Πολιτικη & Οικονομια

Σε ρυθμούς «Ερντογάν» η Αθήνα - Αύριο η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου

Η ατζέντα, οι συμφωνίες και τα εκτεταμένα μέτρα ασφαλείας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σε ρυθμούς «Ερντογάν» η Αθήνα - Αύριο η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου
Σε ρυθμούς «Ερντογάν» η Αθήνα - Αύριο η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου © Eurokinissi

Επίσκεψη Ερντογάν: Στην Αθήνα αύριο ο Τούρκος πρόεδρος - Η ατζέντα, οι συμφωνίες και τα εκτεταμένα μέτρα ασφαλείας

Σε ρυθμούς Ερντογάν κινείται η ελληνική κυβέρνηση, που θα υποδεχθεί αύριο, Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, τον Τούρκο πρόεδρο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στις 11 το πρωί της Πέμπτης με συνοδεία δύο ακόμα αεροσκαφών.

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια σε όλη την πρωτεύουσα με περίπου 3.500 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός ενώ θα τεθούν σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και διακοπές ανάλογα με την κίνηση της αυτοκινητοπομπής του.

Σε εγρήγορση βρίσκονται και σε πληροφοριακό επίπεδο Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ, ενώ οι δρόμοι της Αθήνας θα γεμίσουν αστυνομικούς και τροχονόμους για την ρύθμιση της κυκλοφορίας. Σε διάφορα νευραλγικά σημεία από το «Ελ. Βενιζέλος» ως το κέντρο της Αθήνας θα βρίσκονται διασκορπισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές των ΕΚΑΜ.

Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας, καθώς η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.

Επισημαίνουν ακόμη ότι, ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στη θετική ατζέντα που είναι αμοιβαία επωφελής. Την Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια του πέμπτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις (κάποιες αφορούν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece) στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας καθώς και της αγροτικής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησής τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Πέμπτη στην Αθήνα λόγω της επίσκεψης Ερντογάν

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη, θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (σταδιακή και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας, καθώς και απαγόρευση στάσης και στάθμευσης), σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής του Κέντρου της Αθήνας.

Οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες, ενδεικτικά, σε τμήματα των κάτωθι οδικών αξόνων:

  • Λ. Κατεχάκη,
  • Λ. Μεσογείων,
  • Λ. Βασ. Σοφίας,
  • Λ. Κηφισίας,
  • Λ. Βασ. Κωνσταντίνου,
  • Λ. Βασ. Αμαλίας,
  • Λ. Αλεξάνδρας,
  • Μιχαλακοπούλου,
  • Σταδίου,
  • Πανεπιστημίου και
  • Ακαδημίας.

Από τη Διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των οχημάτων.

H Αστυνομία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα

11:00 - Άφιξη Ερντογάν στο «Ελ. Βενιζέλος»

Θα τον υποδεχθεί στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης.

11:30 - Συνάντηση Σακελλαροπούλου - Ερντογάν

Μια 45λεπτη συνάντηση με την ΠτΔ θα έχει ο Τούρκος πρόεδρος και στη συνέχεια θα μεταβεί στο κοντινό Μέγαρο Μαξίμου.

11:30 - Διμερείς υπουργικές συναντήσεις

Όσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δέκα Έλληνες υπουργοί θα συναντηθούν με 7 Τούρκους ομολόγους τους, για όλες τις διμερείς συμφωνίες που θα γίνουν. Ξεχωριστή συνάντηση θα έχουν οι δυο υπουργοί Άμυνας.

11:30 - Συνάντηση Δένδια - Γιασαρ στη ΛΑΕΔ

Οι κ. Δένδιας και Γκιουλέρ θα συναντηθούν στη Λέσχη Αξιωματικών στη Ρηγίλλης.

12:15 Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, Γεραπετρίτη - Φιντάν και Μπούρα - Κιλίτς στο Μαξίμου

Στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Μαξίμου θα βρίσκονται εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών, η κ. Μάρια Μπούρα και ο κ. Τσαγατάι Κιλίτς, οι δυο διπλωματικοί σύμβουλοι των δυο ηγετών.

13:00 Δηλώσεις Μητσοτάκη και Ερντογάν

Οι δύο ηγέτες μετά τις δηλώσεις δεν θα δεχθούν ερωτήσεις. Θα ακολουθήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στο Μαξίμου, παρουσία όλων των υπουργών από ΥΠΕΞ και ΛΑΕΔ

13:30 Συνεδρίαση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας

Στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου θα επικυρωθούν οι συμφωνίες που βρίσκονταν στα σκαριά το τελευταίο διάστημα. Θα έχει ακολουθήσει γεύμα των δύο ηγετών και των κυβερνητικών στελεχών.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ 10 - 20 ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ - ΚΟΙΝΩΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΩΝ

Οι συμφωνίες θα υπογραφούν μεταξύ τω δύο κρατών, αλλά και οργανισμών των δύο κρατών. Αφορούν:

  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΡΕΥΝΑ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

16:00 Αναχώρηση Ερντογάν από το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ