Πολιτικη & Οικονομια

Live - Συζήτηση στη Βουλή για τα Μη Κρατικά ΑΕΙ : Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας

Στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: Απόρριψη ένστασης αντισυνταγματικότητας
Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: Απόρριψη ένστασης αντισυνταγματικότητας © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: Απόρριψη ένστασης αντισυνταγματικότητας - Στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου -Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Νίκη κατέθεσαν την ένσταση επικαλούμενοι πως με τις προωθούμενες ρυθμίσεις παραβιάζονται οι διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος αναφορικά με την απαγόρευση εγκατάστασης και λειτουργίας μη κρατικών ή και ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα. Ωστόσο, μέσω του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, Θάνου Πλεύρη, η πλειοψηφία διασαφήνισε πως η απάντηση επί της συνταγματικότητας δεν είναι τόσο απλή, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής.

Δείτε Live τη συζήτηση στη Βουλή για τα Μη Κρατικά ΑΕΙ 

«Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο» είπε ο Σωκράτης Φάμελλος

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι «αντισυνταγματικό», λέγοντας πως η κυβέρνηση επιχειρεί την καταστρατήγηση του Συντάγματος. «Η τήρηση του Συντάγματος είναι προϋπόθεση για τη δημοκρατία, γ’ αυτό καταθέσαμε την ένσταση αντισυνταγματικότητας και περιμένουμε να το κάνουν όλα τα προοδευτικά κόμματα», είπε αφήνοντας αιχμές προς το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Είστε ασύδοτη κυβέρνηση και τα κάνετε για τους κολλητούς σας και βαφτίζετε το κρέας ψάρι».

Φάμελλος για μη κρατικά ΑΕΙ
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSΙ

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης Δουδωνής επιχείρησε στην τοποθέτηση του να απαντήσει στις αιτιάσεις περί συνταγματικότητας της ρύθμισης.«Είναι η πρώτη φορά που εθνικό κοινοβούλιο κράτους μέλους θα πει ότι υποχωρεί το εθνικό Σύνταγμα ενόψει υποτιθέμενης σύγκρουσης με το Ενωσιακό», είπε.

«Οι γνωμοδοτήσεις είναι σαν τις ακτινογραφίες. Πρέπει να τις διαβάζουν ακτινολόγοι. Είναι σα να γκουγκλάρει την ασθένεια του ο ασθενής και να μη τη βλέπει ο γιατρός», πρόσθεσε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czmmmsip71t5)

Αιχμές Πιερρακάκη προς Ανδρουλάκη: «Γνώριζε τις γνωμοδοτήσεις»

Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερακάκης απάντησε με νόημα στον κ. Δουδωνή λέγοντας: «Κ. Δουδωνή ήταν χάρμα να σας ακούω να διαφωνείτε με τον Βενιζέλο και τον κ. Αλιβιζάτο. Όταν ο κ. Ανδρουλάκης έλεγε δεν θα μπούμε εμπόδιο στην αναθεώρηση γνώριζε τις γνωμοδοτήσεις. Χρησιμοποιείτε το Σύνταγμα ως φύλλο συκής».

Aπαντώντας σε παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δ, Μάντζιου, o κ. Πιερρακάκης είπε ακόμη: «Εάν υπάρχει μία κερδοσκοπία, πέραν αυτής που απαγορεύεται με το νόμο, και η οποία πρέπει να αποφευχθεί, είναι η πολιτική κερδοσκοπία ενόψει ευρωεκλογών, αλλά πολύ φοβάμαι ότι εκεί η αποτυχία είναι δεδομένη». Νωρίτερα, ο κ. Μάντζιος είχε επικρίνει την κυβέρνηση ότι «δημιουργεί μια νέα αγορά, για αυτούς που, με μία προνομιακή πληροφόρηση, θα αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση, και θα θέσουν εμπόδια εισόδου στους σοβαρούς μη κερδοσκοπικούς φορείς να μπουν σε αυτή την αγορά, όταν θα δημιουργηθεί, μετά την αναθεώρηση. Γι' αυτό υπάρχει αυτή η σπουδή και η βιασύνη» είχε πει ο κ. Μάντζιος.

Πιερρακάκης για μη κρατικά ΑΕΙ στην Ελλάδα
Πιερρακάκης για μη κρατικά ΑΕΙ στην Ελλάδα © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αντανακλούν ένα άγχος, ενώ μίλησε για πέντε «κυβιστήσεις» του αρχηγού του. Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, ο Ν. Ανδρουλάκης, στις 20/12/23 είχε πει ότι δεν θα μπούμε εμπόδιο σε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστήμια, αρκεί το νσχ να μην είναι σε βάρος δημόσιων πανεπιστημίων, στις 12/2/24 είχε προτείνει το σκανδιναβικό παράδειγμα, στις 22/2/24 είχε πει ότι το νσχ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια δεν θα το ψηφίσουμε, επειδή θέλουμε μια καθαρή λύση στη τριτοβάθμια και όχι τη εμπορευματοποίηση, σε 4η τοποθέτησή του είχε πει ότι θα συμφωνήσουμε σε μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια με αναθεώρηση του άρθρου 16, αλλά αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι διευθέτηση συμφερόντων και, χθες, είπε ότι δεν θα επιτρέψω να υπάρξει ρήγμα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Πιερρακάκης - Ανδρουλάκης και στη μέση το... εκμέκ του Γιώργου Κωνσταντίνου

«Μιλήσατε αρχικά για το φιλανδικό μοντέλο, που όμως επιτρέπει μόλις στο 30% των μαθητών να μπει στα πανεπιστήμια, και μετά μιλήσατε για το σκανδιναβικό μοντέλο, «όπου παίρνουμε κομμάτια από κάθε σκανδιναβική χώρα..» Αυτό μου θύμισε τον Γιώργο Κωνσταντίνου «όταν παρήγγειλνε το εκμέκ» είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι κυβέρνηση έχει υιοθετήσει απόψεις κορυφαίων συνταγματολόγων, που έχουν μια ευρύτερη θέση, σημειώνοντας ότι «αυτό αντανακλά στις δημοσκοπήσεις και με τους δικούς σας ψηφοφόρους, και αντιλαμβάνομαι ότι δυσκολεύεστε» είπε ο κ. Πιερρακάκης απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ. Όσο για την κριτική περί κερδοσκοπίας και διευθετήσεων, τόνισε ότι «για εμένα, διευθέτηση είναι, είτε να μείνουμε στην υφιστάμενη κατάσταση, είτε να κάνουμε το πολύ παρεξηγήσιμο, [..] να λέτε ότι κάποιοι σας κάνουν και κάποιοι δεν σας κάνουν..».

Για το θέμα του διαλόγου που έπρεπε να έχει προηγηθεί, είπε ότι για το θέμα συζητάμε εδώ και δεκαετίες.. «Ξαφνικά εδώ ανακαλύψαμε ότι έχουμε μία περίπτωση μη διαλόγου στο ένα τοτεμικό ζήτημα που συζητάμε από τότε που ήμουνα φοιτητής..»

Από την πλευρά του, ο κ. Μάντζιος σχολίασε προηγούμενες αναφορές του κ. Πιερρακάκη στη γνωμοδότηση Βενιζέλου και στην ερμηνεία του Θεμιστοκλή στον χρησμό για τα «ξύλινα τείχη»: «Δεν ξέρουμε τι είναι πιο χάρμα οφθαλμών.. Να παριστάνετε τον Θεμιστοκλή ή να υπερασπίζεστε τον κ. Βενιζέλο, από τη θέση του υπουργού της ΝΔ.. Αφού τον επικαλείστε, κάντε το ίδιο με τις απόψεις του για τις υποκλοπές και τις επιθέσεις σας στις ανεξάρτητες αρχές» είπε ο κ. Μάντζιος.-

Πιερρακάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Ο Γαβρόγλου έφερε διάταξη για τα πτυχία των διεθνών οργανισμών

Έπειτα απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Παιδείας σημείωσε: «Ο κ. Γαβρόγλου έφερε διάταξη που αναγνώριζε τα πτυχία των διεθνών οργανισμών που είναι στην Ελλάδα. Απορρίφθηκε τελικά από συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που κάνουμε είναι απολύτως συμβατό με το Σύνταγμα και απ’ ότι φαίνεται αυτό πίστευε και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Πιερακάκης εξήγησε επίσης, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι η μόνη χώρα με απαγόρευση στα μη κρατικά πανεπιστήμια. «Αυτή τη στιγμή σε συμβατότητα με το Συνταγματικό κείμενο, μας κάνουν να πιστεύουμε και θεωρούμε ότι το βήμα αυτό είναι απολύτως στέρεο. Η μοίρα της χώρας και του λαού της δεν είναι ο φόβος που κάποιοι κομίζετε ως κήνσορες αλλά να αγκαλιάσουμε το μέλλον με τόλμη και ελπίδα αυτό θέλουν οι πολίτες και αυτό θα υπηρετήσουμε εμείς», κατέληξε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ