Πολιτικη & Οικονομια

Απάντηση Συρίγου σε Κασσελάκη για τη Συνθήκη της Λωζάνης: «Η βαθιά του άγνοια λειτουργεί σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων»

Ποιο ήταν το σχόλιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άγγελος Συρίγος
Άγγελος Συρίγος: Απάντηση στον Στέφανο Κασσελάκη © ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ/EUROKINISSI

Άγγελος Συρίγος: Η απάντηση στον Στέφανο Κασσελάκη για τη δήλωση περί «παρωχημένης συνθήκης της Λωζάννης»

Μέσα από ένα σύντομο βίντεο ο Άγγελος Συρίγος απαντά στο σχόλιο του Στέφανου Κασσελάκη, με αφορμή τη δήλωση του καθηγητή για «παρωχημένη Συνθήκη της Λωζάννης». 

«Ασχολούμαι με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία 34-35 χρόνια. Όσα συμπτωματικώς είναι και τα χρόνια του κυρίου Κασσελάκη. Τον ενημερώνω λοιπόν, ότι κατά το διεθνές δίκαιο, αλλά και την ελληνική γλώσσα, παρωχημένος, είναι ο ξεπερασμένος. Άλλο το ξεπερασμένο, άλλο η αναθεώρηση. Είναι εντελώς διαφορετικές έννοιες κύριε Κασσελάκη», αναφέρει αρχικά στο βίντεό του ο Άγγελος Συρίγος και προσθέτει:

«Να ενημερώσω, επίσης τον κύριο Κασσελάκη ότι σύμφωνα με το άρθρο 62 της Συμβάσεως της Βιέννης για το δίκαιο των Συνθηκών, μια συνθήκη που καθορίζει σύνορα, δεν λήγει ποτέ. Εμείς θεωρούμε ως ιερές, τις διατάξεις που καθορίζουν τα σύνορα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Αντιθέτως, τις διατάξεις για αποστρατιωτικοποίηση, τις θεωρούμε παρωχημένες, εκτός αν είμαστε Τούρκοι. Δεν με ανησυχεί όταν ο κύριος Κασσελάκης λειτουργεί εις βάρος του εαυτού του ή εις βάρος του κόμματός του. Με ανησυχεί όμως όταν η βαθιά άγνοιά του λειτουργεί εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων». 

Η δήλωση Συρίγου και οι διευκρινίσεις

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο Άγγελος Συρίγος είχε αναφέρει ότι «σήμερα πρέπει να περάσουμε στην επόμενη φάση και να πούμε την πραγματικότητα. Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι μια συνθήκη παρωχημένη σε σχέση με την αποστρατιωτικοποίηση». Μάλιστα, σε άλλο σημείο πρόσθετε πως «η Συνθήκη της Λωζάννης είναι ένα τεράστιο πράγμα. Είναι μια βασική συμφωνία, έχει άλλες 14 συμφωνίες, παραρτήματα κ.λπ. Το 97% όλων αυτών στο σήμερα δεν έχει καμία αξία».

Την ίδια ημέρα και μετά τις αντιδράσεις, ο Άγγελος Συρίγος προχώρησε σε δήλωση στην ιστοσελίδα militaire.gr ξεκαθαρίζοντας πως «εάν κάτι είναι παρωχημένο δεν σημαίνει ότι αναθεωρείται». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε διατάξεις περί «συμμαχικών νεκροταφείων» και περί «επιστροφής αιχμαλώτων» που «δεν έχουν καμία βάση στο σήμερα», ενώ αναφορικά με τις διατάξεις περί αποστρατιωτικοποίησης σημείωσε ότι «αναφέρονται σε μέσα που αφορούσαν το τέλος του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου». Εξήγησε ότι το μοναδικό που έχει σημασία είναι οι διατάξεις για τα σύνορα και τις δύο μειονότητες.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cy5e5oagoeip)

Η αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη

Σε σχόλιο - αντίδραση για τις δηλώσεις Συρίγου, ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε λόγο για «δώρο» στον Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Facebook ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρει: «Πλάι σε έναν Ερντογάν που προσπαθεί εδώ και καιρό να αναθεωρήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης, ήρθε σήμερα ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Συρίγος να υπερθεματίζει ότι “η Συνθήκη της Λωζάνης είναι παρωχημένη και το 97% της δεν έχει καμία αξία”!

Οταν κάνεις τέτοιο δώρο στον Ερντογάν, τα “δεν εννοούσα αυτό” περιττεύουν. Αμέσως μετά την επανεκλογή του, το 2023, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για “υποχωρήσεις”. Μετά ακολούθησαν οι “υποκλίσεις” και τη 2η μόλις μέρα του 2024, περνάμε σε “Συνθήκη χωρίς αξία”. Να γνωρίζουν ότι, όσο και αν προετοιμάζουν τον ελληνικό λαό μέσω τέτοιων δηλώσεων, θα τον βρουν σύσσωμο απέναντί τους.

Και βεβαίως, η Πατριωτική Αριστερά δεν πρόκειται να επιτρέψει παρέκκλιση ούτε κατά ένα εκατοστό από την πάγια θέση των ελληνικών κυβερνήσεων ως προς τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Πλάι σε έναν Ερντογάν που προσπαθεί εδώ και καιρό να αναθεωρήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης, ήρθε σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ...

Posted by Stefanos Kasselakis on Tuesday, January 2, 2024

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ