Πολιτικη & Οικονομια

Στη Βουλή οι ρυθμίσεις για το φθηνότερο αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος

Τα νέα μέτρα για ρύθμιση χρεών και εξασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στη Βουλή οι ρυθμίσεις για το φθηνότερο αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος
Στη Βουλή οι ρυθμίσεις για το φθηνότερο αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος © Unsplash

Αγρότες: Στη Βουλή το φθηνότερο τιμολόγιο ρεύματος - Τα νέα μέτρα για ρύθμιση χρεών και εξασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους 

Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία με τα μέτρα για το αγροτικό ρεύμα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και τα οποία περιλαμβάνουν ρύθμιση χρεών των αγροτών και εξασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους από μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα μέτρα στηρίζονται κατά κύριο λόγο σε διμερείς μακροχρόνιες (τουλάχιστον δεκαετούς διάρκειας) συμβάσεις προμήθειας ρεύματος σε καταναλωτές αγροτικής χρήσης.

Συγκεκριμένα, στην τροπολογία γίνεται αναφορά στα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για την προώθηση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα.

Αυτό γίνεται με τη σύνδεση των εν λόγω μονάδων ΑΠΕ στα δίκτυα κατ' απόλυτη προτεραιότητα, ενώ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη έως 31/12/2023 παρέχεται η δυνατότητα άτοκης ρύθμισης καθώς το Δημόσιο αναλαμβάνει να καταβάλει τους τόκους στους προμηθευτές.

Προβλέπεται επίσης απόλυτη προτεραιότητα και για τις ΑΠΕ που θα τροφοδοτούν ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Τα μέτρα για φθηνότερο αγροτικό τιμολόγιο

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι τιμές για το αγροτικό ρεύμα, διαμορφώνονται ως εξής:

Για τα πρώτα 2 χρόνια:

  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ