Πολιτικη & Οικονομια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με γονείς παιδιών με αναπηρία: «Σημαντικό να μην αντιμετωπίζονται όλες οι περιπτώσεις ομοιόμορφα»

Τα ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με γονείς παιδιών με αναπηρία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με γονείς παιδιών με αναπηρία © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συζήτηση με γονείς παιδιών με αναπηρία - Τα ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα (4.12) με γονείς παιδιών με αναπηρία για τις εμπειρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο πολυχώρο «Παρεάκι» και συζήτησε μαζί τους, για τους τρόπους βελτίωσης των υπηρεσιών και της αρωγής που προσφέρει η Πολιτεία.

«Σημείωσα μια σειρά από άμεσες προτεραιότητες. Και κυρίως να σπάσουμε αυτό το κενό επικοινωνίας και ενημέρωσης μεταξύ αυτών που παρέχουν τις υπηρεσίες και αυτών οι οποίοι φέρνουν στο τραπέζι την εμπειρία», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσία του στη μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που έχει ιδρύσει στον Άγιο Δημήτριο το Κέντρο Ειδικής Εκπαίδευσης Παιδιών και Ενηλίκων με Αναπηρία «Ορίζοντες», όπου απασχολούνται άτομα με νοητική αναπηρία ή αυτισμό. «Η διάθεση υπάρχει πάντα. Εγώ λέω πάντα ότι, από τη στιγμή που έχουμε την τύχη και την ευθύνη να είμαστε σε θέση που να μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά σε πολλά επίπεδα, ας φροντίσουμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όταν δουλεύουμε μαζί και γενικά όταν μιλάει ο ένας με τον άλλον, νομίζω ότι μπορούμε να τα κάνουμε καλύτερα». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με γονείς παιδιών με αναπηρία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με γονείς παιδιών με αναπηρία © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ποια ζητήματα απασχολούν τις οικογένειες των ατόμων με αναπηρία

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις τέσσερις σημαντικότερες θεματικές που απασχολούν τις οικογένειες: στην υποστήριξη των γονέων μετά τη διάγνωση, στην εκπαίδευση, στην ποιότητα της καθημερινής ζωής και στη διασφάλιση ότι το παιδί θα έχει ένα καλό βιοτικό επίπεδο όταν φύγουν από τη ζωή η μητέρα και ο πατέρας του.

Μάλιστα, τονίστηκε η σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης σε μικρή ηλικία και συζητήθηκε η καθιέρωση ενός τυποποιημένου, εύληπτου συμβουλευτικού οδηγού για γονείς, ώστε να ενημερώνονται εξαρχής για τις παιδαγωγικές οδούς που μπορούν να ακολουθήσουν και για την πρακτική, ψυχολογική και οικονομική υποστήριξη που δικαιούνται. «Το βασικό τι είναι; Να γνωρίζουμε ως κράτος αυτή τη διάγνωση, από τη στιγμή που θα έρθει σε επαφή με το δημόσιο σύστημα, εκείνη τη στιγμή αυτόματα ο ΕΟΠΥΥ να ξέρει: “Αυτισμός, σου δίνω τις πρώτες βασικές πληροφορίες”», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Ένας μεγάλος αγώνας. Αλλά υπάρχει και χαρά σε αυτόν τον αγώνα. Εκείνη τη στιγμή μια βοήθεια, ότι δεν χάθηκαν τα πάντα. Αλλάζει λίγο ο αγώνας, αγώνα ούτως ή άλλως θέλουν τα παιδιά για να μεγαλώσουν. Αλλά υπάρχει και χαρά, και εμείς το ξέρουμε», είπε μία από τις μητέρες που έλαβαν μέρος στη συζήτηση, αναφερόμενη στην καθοδήγηση και στην πρώτη αρωγή που χρειάζονται οι οικογένειες. Μάλιστα, οι γονείς υπογράμμισαν ότι χρειάζεται καλύτερη συνεννόηση και συνεργασία ανάμεσα στα σχολεία και στους θεραπευτές που παρέχουν εξωσχολική βοήθεια στα παιδιά, ενώ επισημάνθηκε ότι με την πάροδο του χρόνου πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη διδασκαλία δεξιοτήτων και συνηθειών που διευκολύνουν την αυτόνομη ή ημιαυτόνομη διαβίωση. Τονίστηκε, ακόμα, πως η αποτελεσματική υποστήριξη των παιδιών απαιτεί εξατομικευμένη προσέγγιση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με γονείς παιδιών με αναπηρία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με γονείς παιδιών με αναπηρία © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Το bullying και οι ξενώνες προσωρινής φιλοξενίας παιδιών

«Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και, επειδή το φάσμα από μόνο του έχει πολλές διαφοροποιήσεις, όπως το καταλαβαίνω εγώ τουλάχιστον, έχει και μεγάλη σημασία να μην αντιμετωπίζονται όλες οι περιπτώσεις ομοιόμορφα, και γι' αυτό ήδη έχουμε τις απαραίτητες εκπαιδευτικές διαβαθμίσεις», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Έχουμε τώρα τα προγράμματα τα οποία κάνουμε στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Έχουμε βάλει αρκετό νέο περιεχόμενο, κυρίως στα δημοτικά μας. Γενικά κάνουμε πράγματα κατά του bullying. Το bullying μπορεί να έχει πολλές, πολλές πτυχές, μια εκ των οποίων είναι στις περιπτώσεις των συμβατικών σχολείων όπου έχουμε παιδιά με παράλληλη στήριξη και πώς αντιμετωπίζεις κάποιον ο οποίος μπορεί να μη σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο ή να μη συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο σκέφτεσαι εσύ». 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εξετάστηκαν πιθανές λύσεις σε πρακτικά προβλήματα, όπως η δημιουργία ξενώνων προσωρινής φιλοξενίας παιδιών σε περίπτωση που οι γονείς τους χρειάζονται ολιγοήμερη νοσηλεία, αλλά και τρόποι ενίσχυσης της κατάρτισης και επαγγελματικής αποκατάστασης, όπως η ίδρυση δημοτικών δομών για την υποστηριζόμενη διαβίωση ή τη διημέρευση και φροντίδα. Τονίστηκε δε ότι άτομα με νοητική αναπηρία μπορούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά σε πολλά επαγγέλματα, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει ως παράδειγμα «Το Παρεάκι», που λειτουργεί και ως κατάστημα εστίασης. «Αυτή η δομή είναι μια δημοτική Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ευάλωτων Ομάδων, έχει αυτά τα χαρακτηριστικά και νομίζω ότι είναι πολύ ωραίο. Είναι και ένας τρόπος εκπαίδευσης όλης της κοινωνίας στις δυνατότητες που μπορούν να έχουν τα παιδιά με τέτοιου είδους ζητήματα», σημείωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με γονείς παιδιών με αναπηρία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με γονείς παιδιών με αναπηρία © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ