Πολιτικη & Οικονομια

«Τέλος» οι καυστήρες πετρελαίου - φυσικού αερίου στα κτίρια σύμφωνα με την ΕΕ

Τι θα ισχύσει για τις επιδοτήσεις θέρμανσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Τέλος» οι καυστήρες πετρελαίου - φυσικού αερίου στις πολυκατοικίες σύμφωνα με την ΕΕ
«Τέλος» οι καυστήρες πετρελαίου - φυσικού αερίου στις πολυκατοικίες σύμφωνα με την ΕΕ © (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Πετρέλαιο: Καταργούνται οι καυστήρες με βάση τις οδηγίες της ΕΕ - Τι αναφέρει η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στροφή προς την «πράσινη μετάβαση» ετοιμάζει η ΕΕ σύμφωνα με τα όσα έχει αποφασίσει η Κομισιόν. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η «μετεξέλιξη» των κτιριών και των πολυκατοικιών σε μια πιο «πράσινη» μορφή, όπου δε θα υπάρχουν καυστήρες πετρελαίου και φυσικού αερίου οι οποίοι λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα ως το 2040.

Ο χρόνος μπορεί να φαντάζει μακρινός αλλά ήδη τίθεται το ερώτημα για το αν η Ελλάδα θα μπορεί να υποστηρίξει αυτή την αλλαγή μιας και το κόστος μιας τέτοιας εφαρμογής θα είναι τεράστιο και ο λόγος είναι πως είναι δαπανηρή η αλλαγή στις εγκαταστάσεις των κτιρίων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απαιτηθούν μεγάλες επενδύσεις από τους σημερινούς ιδιοκτήτες.

Παράλληλα, δε, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να σταματήσουν να επιδοτούν τους αυτόνομους λέβητες ορυκτών καυσίμων από το 2025.

Οικονομικά κίνητρα θα εξακολουθούν να είναι δυνατά για υβριδικά συστήματα θέρμανσης, όπως αυτά που συνδυάζουν έναν λέβητα με μια ηλιοθερμική εγκατάσταση ή μια αντλία θερμότητας.

Η οδηγία αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από 200 χώρες πρωτού τεθεί σε εφαρμογή για να επιτευχθεί ο στόχος για μηδενικές καθαρές εκπομπές ρύπων ως το 2050.

Τι αναφέρει η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αποφασίστηκε πριν από λίγες ημέρες η συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών και της χρήσης ενέργειας των κτιρίων σε ολόκληρη την ΕΕ, με την ενισχυμένη οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων με κύριο μέλημα την απαλλαγή των κτιρίων από από τους ρύπους των ορυκτών καυσίμων.

Τα κράτη μέλη τονίζεται ότι θα πρέπει να θεσπίσουν ειδικά μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στον τομέα της θέρμανσης και της ψύξης με σκοπό την πλήρη σταδιακή κατάργηση των λεβήτων που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα έως το 2040.

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να σταματήσουν να επιδοτούν τους αυτόνομους λέβητες ορυκτών καυσίμων από το 2025.

Οικονομικά κίνητρα και επιχορηγήσεις θα εξακολουθούν να είναι δυνατά για υβριδικά συστήματα θέρμανσης. Αυτό που γίνεται εύκολα αντιληπτό είναι πως από το 2025 βάσει των οδηγιών της ΕΕ, οι επιδοτήσεις θέρμανσης είτε για πετρέλαιο είτε για το φυσικό αέριο θα σταματήσουν.

Τι θα ισχύει για τα παλία και τα νέα σπίτια

Από το 2030 θα πρέπει να νεόχτιστα κτίρια να είναι μηδενικών εκπομπών ρύπων αλλά για τα παλιά κτίρια και τις πολυκατοικές τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα τι θα συμβεί καθώς σύμφωνα με τα όσα λέγονται για την «πράσινη μετάβαση» ως το 2040, υπάρχει προθεσμία 16 ετών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ