Πολιτικη & Οικονομια

Στουρνάρας: «Ναι» στην ενσωμάτωση μεταναστών στο εργατικό δυναμικό

Η συζήτηση για τον αντίκτυπο της μετανάστευσης στην ελληνική οικονομία, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΤτΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στουρνάρας: «Ναι» στην ενσωμάτωση των μεταναστών στο εργατικό δυναμικό της χώρας
Ο Γιάννης Στουρνάρας © Εurokinissi

Στουρνάρας: Υπερ της ενσωμάτωση των μεταναστών στο εργατικό δυναμικό της χώρας

Την ενσωμάτωση των μεταναστών προκειμένου να συμπληρωθεί το καίριο κενό του εργατικού δυναμικού και των δεξιοτήτων στην εγχώρια αγορά εργασίας, ζήτησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο δεύτερο MD Forum. Όπως ανέφερε στην παρούσα συγκυρία, παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε βασικούς κλάδους της οικονομίας, όπως στον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή, τη βιομηχανία και τον κατασκευαστικό κλάδο, και πολλές θέσεις εργασίας παραμένουν κενές.

Επομένως εν μέσω δημογραφικών προκλήσεων και γήρανσης του πληθυσμού, η συζήτηση για τον συνολικά θετικό αντίκτυπο της μετανάστευσης στην ελληνική οικονομία, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Εξάλλου, η μετανάστευση λόγω της κλιματικής κρίσης ενδέχεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς η ολοένα αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων θα ενισχύσει δραστικά την παγκόσμια κινητικότητα.

«Σε αυτό το πλαίσιο, η ευθύνη της χώρας υποδοχής να ορίσει το θεσμικό πλαίσιο για τις μεταναστευτικές εισροές, να χαράξει στρατηγικές και να αναπτύξει πολιτικές που προωθούν την ένταξή τους στην κοινωνία είναι καθοριστικής σημασίας. Επίσης, απαραίτητες είναι οι βελτιώσεις στην αποτελεσματικότερη διασύνδεση της μετανάστευσης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και στη θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση εξειδικευμένων μεταναστών» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ