Πολιτικη & Οικονομια

Κ.Πιερρακάκης: Ιστορική αλλαγή στα πανεπιστήμια - Θα στηρίξουμε όλα τα ελληνικά ΑΕΙ

Τι ανέφερε ο υπουργός Παιδείας για το επερχόμενο νομοσχέδιο και τις πανελλαδικές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κ.Πιερρακάκης: Ιστορική αλλαγή στα πανεπιστήμια - Θα στηρίξουμε όλα τα ελληνικά ΑΕΙ
© (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Για ιστορική αλλαγή μίλησε ο υπουργός Παιδείας - Τι ανέφερε για το επερχόμενο νομοσχέδιο και τις πανελλαδικές 

Για ιστορική αλλαγή και μια συνολική στρατηγική που άφορα τη διεθνοποίηση του πανεπιστημίου μίλησε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cz1962036ull)

Πιερρακάκης: Aξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία κοινών μεταπτυχιακών

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι θα αξιοποιηθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης για την δημιουργία κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων ανάμεσα σε δημόσια πανεπιστήμια και πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Επανέλαβε ότι μόνο το ένα κομμάτι του νομοσχεδίου άφορα την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην χώρα, κάτι που θα γίνει με τα αυστηρότερα κριτήρια της ΕΕ και με κρατική εποπτεία.

«Θα στηρίξουμε τα ελληνικά ΑΕΙ με πρώτο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης»

«Θα στηρίξουμε όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια, αρχίζοντας από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης», δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης επισημαίνοντας ότι με το νομοσχέδιο αυξάνεται το ποσοστό χρηματοδότησής τους και ενισχύεται η εύρυθμη λειτουργιά τους.

Ο κ Πιερρακάκης ανέδειξε ως «τον πυρήνα του νομοσχεδίου» τη διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, τόσο μέσω της απελευθέρωσης της λειτουργίας του δημόσιου πανεπιστημίου και της ενίσχυσης της αυτοδιοικητικής λειτουργίας του, όσο και μέσω της ίδρυσης παραρτημάτων ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κριτήρια.

Για τις πανελλαδικές εξετάσεις 

«Το κριτήριο συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις και η προβλεπόμενη βαθμολογική βάση για να μπορεί κάποιος να είναι υποψήφιος είναι υπόθεση ισότητας μεταξύ των δύο πανεπιστημιακών προοπτικών» (δημόσιο πανεπιστήμιο και μη κρατικό παράρτημα), παραδεχόμενος πάντως πως «κάποιος θα εξακολουθήσει, αν το επιθυμεί και μπορεί να ανταποκριθεί, να επιδιώκει να φοιτήσει, χωρίς τις πανελλαδικές εξετάσεις ή και μετά από αυτές, σε πανεπιστήμιο άλλης χώρας αρκεί να γίνει δεκτός από το εκπαιδευτικό ίδρυμα που επιθυμεί με βάση τα δικά του κριτήρια». «Αυτό δεν αλλάζει σε τίποτε», τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε πως «μετά το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα ακολουθήσει αυτό για την σχολική εκπαίδευση, που είναι το σημαντικότερο από όλα ειδικά για τον όγκο και την έκταση των αλλαγών που πρέπει να γίνουν.

Η συζήτηση για το εθνικό απολυτήριο είναι στις προθέσεις του υπουργείου και στο πρόγραμμα της κυβέρνησης, αλλά θα γίνει πάντα με βάση το κεκτημένο της εξισορροπητικής δυναμικής των πανελλαδικών εξετάσεων, η αντικειμενικότητα των οποίων χρειάζεται να διαφυλαχθεί και να ενισχυθεί».

Με πληροφορίες από Σκαι

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ