Πολιτικη & Οικονομια

«Δεν υπάρχει πλέον καιρός για χάσιμο»: Το μήνυμα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την Κλιματική Κρίση

Η ανάρτηση της ΠτΔ με αφορμή την ετήσια διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την Κλιματική Κρίση και την ετήσια διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στα ΗΑΕ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στέλνει το μήνυμά της για την κλιματική κρίση με αφορμή την ετήσια διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που ξεκινά σήμερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σημειώνει ότι «είναι ολέθριο λάθος να πιστέψει κανείς ότι κάθε προσπάθεια είναι καταδικασμένη σε αποτυχία και ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει». 

«Τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης είναι ήδη ορατά. Ειδικά η γειτονιά μας, η Μεσόγειος, έχει καταστεί «επίκεντρο (hotspot) της κλιματικής αλλαγής». Η επιστημονική κοινότητα έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους της ανεπαρκούς προετοιμασίας, υπογραμμίζοντας ότι το κόστος της αδράνειας είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της πρόληψης. Γι’ αυτόν τον λόγο, τον περασμένο Αύγουστο, μαζί με τους ομολόγους μου από την Ιταλία, την Κροατία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία, τονίσαμε ότι οι μεσογειακές χώρες πρέπει να αντιδράσουν συντονισμένα και να αναλάβουν συλλογική δράση για την αντιστροφή των επιπτώσεών της», σημειώνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συμπληρώνει ότι «χρειάζεται, αντίθετα, εμπιστοσύνη στην επιστήμη και τα διδάγματά της και πρωτίστως πολιτική βούληση, ώστε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά την πρόκληση του αιώνα μας. Παράλληλα, καθένας από εμάς πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του και να συμβάλλει με τον δικό του τρόπο σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια. Δεν υπάρχει πλέον καιρός για χάσιμο!»

Ολόκληρη η ανάρτηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Η ετήσια διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP28) που ξεκινά σήμερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Αναμένεται να γίνει ο πρώτος απολογισμός της συλλογικής προσπάθειας για να συγκρατηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ξαναδούν και να επικαιροποιήσουν το συντομότερο τους κλιματικούς τους στόχους για το 2030. Θα πρέπει επίσης να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην πολυμερή διπλωματία, η οποία διερράγη πέρυσι, όταν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξαν οι πολιτικές προτεραιότητες και αναδύθηκαν αντικρουόμενοι στόχοι ανάμεσα στην ενεργειακή ασφάλεια και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
Τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης είναι ήδη ορατά. Ειδικά η γειτονιά μας, η Μεσόγειος, έχει καταστεί «επίκεντρο (hotspot) της κλιματικής αλλαγής». Η επιστημονική κοινότητα έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους της ανεπαρκούς προετοιμασίας, υπογραμμίζοντας ότι το κόστος της αδράνειας είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της πρόληψης. Γι’ αυτόν τον λόγο, τον περασμένο Αύγουστο, μαζί με τους ομολόγους μου από την Ιταλία, την Κροατία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία, τονίσαμε ότι οι μεσογειακές χώρες πρέπει να αντιδράσουν συντονισμένα και να αναλάβουν συλλογική δράση για την αντιστροφή των επιπτώσεών της.
Είναι ολέθριο λάθος να πιστέψει κανείς ότι κάθε προσπάθεια είναι καταδικασμένη σε αποτυχία και ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει, υιοθετώντας μία νέα μορφή άρνησης της κλιματικής αλλαγής, την «κλιματική μοιρολατρία», στάση που οδηγεί στην καταστροφή. Χρειάζεται, αντίθετα, εμπιστοσύνη στην επιστήμη και τα διδάγματά της και πρωτίστως πολιτική βούληση, ώστε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά την πρόκληση του αιώνα μας. Παράλληλα, καθένας από εμάς πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του και να συμβάλλει με τον δικό του τρόπο σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια. Δεν υπάρχει πλέον καιρός για χάσιμο!

Η ετήσια διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP28) που ξεκινά σήμερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ιδιαίτερα...

Posted by Katerina Sakellaropoulou on Wednesday, November 29, 2023

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ