Πολιτικη & Οικονομια

Πιερρακάκης προς Δουδωνή: «“Χάρμα” να διαφωνείτε με Βενιζέλο και Αλιβιζάτο»

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πιερρακάκης προς Δουδωνή: «“Χάρμα” να διαφωνείτε με Βενιζέλο και Αλιβιζάτο»
ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πιερρακάκης σε Δουδωνή για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Χάρμα οφθαλμών να σας ακούω να διαφωνείτε με Βενιζέλο και Αλιβιζάτο

Απορρίφθηκαν από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ τα αιτήματα αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Νίκης στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων». Υπέρ της αντισυνταγματικός τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και Πλεύση Ελευθερίας.

Στο πλαίσιο αυτό ενδιαφέρον είχε η αντιπαράθεση του υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Δουδωνή δεδομένου ότι αμφότεροι υπήρξαν (στο παρελθόν) άνθρωποι του περιβάλλοντος του καθηγήτη και πρώην υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου.

Πιερρακάκης: Εμείς διαλέγουμε γνωμοδοτήσεις κορυφαίων καθηγητών του συνταγματικού δικαίου

Ο υπουργός επισήμανε ότι Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής στην γνωμοδότησή της «διαψεύδει πανηγυρικά τους φορείς της μίας και μοναδικής αλήθειας περί αντισυνταγματικότητας του κειμένου. Διότι λέει ακριβώς αυτά που λέγαμε στις Επιτροπές. Ότι υπάρχουν δύο σχολές σκέψης ότι εμείς υιοθετούμε αυτή τη σχολή σκέψης και ότι στο τέλος της ημέρας αυτό θα κριθεί. Δεν είδαμε να γράφει κάτι περί κάθετης αντισυνταγματικότητας διότι στο τέλος της ημέρας είναι απολύτως προσβλητικό για την δικαστική εξουσία να θεωρούν ότι όλα κρίνονται από την Αντιπολίτευση κι όχι από την δικαστική εξουσία».

Ο κ. Πιερρακάκης, τόνισε πως «εμείς διαλέγουμε να εμπιστευτούμε γνωμοδοτήσεις κορυφαίων καθηγητών του συνταγματικού δικαίου και του διοικητικού δικαίου έχοντας αντλήσει πάρα πολλά στοιχεία που υπάρχουν σε αυτές τις γνωμοδοτήσεις» και σχολίασε τη στάση του κοινοβουλευτικού του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «είναι “χάρμα” να διαφωνείτε με τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Αλιβιζάτο. Όταν ο κ. Ανδρουλάκης έλεγε ότι θα πούμε “ναι” αρκεί το νομοσχέδιο να μην είναι σε βάρος των δημόσιων πανεπιστημίων γνώριζε και τις συνταγματικές γνωμοδοτήσεις πάνω στις οποίες βασίζεται το νομοσχέδιο».

Καταλόγισε στην Αντιπολίτευση ότι χρησιμοποιούν «το Σύνταγμα ως φύλο συκής». «Για εμάς» είπε «η προσέγγισή μας περιλαμβάνει και αναγνωρίσει μια σειρά από θεμελιώδεις μεταβολές οι οποίες έγιναν από το 1975 και μετά» και εξήγησε πως «ο συνταγματικός νομοθέτης χρησιμοποιούσε τα ΝΠΔΔ ως κυρίαρχο μηχανισμό άσκησης της κρατικής εξουσίας. Από τότε όμως έχουν αλλάξει πολλά πράγματα: η διασυνοριακότητα, η συμμετοχή μας στην ΕΕ, η δημιουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και της συγκεκριμένης Ανεξάρτητης Αρχής, η οποία πιστοποιεί, ελέγχει τα δημόσια πανεπιστήμια και θα ελέγχει και τα συγκεκριμένα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, δημοσίων και μη κρατικών.

Αυτό γίνεται σε συνάρτηση και με τη δική μας εσωτερική νομολογία». Υπενθύμισε ότι «το ΣτΕ για την παράγραφο 4 του άρθρου 16 έχει αποφανθεί ότι το “δωρεάν” δεν αφορούσε τα μεταπτυχιακά προγράμματα με βάση το πρίσμα του συνταγματικού νομοθέτη εξ ου και έχουμε δίδακτρα σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Να πω εδώ για τους θιασώτες της δωρεάν Παιδείας της αντιπολίτευσης ότι τα μεταπτυχιακά προγράμματα επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αυξήθηκαν όπως επίσης μειώθηκε και η χρηματοδότηση των δημοσίων πανεπιστημίων βάσει των αριθμών».

Ο υπουργός, ξεκαθάρισε πως όταν αναφέρθηκε «σε τοτέμ και ταμπού δεν αναφερόμουν στο αντισυνταγματικό κείμενο – όπως διέρρεε η μονταζιέρα κάποιων – αλλά στην στενή πεποίθηση της μίας και μοναδικής αλήθειας ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι η μόνη χώρα ίσως στον κόσμο η οποία έχει απαγόρευση στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Μόνο εμείς και η Κούβα είμαστε» και συμπλήρωσε πως «η μοίρα αυτού του τόπου δεν είναι ο φόβος που μερικοί κομίζουν σε αυτή τη Αίθουσα ως κήνσορες είναι το να αγκαλιάσουμε το μέλλον και να αφεθούμε σε αυτό χωρίς φόβο με σθένος ελπίδα και τόλμη για το αύριο. Αυτό θέλουν οι Έλληνες πολίτες και αυτό θα ακολουθήσουμε εμείς».

Δουδωνής: Καμία υποχρεώση δεν έχουμε να ανοίξει η αγορά τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Δουδουνής τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας ότι εμείς «είμαστε υπέρ της ίδρυσης Μη Κρατικών – Μη Κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων γι αυτό και είμαστε κατά του νομοσχεδίου αυτού». Υποστήριξε ότι σε σχέση με το Ενωσιακό Δίκαιο «είναι η πρώτη φορά που ένα εθνικό κοινοβούλιο θα υποστηρίξει ότι υποχωρεί το εθνικό Σύνταγμα ενόψει υποτιθέμενης συγκρούσεως με το Ενωσιακό Δίκαιο». Υποστήριξε ότι υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ που έχουν κρίνει ότι η παροχή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν εμπίπτει στην επιχειρηματική δραστηριότητας.

Επισήμανε ότι η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής αναφέρει πως «δεν υπάρχει από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καμία υποχρέωση να ανοίξει η αγορά τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Οι αποφάσεις της ΕΕ , είπε για την Ουγγαρία και την Λετονία «δεν αναφέρονται σε άνοιγμα της αγοράς, καθώς και στις δύο χώρες προϋπήρχε ιδιωτική εκπαίδευση προ της αποφάσεως». Ανέφερε ότι είναι παράλογο να λέγεται ότι «το Παράρτημα ενός ιδιωτικού κερδοσκοπικοί Πανεπιστημίου της αλλοδαπής που θα έρθει στην Ελλάδα θα είναι Μη Κερδοσκοπικό όταν το μητρικό δεν είναι». Ο φρουρός της Ενωσιακής νομιμότητας είπε ο κ. Δουδουνής «είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Κομισιόν εδώ και 43 χρόνια έχει στείλει Επιστολή ή έχει παραπέμψει την χώρα για παραβίαση του Ενωσιακού Δικαίου».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι η λέξη «απαγορεύεται» που επέλεξε ο συνταγματικός νομοθέτης να χρησιμοποιήσει στο άρθρο 16 δεν το συναντά κανείς εύκολα παρά μόνο σε έξι άρθρα θέλοντας έτσι να καταδείξει την αυστηρή αντίθεσή του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ