Πολιτικη & Οικονομια

Πώς η Εφορία «σκανάρει» τα social media των διασημοτήτων για να εντοπίσει φοροδιαφυγή

Influencers και celebrities στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φοροδιαφυγή: Με ειδικό software η Εφορία «σκανάρει» τα social media των διασημοτήτων
Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ τα social media των διασημοτήτων © Unsplash / Dole 777

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ για φοροδιαφυγή βρίσκονται influencers, celebrities και επαγγελματίες μέσω των social media

Με την βοήθεια ειδικού υπερσύγχρονου λογισμικού η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σαρώνει σε 24ωρη βάση τα social media διαφόρων influencers, celebrities, αλλά και εταιρειών που πραγματοποιούν προωθητικές αναρτήσεις για προϊόντα ή υπηρεσίες και εντοπίζουν περιπτώσεις ύποπτες για φοροδιαφυγή.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyrdy4l1hihd)

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» με βάση ειδικών αλγορίθμων που κρατούν στην ΑΑΔΕ ως επτασφράγιστο μυστικό, οι ράμπο της εφορίας γνωρίζουν ακριβώς που πρέπει να στρέψουν τις έρευνές τους.

Με την εξέλιξη της τεχνικής νοημοσύνης για την πάταξη της φοροδιαφυγής ανάλογα με τι και πόσες αναρτήσεις έχει κάνει κάποιος στο Facebook, στο Instagram, στο TikTok κ.τ.λ., τι «ταγκαρίσματα» έχει κάνει, ποιοι αναφέρονται στην κάθε ανάρτηση και, το βασικότερο, τι επαγγελματική ιδιότητα έχει ο ίδιος και τι δηλώνει στην Εφορία, το έργο των φορο-ελεγκτών γίνεται ακόμη πιο αποτελεσματικό και, το βασικότερο, πιο γρήγορο.

Το ειδικό λογισμικό σκανάρει χιλιάδες αναρτήσεις

Το ειδικό λογισμικό ουσιαστικά σκανάρει αυτόματα χιλιάδες αναρτήσεις διαφόρων προσώπων (κυρίως influencers και celebrities) και μπορεί να καθοδηγήσει τις Αρχές για κρυμμένα ή αδήλωτα εισοδήματα, στη συνέχεια να διασταυρώσει στοιχεία παλαιότερων ετών και να αναζητήσει πρόσθετα στοιχεία από φορολογικές δηλώσεις, το Κτηματολόγιο, τις τράπεζες κ.τ.λ.

Αυτό ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του περιβόητου γάμου που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου και τώρα η ΑΑΔΕ αποκάλυψε ότι όχι μόνο καταγράφεται εκτεταμένη φοροδιαφυγή από τη μη έκδοση αποδείξεων εκείνη την ημέρα για όλες σχεδόν τις υπηρεσίες που αφορούσαν το γεγονός, αλλά κυρίως ότι προέκυψαν στοιχεία ότι οι εταιρείες ή τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην πραγματοποίηση του γάμου έχουν πάρει «διαζύγιο» με την Εφορία.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyr6ag5no70h)

«Ο γάμος του γνωστού γιατρού με το μοντέλο φορολογικά έχει πολύ ψωμί»

Οπως αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» αρμόδιος παράγοντας της ΑΑΔΕ, η υπόθεση του χλιδάτου γάμου του γνωστού γιατρού με το μοντέλο που συμμετείχε κατά το παρελθόν σε γνωστό ριάλιτι «φορολογικά έχει πολύ ψωμί».

Μάλιστα, όπως αναφέρει, ακόμη και αν κάποιος επικαλεστεί ότι παρείχε τις υπηρεσίες του δωρεάν εκείνο το βράδυ, θα έπρεπε να είχε εκδώσει σχετικό τιμολόγιο αυτοπαράδοσης σε τιμές κόστους και να το είχε διαβιβάσει στο σύστημα MyData με την αντίστοιχη πρόβλεψη. Ούτε αυτό είχαν κάνει όσοι έρχονται τώρα να επικαλεστούν τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών λόγω προσωπικής σχέσης.

Τα στοιχεία πολλές φορές μιλούν από μόνα τους, αλλά τον τελευταίο λόγο σαφέστατα έχουν οι ελεγκτές που θα ολοκληρώσουν την έρευνά τους αφού διασταυρώσουν ιδίοις όμμασι όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει για τους εμπλεκομένους στην υπόθεση.

Οι Αρχές τρίβουν τα χέρια τους με τα δεδομένα που έχουν προκύψει από τους πρώτους ελέγχους και αυτό που διαπιστώνουν είναι ότι μια σειρά επαγγελματιών που ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα ζουν πλουσιοπάροχα και διαφημίζουν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους μέσω των social media.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ