Πολιτικη & Οικονομια

Τι σημαίνει η ποινική αναβάθμιση των ερευνών για την οπαδική βία που ζήτησε η εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Αναζητά εγκληματικές οργανώσεις και τον τρόπο χρηματοδότησής τους

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Oπαδική βία: Τι σημαίνει η ποινική αναβάθμιση των ερευνών
Oπαδική βία: Τι σημαίνει η ποινική αναβάθμιση των ερευνών © ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Oπαδική βία: Τι σημαίνει η ποινική αναβάθμιση των ερευνών - Ολόκληρη η εισαγγελική παραγγελία

Μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες όπως η άρση τηλεφωνικού απορρήτου, η διενέργεια ερευνών και ειδικών ανακριτικών πράξεων η έρευνα για την οπαδική βία θέτει συγκεκριμένες κατευθύνσεις αφού σύμφωνα με την αναλυτική της παραγγελία η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη ζητά τη διερεύνηση του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης  και την τυχόν διασύνδεση της αξιόποινης αυτής πράξης με ομάδες του κοινού ποινικού δικαίου. Ταυτόχρονα βάζει στο κάδρο των ερευνών και την αναζήτηση τυχόν ευθυνών από δηλώσεις παραγόντων των ομάδων ενώ κάνει λόγο την οπαδική βία ως «φαινόμενο που διογκώνεται» «με συνεχείς αιματοχυσίες» και «υποκινούμενες ορδές χούλιγκαν».

Μεταξύ άλλων η κ. Αδειλίνη ζητά τη διενέργεια έρευνας ώστε, «να διακριβωθεί η ύπαρξη τυχόν σχετικών εγκληματικών οργανώσεων, η ταυτότητα των μελών αυτών, ο τρόπος χρηματοδότησής τους, η πιθανή διασύνδεσή τους με άλλες οργανωμένες εγκληματικές δράσεις, όπως ναρκωτικά, εκβιάσεις, όπλα, κλπ.».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxro0vqsve7d)

Η κυρία Αδειλίνη συνεκτιμώντας τις τελευταίες υποθέσεις με υπόστρωμα αθλητικής βίας, όπως είναι η δολοφονία του Αλκη Καμπανού, η δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη και η απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του αστυνομικού που τραυματίστηκε από ναυτική φωτοβολίδα έξω από το γήπεδο του Ρέντη, καθώς και τα στοιχεία που τις προσκόμισαν την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης αναθέτει το φάκελο της υπόθεσης στην Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών Σταματίνα Περιμένη, ως Εποπτεύουσα τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής στη δίωξη του Οργανωμένου Εγκλήματος και Πρόεδρο του Συμβουλίου Συντονισμού Ανάλυσης και Ερευνών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Όπως αναφέρει στην παραγγελία της, η Εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Γεωργία Αδειλίνη, οι έρευνες θα διενεργούνται για τον εντοπισμό των εγκληματικών οργανώσεων και προς τούτο θα ενημερώνονται και οι αρμόδιοι για την εποπτεία επί αθλητικών θεμάτων αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Αριστοτέλης Χριστόπουλος και Γεώργιος Οικονόμου.

Ολόκληρη η εισαγγελική παραγγελία

Προς
την κ. Σταματίνα Περιμένη, Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών,
ως Εποπτεύουσα τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής στη δίωξη του Οργανωμένου Εγκλήματος και Πρόεδρο του Συμβουλίου Συντονισμού Ανάλυσης και Ερευνών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Κοινοποίηση:
1) Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Αριστοτέλη Χριστόπουλο
2) Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Γεώργιο Οικονόμου

Αφού λάβαμε υπόψη:

1) Το γεγονός ότι το φαινόμενο της σκληρής οπαδικής βίας διογκώνεται στη χώρα μας, με συνεχείς αιματοχυσίες, ενώ ο κατάλογος των θυμάτων μεγαλώνει. Τελευταίες χαρακτηριστικές περιπτώσεις οι δολοφονίες του Άλκη ΚΑΜΠΑΝΟΥ, του Μιχάλη ΚΑΤΣΟΥΡΗ, αλλά και ο βαρύτατος τραυματισμός, έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, στις 7/12/2023, αστυνομικού της ΥΑΤ, ο οποίος δίνει μάχη για τη ζωή του.

2) Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ως άνω υποθέσεων, που οδηγούν στη διαπίστωση ότι οι γνωστοί σε όλους μας σύνδεσμοι οπαδών δημιουργούν με τους μηχανισμούς τους (μαζικές δομές με ιεραρχική δομή, κατανομή αρμοδιοτήτων και ρόλων, αυστηρή πειθαρχία κλπ), τις προϋποθέσεις, ώστε να «ευδοκιμούν» σ' αυτούς εγκληματικές οργανώσεις. Έτσι, υποκινούμενες ορδές χούλιγκαν, τους οποίους εξοπλίζουν με φονικά όπλα οι καθοδηγητές τους, ενώ τους διεγείρουν ενίοτε και δηλώσεις παραγόντων ομάδων, συνδέσμων οργανωμένων οπαδών κλπ, οι οποίες δημιουργούν ένα τοξικό κλίμα, σχεδόν πολεμικής αναμέτρησης, χούλιγκαν που συνδέονται πολλές φορές και με εγκληματικά στοιχεία, δραστηριοποιούμενα σε άλλους τομείς του οργανωμένου εγκλήματος (ναρκωτικά, εκβιασμοί, όπλα κλπ), διαπράττουν σωρεία σοβαρών εγκληματικών πράξεων, καταφέρνοντας όλο και περισσότερα δολοφονικά χτυπήματα με αθλητικό πρόσημο, εντός ή εκτός γηπέδων, που συγκλονίζουν την κοινωνία και στιγματίζουν τον αθλητισμό.
3) Τα σχετικά με το ως άνω θέμα (οπαδική βία) στοιχεία που μας προσκομίστηκαν από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου και τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού κ. Βρούτση.

Σας διαβιβάζουμε το σύνολο αυτών των στοιχείων (υπ' αρ. 3) και παρακαλούμε για τις κατά νόμον ενέργειές σας, συμπεριλαμβανομένης και της ενεργοποίησης του αυτοτελώς αναγνωριζομένου δικαιώματός σας προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης (άρθρο 4 παρ.3 του Ν. 2265/1994, ως ισχύει), σε συνεργασία και με τις κατά τόπο αρμόδιες Διευθύνσεις Ασφάλειας και τις υφιστάμενες Υπηρεσίες τους, ώστε να διακριβωθεί η ύπαρξη τυχόν σχετικών εγκληματικών οργανώσεων, η ταυτότητα των μελών αυτών, ο τρόπος χρηματοδότησής τους, η πιθανή διασύνδεσή τους με άλλες οργανωμένες εγκληματικές δράσεις, όπως ναρκωτικά, εκβιάσεις, όπλα, κλπ

Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δικονομική δυνατότητα στην κατεύθυνση αυτή (άρση τηλεφωνικού απορρήτου, διενέργεια ερευνών, ειδικών ανακριτικών πράξεων κλπ).

Παρακαλούμε τέλος να ενημερώνετε για την πορεία των ερευνών σας τους αρμόδιους Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου κ. Αριστοτέλη Χριστόπουλο και κ. Γεώργιο Οικονόμου.
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Γεωργία Αδειλίνη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ