Πολιτικη & Οικονομια

Ελληνικό μπλόκο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ λόγω υπόθεσης Μπελέρη

Η Αθήνα ζητάει ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας να αναλάβει άμεσα τα καθήκοντά του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φρέντι Μπελέρης
© Facebook/Fredi Beleris

H Ελλάδα ζητά από την Αλβανία να λάβει άμεσα μέτρα για τον Φ. Μπελέρη, αλλιώς «δεν θα είναι σε θέση να συμφωνήσει στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας»

Με μπλόκο στην ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν υπάρξει αίσιο τέλος στην υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, προειδοποιεί η Αθήνα

Σε δήλωση που κατέθεσε σήμερα στο COREPER (Συμβούλιο μονίμων αντιπροσώπων των χωρών μελών της Ε.Ε.), η ελληνική πλευρά εκφράζει ρητή επιφύλαξη ως προς την πρόοδο της αλβανικής ενταξιακής διαδικασίας καθιστώντας σαφές ότι δεν θα συναινέσει στην πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας, εφόσον δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις σε σχέση με την ανάληψη καθηκόντων του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.

Σημειώνεται πως η Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων είναι αρμόδια για την προετοιμασία των εργασιών του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα ήδη από τον Οκτώβριο δεν έχει συναινέσει στην αποστολή της επιστολής των «27» για άνοιγμα μιας σειράς Κεφαλαίων στην αφετηρία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Αλβανία.

Η επιστολή της Αθήνας στο COPERER

«Η Ελλάδα περιμένει η Αλβανία να λάβει συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα και για την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Μπελέρη, όπως επίσης να σεβαστεί το δικαίωμά του για δίκαιη δίκη και το τεκμήριο αθωότητας. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να συμφωνήσει στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας», τονίζει η Αθήνα.

Στη γραπτή δήλωσή της, η Ελλάδα υπογραμμίζει ότι «η σύλληψή του εγείρει σοβαρές ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της μεροληπτικής πρακτικής έναντι ενός μέλους εθνικής μειονότητας που προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο. Ο κ. Μπελέρης συνεχίζει να βρίσκεται στη φυλακή μέχρι σήμερα, σχεδόν για επτά μήνες και έτσι έχει στερηθεί το πολιτικό του δικαίωμα ως εκλεγμένος δήμαρχος για να αναλάβει τα καθήκοντά του».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxbaep7rzptd)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ