Πολιτικη & Οικονομια

Σδούκου: Εργαζόμαστε με στόχο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να φθάσουν στο 80% της ηλεκτροπαραγωγής

Το υπουργείου Περιβάλλοντος ανακοίνωσε παράταση ενός έτους του κανονισμού αδειοδότησης των ΑΠΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σδούκου: Εργαζόμαστε με στόχο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  να φθάσουν στο 80%  της ηλεκτροπαραγωγής Το υπουργείου ανακοίνωσε παράταση ενός έτους του κανονισμού αδειοδότησης των ΑΠΕ
© EUROKINISSI / ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  θα πρέπει να φθάσουν στο 80%  της ηλεκτροπαραγωγής, ανακοίνωσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου

«Ο Μηχανισμός Διόρθωσης της Αγοράς προστατεύει τους Ευρωπαίους πολίτες από τυχόν χειραγώγηση των τιμών φυσικού αερίου». Αυτό υπογράμμισε την Τρίτη η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά την τοποθέτησή της στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Όπως υπενθυμίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο του συμβουλίου, συμφωνήθηκε η παράταση, κατά ένα έτος, της ισχύος του έκτακτου Κανονισμού Επιτάχυνσης της Αδειοδότησης ΑΠΕ (2022/2577), του έκτακτου Κανονισμού Αλληλεγγύης (2022/2576) και του έκτακτου Κανονισμού για το Μηχανισμό Διόρθωσης της Αγοράς (2022/2578).

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως, κατά την τοποθέτησή της η κυρία Σδούκου, υπογράμμισε ότι ο Μηχανισμός Διόρθωσης (Market Correction Mechanism) αποδείχθηκε ένα ουσιαστικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, καθώς έστειλε σαφές σήμα στην αγορά, ενώ παράλληλα συνεχίζει να λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας, προστατεύοντας τους ευρωπαίους πολίτες από μια πιθανή μεσοπρόθεσμη χειραγώγηση της αγοράς φυσικού αερίου.

Σδούκου: Εργαζόμαστε με στόχο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  να φθάσουν στο 80%  της ηλεκτροπαραγωγής Το υπουργείου ανακοίνωσε παράταση ενός έτους του κανονισμού αδειοδότησης των ΑΠΕ
Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου © EUROKINISSI / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Οι ΑΠΕ καλύπτουν το 50% της ηλεκτροπαραγωγής της Ελλάδας

Αναφορικά με τον Κανονισμό Επιτάχυνσης Αδειοδότησης ΑΠΕ σημείωσε ότι: «Ένας ευρωπαϊκός Κανονισμός έχει αξία όταν παράγει πρακτικά αποτελέσματα. Στην Ελλάδα ο Κανονισμός Επιτάχυνσης Αδειοδότησης ΑΠΕ βοήθησε να προστεθεί νέα εγκατεστημένη ισχύς στο σύστημα. Στην Ελλάδα έχουμε φτάσει στο 50% το μερίδιο των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, με στόχο το 80%».

Αναγνώρισε ότι η φετινή χρονιά είναι πολύ καλύτερη από πλευράς τιμών. Ωστόσο, δεδομένου ότι η κατάσταση δεν έχει ακόμη ομαλοποιηθεί πλήρως, στήριξε την χρονική παράταση ισχύος των τριών Κανονισμών, σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ισπανικής Προεδρίας της ΕΕ.

Παράλληλα, η υφυπουργός κάλεσε τους ομολόγους της στην Αθήνα για τη διεξαγωγή της Υπουργικής Διάσκεψης της περιφερειακής ομάδας Central and South Eastern Europe Energy Connectivity (CESEC) στις 18-19 Ιανουαρίου 2024, στην οποία οι συμμετέχοντες υπουργοί θα συζητήσουν το σχεδιασμό των μελλοντικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και ανανεώσιμων αερίων και την ολοκλήρωση αγορών.

Παράλληλα θα αναζητήσουν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας για τις διασυνδέσεις των ΑΠΕ για ένα πιο πράσινο, έξυπνο και αποδοτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πηγή: ertnews

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ