Πολιτικη & Οικονομια

Αντιπαράθεσης συνέχεια για την τροπολογία Καιρίδη: Η παρέμβαση Σαμαρά και η απάντηση του Μαξίμου

Συνεχίζεται το σκηνικό έντασης στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η απάντηση Μαξίμου στον Σαμαρά για τις «ελληνοποιήσεις» - «Περαιτέρω ανάλυση είναι περιττή»
Η απάντηση Μαξίμου στον Σαμαρά για τις «ελληνοποιήσεις» - «Περαιτέρω ανάλυση είναι περιττή» © EUROKINISSI

Μαξίμου για Σαμαρά και «ελληνοποιήσεις»: «Περαιτέρω ανάλυση είναι περιττή» - Σκηνικό έντασης στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας

Συνεχίζεται το σκηνικό έντασης στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για το περιεχόμενο της τροπολογίας για την τριετή παραμονή σε μετανάστες που διέμεναν τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα μας, αφού σήμερα (16.12) συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά επανέφεραν το θέμα υπενθυμίζοντας δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση είναι ανακόλουθη στα όσα έλεγε με τα όσα σήμερα πράττει.

Πιο συγκεκριμένα σε σχέση με το περιεχόμενο αυτό της τροπολογίας που κατατέθηκε χθες (15.12) στη Βουλή, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ανέφεραν νωρίτερα: «Αντί οιουδήποτε άλλου σχολίου, παρατίθεται, επί λέξει, η ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στους πολιτικούς συντάκτες, πριν από τρείς μήνες, στις 29 Σεπτεμβρίου 2023:

«Ν. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (δημοσιογράφος): Το ερώτημά μου αφορά τις ελληνοποιήσεις μεταναστών. Υπήρξε μια σύγχυση με κάποιες δηλώσεις που έκανε ο κ. Καιρίδης. Τι ισχύει; Το διαψεύσατε, από ό,τι είδα χθες. Θα ήθελα και εδώ μια επίσημη απάντηση. Και δεύτερον, αν εξακολουθεί ο κ. Καιρίδης να έχει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ (κυβερνητικός εκπρόσωπος): Ευχαριστώ για το ερώτημα. Να το πούμε και από την επίσημη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εδώ στη Θεσσαλονίκη. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση της κυβέρνησης για ελληνοποιήσεις ή νομιμοποιήσεις. Γιατί υπήρξε και μια παρανόηση πάλι, ελπίζω όχι κακοπροαίρετη, από κάποια ΜΜΕ. Δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση, κανένα τέτοιο σχέδιο και κανένας τέτοιος ευρύτερος σχεδιασμός από την κυβέρνηση"».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxpplj8g0veh)

Η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στον Σαμαρά

«Η ρύθμιση έχει επαρκώς αναλυθεί. Η διαφορά μεταξύ εφάπαξ συγκεκριμένου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία υπό τον όρο της ανάκλησης και ελληνοποιήσεων είναι τόσο προφανής που περαιτέρω ανάλυση είναι περιττή», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές μετά την νέα παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά μέσω των συνεργατών του.

Το αιχμηρό σχόλιο της Ντόρας Μπακογιάννη από τη Βουλή

Χωρίς να τον κατονομάσει και η Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε στον Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια της ομιλίας στη Βουλή. «Όλη μου τη ζωή έχω πολεμήσει τον λαϊκισμό και θα μου επιτρέψετε να πω ότι ακούω επιχειρήματα που στερούνται αναγνώρισης σημερινής πραγματικότητας», τόνισε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, λίγη ώρα μετά τη διαρροή συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού.

«Για να μπορέσει να υπάρξει πολιτική αποτελεσματική πρέπει πρωτίστως να αναγνωρίζει πραγματικότητα. Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Αναγνωρίζεις την πραγματικότητα και με ρεαλισμό προσπαθείς να λύσεις προβλήματα. Η πραγματικότητα είναι ότι οι βουλευτές επαρχίας, ξέρουμε καλά ότι το πρώτο θέμα που απασχολεί όλους μας είναι η ανάγκη ευρέσεως θέσεων εργασίας. Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι, εργάτες γης, στα ξενοδοχεία και στην εστίαση», τόνισε αρχικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι και η κυβέρνηση έγινε σοφότερη «από αυτά που συμβαίνουν στη Γερμανία». «Υπάρχει κατηγορία μεταναστών που δεν θέλει να δουλέψει και θέλει να ζει από επιδόματα. Άρα για μας είναι όρος να δουλέψει και από εκεί και πέρα να είναι νόμιμοι όλοι και το κράτος να εισπράττει ασφαλιστικές εισφορές και να ξέρει το έρημο κράτος ποιος είναι που είναι και που εργάζεται», συμπλήρωσε. Φωτογραφίζοντας την αντίδραση Σαμαρά είπε πως «αν έχουμε καταφέρει να έχουμε μείωση των ροών αυτό οφείλεται στην πολιτική μας με την Τουρκία, που επέτρεψε τη συνεργασία». «Δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει», παραδέχτηκε.

Η δήλωση Σαμαρά για «Φάρο προσέλκυσης λαθρομεταναστών»

Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο σε χτεσινές δηλώσεις του για «Φάρο προσέλκυσης λαθρομεταναστών» ενώ στο τέλος ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxp1ojs06nq9)

Η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά

«Η αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας που χορηγεί "νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών", είναι λανθασμένη.

Στην πράξη νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια! Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία!
Κι αυτό την ώρα που το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, η οποία αναζητεί αυστηρότερη πολιτική!
Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες. Ακόμα και σε αυτούς που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου! Ακόμη και αν έχουν διαβατήριο, "έστω κι αν αυτό έχει λήξει"...

Και οι χορηγήσεις των αδειών γίνονται υποχρεωτικές, και δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων Αρχών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνησή μας το 2012-2014 είχε θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε, κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τη χορήγηση της άδειας διαμονής μόνο εάν οι αιτούντες συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας στη χώρα. Κι αυτό το καθεστώς το διατήρησε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ...

Η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών.
Η ανάγκη λύσης του προβλήματος εργατικών χεριών μπορεί να γίνει μέσω του εγχώριου δυναμικού. Κι ασφαλώς με τη νόμιμη μετανάστευση και τις διακρατικές συμφωνίες ορισμένου χρόνου όπου οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες τους. Και είναι τελείως άστοχο ν ακούγεται ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών!
Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος!
Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα».

Έντονες οι αντιδράσεις των κομμάτων έναντι της τροπολογίας

Το στίγμα των προθέσεων τους έναντι της τροπολογίας για τις άδειες διαμονής σε αλλοδαπούς εργαζόμενους διατύπωσαν, με παρέμβασή τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, οι εκπρόσωποι των κομμάτων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς είπε ότι από την κατάθεση της τροπολογίας και μετά, «βλέπουμε στον δημόσιο λόγο έναν διαγκωνισμό ακραίων δεξιών αντιλήψεων». Στο κλίμα αυτό, ο Νίκος Παππάς είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει και να προχωρήσει με την τροπολογία», γιατί «είναι μια τροπολογία η οποία λύνει προβλήματα, θα συμβάλλει, ούτως ώστε να μην υπάρχει πολύ μαύρη εργασία και να πέφτουν και οι ασφαλιστικές εισφορές στους αγρότες και τους επαγγελματίες και είναι στη σωστή κατεύθυνση». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης: «έχουμε δει τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά. Τις αξιολογούμε. Υπάρχει ερώτημα αν υπάρχει πλειοψηφία, εάν η Νέα Δημοκρατία θα επιμείνει και θα θέλαμε και μια δήλωση από τα κυβερνητικά έδρανα».

Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης είπε ότι το όλο θέμα είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, πολύ πιο σοβαρό από τις εσωκομματικές διαστάσεις που προσλαμβάνει στην κυβερνητική παράταξη. «Προφανώς θα πρέπει να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην δοθεί το λάθος μήνυμα. Ταυτόχρονα όμως, θα πρέπει να δοθεί λύση σε ένα υπαρκτό ζήτημα που υπάρχει, που το ζητούν από όλη τη χώρα. Πρέπει όμως να ενισχυθούν οι μηχανισμοί και να υπάρχει μια διαδικασία με κανόνες και βεβαίως μαζί με το αίτημα των τοπικών κοινωνιών, ιδιαίτερα στις παραγωγικές περιοχές, που θέλει να δώσει λύση αυτή η τροπολογία, να δοθεί και το κατάλληλο μήνυμα με την ενίσχυση των δομών ώστε να γίνεται γρήγορα η εξέταση αιτήσεων και να μην δοθεί λάθος μήνυμα ότι η χώρα είναι χώρος ελεύθερος στον οποίο μπαίνει όποιος θέλει, χωρίς κανόνες», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μάθει όλα αυτά τα χρόνια, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, να τοποθετείται αξιακά στα πράγματα. «Και αν κάτι έχουμε κερδίσει από όλο αυτό, είναι ότι μπορούμε να βγαίνουμε και να υπερασπιζόμαστε πολιτικές τις οποίες πιστεύουμε, σε κάθε χρονική περίοδο, απέναντι σε οποιοδήποτε θέμα. Κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με εσάς. Κάτι το οποίο βλέπουμε να προκύπτει τις τελευταίες ώρες, θα έλεγα τα τελευταία λεπτά στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, με τρόπο ο οποίος είναι εκκωφαντικός. Διότι οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά, για την τροπολογία την οποία έφερε η κυβέρνησή σας, δείχνει ότι σπείρατε ακροδεξιούς ανέμους και θερίζετε εσωκομματικές θύελλες. Καλά ξεμπερδέματα σας εύχομαι. Καλά ξεμπερδέματα, διότι αυτά τα οποία κάνατε, θα τα βρείτε μπροστά σας», είπε ο κ. Χρηστίδης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ