Πολιτικη & Οικονομια

«Γυναίκες στα χακί»: Ο Νίκος Δένδιας φέρνει ριζικές αλλαγές στη θητεία

Το «παράθυρο» για εθελοντική στράτευση γυναίκων και το φινλανδικό μοντέλο που προωθεί

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκες στο στρατό: Οι αλλαγές που φέρνει ο Δένδιας
Γυναίκες στο στρατό: Οι αλλαγές που φέρνει ο Δένδιας © EUROKINISSI

Γυναίκες στο στρατό: Οι αλλαγές που φέρνει ο Νίκος Δένδιας στη θητεία - Τι είναι το φινλανδικό μοντέλο που προωθεί

Την καθιέρωση εθελοντικής στράτευσης των γυναικών εξετάζει, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της στρατιωτικής θητείας κατά το φινλανδικό μοντέλο που προωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό είναι ένα από τα σχέδια που εξετάζεται προκειμένου να μπει στη νέα τύπου θητεία, η οποία και θα είναι η τελική μεταρρύθμιση στην αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Το σχέδιο αφορά την αναβάθμιση της εφεδρείας, δηλαδή των πολιτών, οι οποίοι θα δύναται να συνεισφέρουν περισσότερο, επιχειρησιακά, στον Ελληνικό Στρατό.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czjgug4833z5)

Δένδιας: Στόχος η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων

«Η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Εξ' ού και η διαμόρφωση της ατζέντας 20-30, δηλαδή της μεγάλης μεταρρύθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι σε εξέλιξη» είπε ο υπουργός Άμυνας από τη Ρόδο.

«Στόχος μου είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού στρατού, πραγματικά ενός στρατού του 21ου αιώνα» συνέχισε ακόμη ο κ. Δένδιας.

«Η πατρίδα μας δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματά της, όπως αυτά προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Διατηρεί αυτονόητα το δικαίωμα άμυνάς της απέναντι σε κάθε επιβουλή και σε κάθε σημείο του εθνικού μας χώρου, μέχρι και την έσχατη και τη μικρότερη βραχονησίδα» κατέληξε σχετικά ο υπουργός Άμυνας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czjh3mt5ldtl)

Τι είναι το φινλανδικό μοντέλο που έρχεται στην Ελλάδα

Το μοντέλο της Φινλανδίας αναφορικά με τη στρατιωτική θητεία και στο στράτευμα προσανατολίζεται να υιοθετήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας μετέβη πρόσφατα στη Φινλανδία προκειμένου να ενημερωθεί από τον Φιλανδό ομόλογό του για το πώς λειτουργεί ο στρατός της χώρας.

Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας παρακολούθησε εκπαίδευση εφέδρων σε στρατιωτική μονάδα της Φινλανδίας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη σκανδιναβική χώρα.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η Φινλανδία διαθέτει τον μισό πληθυσμό από την Ελλάδα, όμως έχει ισχυρή πολιτοφυλακή η οποία εκπαιδεύεται κάθε χρόνο στη χρήση όπλων και τη λειτουργία μικρών κλιμακίων, όπως αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της Απογευματινής. Ο στρατός της αποτελείται από ένα σκελετό επαγγελατιών στρατιωτών που πλαισιώνεται από κάθε διαθέσιμο έφεδρο πολίτη. Μάλιστα, μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία αποφάσισε να ενισχύσει την εκπαίδευση όλων των πολιτών, τόσο ανδρών όσο και γυναικών, ανοίγοντας περισσότερα από 300 νέα σκοπευτήρια για την ενίσχυση της άμυνας, όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε εντυπωσιασμένος από το γεγονός ότι "σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, νέοι άνθρωποι μετατρέπονται σε στρατιώτες, οι οποίοι μπορούν να πολεμήσουν και να υπερασπίσουν τον εαυτό τους", όπως επίσης και από το γεγονός ότι "γίνεται μεγάλη, εκτεταμένη χρήση πυρομαχικών και υπάρχει εκτεταμένο διάστημα εκπαίδευσης στα δάση και σε συνθήκες πραγματικής μάχης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ