Πολιτικη & Οικονομια

Ναι, ο σύντροφος Κουτσούμπας είναι μισογύνης

Κανείς δεν απορεί που ένας απολογητής δικτατοριών έχει αντιλήψεις «παλαιάς κοπής αρσενικού»

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ναι, ο σύντροφος Κουτσούμπας είναι μισογύνης
© Δήμητρα Κούτρα / Eurokinissi

Το σχόλιο του Μάνου Βουλαρίνου για τη δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα περί «sugar daddies»

Χτες, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, ο σύντροφος Κουτσούμπας, είπε ότι «για το ανέκδοτο του Σκανδιναβικού μοντέλου, ούτε οι Σκανδιναβοί δεν σας πιστεύουν αφού κι αυτοί έχουν πάρα πολύ πικρή πείρα από την επιβολή διδάκτρων που οδηγούν ακόμα και σ’ αυτή τη σαπίλα νέες κοπέλες, φοιτήτριες, να οδηγούνται να αναζητούν sugar daddies για να χορηγήσουν τις σπουδές τους με γνωστά ανταλλάγματα φυσικά, τα ξέρετε».

Υποθέτω (χωρίς να μπορώ να είμαι σίγουρος) ότι η αφήγηση του δεν είχε σκοπό ούτε να προτρέψει τους Ελληνες επίδοξους sugar daddies σε ταξίδια προς τον Βορρά προς αναζήτηση φοιτητριών που ψάχνουν για σπόνσορα. Φαντάζομαι ότι ήθελε να περιγράψει τους κινδύνους που κρύβει η μη κρατική τριτοβάθμια εκπαίδευση για τις Ελληνίδες φοιτήτριες. Στην πραγματικότητα βέβαια το μόνο που έκανε ήταν να φανερώσει την πεποίθησή του ότι οι γυναίκες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ικανοποιήσουν κάποια επιθυμία τους, εκπορνεύονται. Δηλαδή ο αρχιερέας του ΚΚΕ συντάχθηκε με περιφραστικό τρόπο με τον μισογυνισμό της γνωστής αντίληψης σύμφωνα με την οποια «όλες οι γυναίκες είναι π...». Φαίνεται πως στο μυαλό του συντρόφου Κουτσούμπα οι γυναίκες και ειδικότερα οι φοιτήτριες έχουν μια φυσική ροπή προς την πορνεία την οποία ενισχύουν τα δίδακτρα, σε αντίθεση με τους φοιτητές για τους οποίους απ’ ο,τι φαίνεται δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εκπόρνευσης (πράγμα που σημαίνει ότι ο σύντροφος μπορεί να προτείνει να λειτουργούν μόνο μη κρατικά πανεπιστήμια αρρένων... μια ιδέα ρίχνω).  

Ολα αυτά βέβαια δεν είναι και πολύ περίεργα. Ο σύντροφος Κουτσούμπας είναι ηγέτης του πιο συντηρητικού, μαζί με τη Νίκη, κόμματος του ελληνικού κοινοβουλίου και είναι κάπως αναμενόμενο οι αντιλήψεις του για τους ανθρώπους και την κοινωνία να έχουν κάτι από τη μούχλα του 19ου και ενός μεγάλου μέρους του 20ου αιώνα. Κανείς δεν εκπλήσσεται ακούγοντας ένα μέλος του ΚΚΕ να μιλά με επιχειρήματα ταιριαστά με διαδηλωτή εναντίον των ταυτοτήτων ή εναντίον του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών (δεν είναι τυχαίο που οι συγκεκριμένοι φωνάζουν στις συγκεντρώσεις τους το «Εμπρος Λαέ μη σκύβεις το κεφάλι» με λίγο αλλαγμένο τον δεύτερο στίχο). Κανείς δεν απορεί που ένας απολογητής δικτατοριών έχει αντιλήψεις «παλαιάς κοπής αρσενικού». Πρόκειται για κάτι τόσο αναμενόμενο όσο και η σιωπή των κατά τα άλλα υπερευαίσθητων σε θέματα σεξισμού και μισογυνισμού συμπολιτών οι οποίοι έδειξαν αμέριστη κατανόηση στον μισογυνισμό του ηγέτη των Ελλήνων Κομμουνιστών. 

Από την άλλη ίσως και αυτοί να υποθέτουν ότι όλο αυτό το παραλήρημα στην πραγματικότητα δεν ήταν ένας ηθικοπλαστικός κώδωνας κινδύνου αλλά μια ακούσια εκδήλωση της φαντασίωσης του συντρόφου Γενικού Γραμματέα για μια παγκόσμια αναβίωση του υπαρκτού σοσιαλισμού. Και μπράβο του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ