι πανεπιστημιάκοι δεν μπορεί να μην απολαμβάνουν την αίσθηση ασυδοσίας και ατιμωρησίας που έχουν όλοι οι κρατικοί υπάλληλοι και μάλιστα πιο ενισχυμένη εξαιτίας του διαβόητου «αυτοδιοίκητου», αλλά ακόμα κι αυτοί θα πρέπει να έχουν αρχίσει να υποψιάζονται ότι το σχήμα «εσείς πληρώνετε, εμείς κάνουμε ό,τι γουστάρουμε» δεν μπορει να λειτουργήσει άλλο. Όμως ακόμα κι αν οι ίδιοι δεν μπορούν, πρέπει να το καταλάβει το υπουργείο της Παιδείας: Το αυτοδιοίκητο δεν μπορεί να είναι το πάσο τους για την ασυδοσία ή τη συγκάλυψη, αλλά αντιθέτως μια ευθύνη η οποία τους στερεί τη μακάρια ανευθυνότητα με την οποία ασκούν τα καθήκοντά τους.

Πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρέπει απλώς να συνδεθεί η εύρυθμη λειτουργία του κάθε πανεπιστημίου με τη χρηματοδότησή του, αλλά ταυτοχρόνως πρέπει να συνεδεθεί με τη χρηματοδότηση του κάθε πανεπιστημίου και η μισθοδοσία του προσωπικού. Παραδείγματος χάριν, δεν μπορεί να πληρώνεται από την κρατική χρηματοδότηση το καθηγητικό προσωπικό μιας σχολής η οποία είναι υπό κατάληψη και της οποίας οι καθηγητές δεν ζητούν την επέμβαση της αστυνομίας. Αν θέλουν να συμπαρασταθούν στους καταληψίες δεν θα το κάνουν μόνο σε βάρος των αληθινών φοιτητών, αλλά και σε βάρος του πορτοφολιού τους. 

Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει με κάθε απροθυμία συμμόρφωσης με τον νόμο. Δεν βλέπω γιατί να πληρώνουμε έναν πρύτανη που δεν έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να τοποθετηθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός ελέγχου εισόδου στο πανεπιστήμιο ή έναν πρύτανης που δεν ζητά από την πολιτεία την απαλλαγή του πανεπιστημίου του από όσους εμποδίζουν τη λειτουργία του. Δεν βλέπω γιατί κάποιος που είναι στη διοίκηση ενός αυτοδιοίκητου οργανισμού να μην έχει και ποινικές ευθύνες για τον τρόπο με τον οποίο διοικεί. Δεν βλέπω γιατί να μην είναι απολογούμενος ένας πρύτανης που ξεχνάει μια ΕΔΕ που ο ίδιος διέταξε. 

Με λίγα λόγια όποιος επιθυμεί το προνόμιο του αυτοδιοίκητου θα πρέπει να αναλαμβάνει και όλες τις υποχρεώσεις και τις συνέπειες που έχει η διοίκηση. Και σιγά σιγά να καταλάβει ότι το μοναδικό σοβαρό και αξιοπρεπές αυτοδιοίκητο είναι το αυτοχρηματοδοτούμενο. Και μπράβο του. 

ΥΓ – Αν θυμάστε, για το θέμα του σαμποτάζ του σέρβερ του ΕΚΠΑ είχε ξεκινήσει και μια εισαγγελική έρευνα. Κανείς δεν ξέρει τι απέγινε, αλλά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Φαντάζομαι όλοι έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ