Πολιτικη & Οικονομια

IQonomy:«Μαθήματα Οικονομίας» για τη χρηματοοικονομική ανθεκτικότητα των γυναικών

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το πρόγραμμα της Alpha Bank και της Women On Top

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαθήματα Οικονομίας - IQonomy της Alpha Bank για γυναίκες από 18 ετών
Μαθήματα Οικονομίας - IQonomy της Alpha Bank για γυναίκες από 18 ετών

IQonomy - «Μαθήματα Οικονομίας»: Κύκλος σεμιναρίων για τη χρηματοοικονομική ανθεκτικότητα γυναικών από την Alpha Bank και την Women On Top - Πώς θα δηλώσετε συμμετοχή 

Αν ρωτήσεις έναν οικογενειακό φίλο, έναν συνεργάτη ή έναν γνωστό σου τι είναι ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός, ίσως σε κοιτάξει για λίγο με απορία. Μπορεί να είναι ένας όρος που «κάπου έχει ακούσει» και μάλλον θα προσπαθήσει να σου δώσει τη δική του απάντηση «ετυμολογικά». Στην πραγματικότητα, έχει να κάνει με δεξιότητες και γνώσεις που δεν καλλιεργούνται ενεργά στην ελληνική κοινωνία, διαιωνίζοντας ανισότητες και υπονομεύοντας την οικονομική μας ευημερία. H Alpha Bank επιδιώκει την ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, ξεκινώντας - σε συνεργασία με τον Οργανισμό Women On Top - 9μηνο επιμορφωτικό σεμινάριο για γυναίκες, με στόχο να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες που θα τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους στη διαχείριση των οικονομικών, στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης IQonomy.

IQonomy:«Μαθήματα Οικονομίας» για τη χρηματοοικονομική ανθεκτικότητα των γυναικών

Γιατί, όμως, το σεμινάριο απευθύνεται στοχευμένα σε γυναίκες; «Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής ανεξαρτησίας και της δυνατότητας των γυναικών να συμμετέχουν ισότιμα σε όλες τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές λειτουργίες. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι γυναίκες είναι μια από τις ομάδες πληθυσμού που βρίσκονται χαμηλότερα στο δείκτη χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού», εξηγεί στην ATHENS VOICE η Ρούλη Χριστοπούλου, Επικεφαλής Εταιρικής Υπευθυνότητας της Alpha Bank και συνεχίζει: «Έρευνα του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Women on Top δείχνει ότι ο οικονομικός αναλφαβητισμός εμφανίζεται εντονότερος στις πιο μεγάλες ηλικίες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες, με εξαίρεση τις ηλικιακές κατηγορίες 18-24 και 55+. Παράλληλα, έχουν χαμηλότερη αυτοπεποίθηση στη διαχείριση των οικονομικών τους, ειδικότερα στα πιο τεχνικά αντικείμενα όπως την κατανόηση της οικονομικής γλώσσας και των επενδύσεων».

Μαθήματα Οικονομίας - IQonomy της Alpha Bank για γυναίκες από 18 ετών
Μαθήματα Οικονομίας - IQonomy της Alpha Bank για γυναίκες από 18 ετών

 

Τα «Μαθήματα Οικονομίας» και ο στόχος για την οικονομική αυτοπεποίθηση των γυναικών

Τα «Μαθήματα Οικονομίας», είναι ένας κύκλος επιμορφωτικών σεμιναρίων που συνδιοργανώνει η Alpha Bank με τις Women on Top και έχει στόχο να ενισχύσει την οικονομική αυτοπεποίθηση των γυναικών αλλά και να τονώσει τις γνώσεις και δεξιότητες τους σε μια σειρά από οικονομικά θέματα, όπως την αποταμίευση, την οργάνωση, τη μείωση των εξόδων και την αύξηση των κερδών τους, κ.ά.

«Στην ουσία τους παρέχει όλα αυτά τα εργαλεία που χρειάζονται για να βελτιώσουν την καθημερινότητα τους μέσω της καλύτερης διαχείρισης των οικονομικών τους αλλά και να ενισχύσουν το εισόδημα τους μέσω και της γνώσης που θα αποκτήσουν για τη χρήση των χρηματοοικονομικών προϊόντων, όπως επενδύσεις, κτλ. Η εμπέδωση λοιπόν του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού έρχεται μέσω σεμιναρίων που διεξάγονται από έμπειρες εκπαιδεύτριες, ειδικά καταρτισμένες ακριβώς πάνω σε αυτό το αντικείμενο.

»Είναι προφανές ότι τα εφόδια που θα λάβουν οι συμμετέχουσες είναι πολύτιμα όχι μόνο για την καριέρα τους αλλά και συνολικά για τη ζωή τους. Για παράδειγμα, η εξοικείωση με τον οικονομικό σχεδιασμό και τις αρχές των επενδύσεων, αλλά και η διερεύνηση τρόπων με τους οποίους μπορούν να επικοινωνήσουν και να διαπραγματευτούν πιο αποτελεσματικά τα οικονομικά τους θέματα είναι life skills χρήσιμα και στην αγορά εργασίας και στην επιχειρηματικότητα και σίγουρα και στην προσωπική και οικογενειακή ζωή», σημειώνει κ. Χριστοπούλου στην ATHENS VOICE.

IQonomy:«Μαθήματα Οικονομίας» για τη χρηματοοικονομική ανθεκτικότητα των γυναικών

Σε ποιες γυναίκες απευθύνονται τα «Μαθήματα Οικονομίας»

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όλες τις γυναίκες άνω των 18 ετών, και είναι εξαιρετικά χρήσιμα για όσες νιώθουν ότι οι γνώσεις τους στα οικονομικά χρειάζονται ενίσχυση και επιθυμούν να τονώσουν τη χρηματοοικονομική τους ανθεκτικότητα. «Αυτή η έλλειψη γνώσης και δεξιοτήτων δεν σχετίζεται άμεσα με το εκπαιδευτικό επίπεδο. Ήδη υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από εκατοντάδες γυναίκες και αναμένουμε πολλές ακόμα αιτήσεις μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου που κλείνουν και οι συμμετοχές», μας λέει η Επικεφαλής Εταιρικής Υπευθυνότητας της Alpha Bank.

Πώς μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στα «Μαθήματα Οικονομίας»

Το ενδιαφέρον για τα «Μαθήματα Οικονομίας» είναι ήδη έντονο από γυναίκες κάθε ηλικίας. Ωστόσο, μένουν λίγες ακόμη ημέρες (μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2024) για να υποβάλλεται τη δική σας αίτηση. 

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τις εξής θεματικές:

▪ Η προσωπική μου σχέση με τα χρήματα
▪ Οργάνωση οικονομικών πληροφοριών
▪ Κατάρτιση και παρακολούθηση προϋπολογισμού
▪ Αποταμίευση & μακροπρόθεσμος οικονομικός σχεδιασμός
▪ Μείωση εξόδων & αύξηση εσόδων
▪ Ασφάλιση, φορολογία & κληρονομικά
▪ Πίστωση και χρέος
▪ Επενδύσεις
▪ Ο ρόλος των άλλων στο οικονομικό μου πλάνο


Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο και θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο του 2024. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και η τελική λίστα συμμετεχουσών θα ανακοινωθεί στις 7 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, η Alpha Bank διοργανώνει αντίστοιχο κύκλο σεμιναρίων αποκλειστικά για εργαζόμενες της Τράπεζας που επιθυμούν να ενισχύσουν τις χρηματοοικονομικές τους γνώσεις.

Δηλώστε Συμμετοχή ΕΔΩ

Μάθετε περισσότερα για τα «Μαθήματα Οικονομίας»

Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητικός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες - Οι πρωτοβουλίες του IQonomy

Όπως τονίζεται άλλωστε, ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός έχει πολλές εκφάνσεις και αφορά και άλλες ομάδες πληθυσμού που σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ είναι ευάλωτες. Στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Alpha Bank IQonomy έχουν αναπτυχθεί μια σειρά από πρωτοβουλίες για την καλλιέργεια της οικονομικής νοημοσύνης σε για μαθητές, μαθήτριες αλλά και για πολίτες άνω των 55 ετών. Ενδεικτικά:

  • Αλφαβητάρι Οικονομικών – σχολικό πρόγραμμα εξοικείωσης με βασικούς οικονομικούς όρους και διαχείρισης καθημερινών χρηματοοικονομικών θεμάτων, μέσα από βιωματικές μεθόδους, ώστε να διαμορφωθεί μια νέα γενιά ευαισθητοποιημένων και υπεύθυνων πολιτών που κατανοούν το σύνθετο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον και λαμβάνουν συνειδητοποιημένες κοινωνικές και οικονομικές αποφάσεις. Η δράση υλοποιείται ήδη σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με τηνAction Aid και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.
  • Κυκλική Οικονομία στην πράξη – σχολικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη επιχειρηματικών σχεδίων των μαθητών, με την κυκλική οικονομία στο επίκεντρο. Η δράση, που υλοποιείται σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό SciCo με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, φέρνει τη νέα γενιά σε επαφή με τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας και την πράσινη επιχειρηματικότητα, ενώ καλλιεργεί την οικονομική κατανόηση και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
    e-κονομία για όλους – επιμορφωτικό πρόγραμμα εκμάθησης βασικών εργαλείων ψηφιακής διαχείρισης οικονομικών συναλλαγών και προστασίας από ψηφιακές οικονομικές απάτες για άτομα άνω των 55 ετών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ