Πολιτικη & Οικονομια

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας

Στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη
(φωτογραφία αρχείου) © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ελληνοτουρκικά: Στις 7 Δεκεμβρίου η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στην Αθήνα - Οι βασικοί άξονες 

Σημαντικό βήμα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να αποτελέσει η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας και Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας είχε συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο, μαζί με την ενεργοποίηση πολλαπλών διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες και με βάση τους εξής άξονες: Πολιτικός διάλογος, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.

Η συνεδρίαση του ΑΣΣ ύστεα από επτά χρόνια – τέσσερα από οποία οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έφτασαν σε οριακό σημείο έντασης - επιδιώκεται να σηματοδοτήσει την αμοιβαία βούληση για συνεργασία προς όφελος των δύο χωρών και για εξομάλυνση των σχέσεων σε πνεύμα αμοιβαίας ειλικρίνειας και σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου του οδικού χάρτη των επαφών που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.
Στόχος είναι να εδραιωθεί η ηρεμία και η βελτίωση των διμερών σχέσεων να επισφραγιστεί με συμφωνίες που είναι προς όφελος των δύο χωρών. Οι διαφωνίες παραμένουν, ωστόσο η επιδίωξη είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν διμερείς κρίσεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Κυριάκος Μητσοτάκης - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν ξανά σε λίγες ημέρες στην Αθήνα

Ποιοι θα συμμετέχουν

Σε συνέχεια των βασικών αξόνων συνεργασίας που έχουν συμφωνηθεί από κοινού στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, στη Συνεδρίαση του ΑΣΣ, πέρα από τον Υπουργό Εξωτερικών (και την αναπληρώτρια ΥΠΕΞ, καθώς και τον ΥΦΥΠΕΞ για την Οικονομική Εξωστρέφεια) θα συμμετέχουν υπουργοί με αρμοδιότητες στους τομείς της Άμυνας, της Μετανάστευσης, του Πολιτισμού και του Τουρισμού, της Οικονομίας και της Εκπαίδευσης.

Ποιο το πρόγραμμα της συνεδρίασης 

Το πρόγραμμα έχει ήδη οριστεί. Το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου οι υπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας θα έχουν διμερείς συναντήσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών και σε άλλα Υπουργεία.

Την ίδια ώρα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου με το ίδιο σχήμα των προηγούμενων δύο συναντήσεών τους που πραγματοποιήθηκαν στο Βίλνιους και στη Νέα Υόρκη (με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών Άννας Μαρίας Μπούρα και Cagatay Kilic). Μετά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Στη συνέχεια, θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του ΑΣΣ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη μορφή γεύματος εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Από τη συνεδρίαση του 2010 στο σήμερα

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2010 στην Αθήνα από τον τότε Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που υπέγραψαν από κοινού και την ιδρυτική Διακήρυξη του Συμβουλίου.

Η δεύτερη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2013 υπό την προεδρία των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, Αντώνη Σαμαρά και Ταγίπ Ερντογάν.

Η τρίτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 στην Αθήνα υπό τους Αντώνη Σαμαρά και τον τότε Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η τέταρτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη τον Μάρτιο του 2016 υπό τον Αλέξη Τσίπρα και τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.