Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 2 - 8 Νοεμβρίου 2023

3.800 βιβλία χρειάστηκαν για να κατασκευαστεί το εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο του σταθμού St. Pancras στο Λονδίνο

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 892
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο του σταθμού St. Pancras στο Λονδίνο

Τα νέα της εβδομάδας 2 - 8 Νοεμβρίου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

40 Γάλλοι σκοτώθηκαν μέχρι τώρα από τις επιθέσεις της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ ενώ άλλοι 8 αγνοούνται, σύμφωνα με την Γαλλίδα πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν.

100 Βρετανοί πολίτες έχουν καταφέρει να φύγουν μέσω του περάσματος της Ράφα από τη Λωρίδα της Γάζας, που βομβαρδίζεται ασταμάτητα από το Ισραήλ.

200 Βρετανοί πολίτες και οι οικογένειές τους έχουν εγγραφεί σε σχετικό κατάλογο, κατόπιν αιτήματός τους να απομακρυνθούν από τη Γάζα.

14 Βρετανοί πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου και 3 ακόμη αγνοούνται, «κάτι που δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι κρατούνται όμηροι», διευκρίνισε η υπουργός Ενέργειας Κλερ Κούτινο στο τηλεοπτικό δίκτυο SkyNews.

263 έλληνες συγγραφείς, ποιητές και μεταφραστές συνυπέγραψαν κείμενο «κατά του εγκλήματος στη Γάζα». Χαρακτηρίζουν «ακρότητες» τις ενέργειες της Χαμάς, οι οποίες όμως –όπως λένε– δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι. Αντίθετα χαρακτηρίζουν φρικαλεότητες της ενέργειες του Ισραήλ, όπως και απόπειρα γενοκτονίας. 


86.196 ευρώ εισόδημα αλλά και επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ που προήλθε από πώληση ακινήτων στη Γλυφάδα δήλωσε για το 2022 (χρήση 2021) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς τη Δευτέρα έγινε γνωστό το πόθεν έσχες των πολιτικών.

173.823,17 ήταν το εισόδημα της κυρίας Μαρέβας Γκραμπόφσκι από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, 34.000 ευρώ από ακίνητα και 141.176,83 ευρώ από διάθεση περιουσιακών στοιχείων.

1.291.050,6 ευρώ και 87 δολάρια είναι οι καταθέσεις του ζεύγους Μητσοτάκη σε ελληνικές τράπεζες.

33 ακίνητα και 3 οχήματα δηλώνει το πρωθυπουργικό ζεύγος.

93.645 ευρώ είναι το εισόδημα του πρώην πρωθυπουργικού ζεύγους. 

23.247 ευρώ είναι το εισόδημα της κυρίας Μπαζιάνα. 

167.000 ευρώ είναι οι συνολικές καταθέσεις του ζεύγους Τσίπρα. 

311.623,07 ευρώ ήταν το εισόδημα του Νίκου Ανδρουλάκη. 

705.000 ευρώ ήταν οι καταθέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε τράπεζες του Βελγίου και 16.500 ευρώ σε ελληνικές.

19 ακίνητα είχε στην κατοχή του ο κ. Ανδρουλάκης, μεταξύ των οποίων διαμερίσματα σε Βέλγιο, Αθήνα και Κρήτη, καθώς και συμμετοχές σε αρκετές επαγγελματικές στέγες.

84.481 ευρώ ήταν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και της συζύγου του Αναστασίας Κοντογιάννη.

9.000 ευρώ ήταν οι καταθέσεις του ζεύγους Κουτσούμπα, ενώ στην κατοχή τους έχουν δύο διαμερίσματα στη Φθιώτιδα και δύο στη Βοιωτία. Η σύζυγος του κ. Κουτσούμπα έχει μερίδιο 33% σε ακόμα ένα ακίνητο στη Βοιωτία.

245.747 ευρώ ήταν το εισόδημα του Κυριάκου Βελόπουλου και της συζύγου του κυρίας Ολγας Πετροπούλου.

735.000 ευρώ ήταν οι καταθέσεις του ζεύγους με το μεγαλύτερο μέρος (434.058 ευρώ) να φυλάσσεται στην Deutsche Βank. Γιατί οι Γερμανοί είναι πονηροί αλλά έχουν καλές τράπεζες.

1.034 άτομα που κατέχουν δημόσιες θέσεις είναι υπόχρεοι δήλωσης της περιουσιακής τους κατάστασης. Πρόκειται για βουλευτές, ευρωβουλευτές, υπεύθυνους οικονομικών των κομμάτων, δημάρχους και περιφερειάρχες. 


51% των ελευθέρων επαγγελματιών φέρονται να είχαν ψηφίσει ΝΔ στις προ-τελευταίες εκλογές σύμφωνα με συγκλίνουσες σχετικές δημοσκοπήσεις.

6-7 μονάδες εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχασαν από την «άστοχη» δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου για φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες. Με τις πρόσφατες αλλαγές και το τεκμήριο θεωρούν ότι το κλίμα αναστρέφεται και ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες επιστρέφουν στον ΣΥΡΙΖΑ. 

4% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνουν το 50% των φόρων που εισπράττει το κράτος από τη συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών. 

7 στους 10 δεν πληρώνουν κανέναν φόρο και αντίθετα εισπράττουν επιδόματα. Στον ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν παραδέχονται (δημοσίως τουλάχιστον) ότι υπάρχει φοροδιαφυγή σε γιατρούς, δικηγόρους, δημοσιογράφους κ.λπ. Αλίμονο. 


70% του νερού που διαχειρίζονται «χάνουν» κάποιες από τις τοπικές εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλη την επικράτεια. Ως επί το πλείστον πρόκειται για δημοτικές επιχειρήσεις. Κατά τα λοιπά, «το νερό είναι δημόσιο αγαθό» αλλά κανένας σύντροφος δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ για τη σπατάλη. Φοβούνται απλώς μην περάσουν οι εταιρείες σε ιδιώτες και πάψουν να έχουν υλικό για σκληρό συνδικαλισμό. 


18.000 ευρώ τη βραδιά κοστίζει η διαμονή στην ακριβότερη σουίτα του νεόδμητου ξενοδοχείου One & Only Aesthesis στη Γλυφάδα. 

519 τ.μ. είναι το εμβαδόν της σουίτας η οποία διαθέτει πισίνα, γυμναστήριο, εξωτερικό τζακούζι, μπάρμπεκιου και όλα όσα χρειάζονται οι υπερ-πλούσιοι για να χαλαρώσουν. Το μόνο πρόβλημα ίσως είναι ο θόρυβος από τις εξατμίσεις Ι.Χ. και μοτοσικλετών από την παραλιακή. Ίσως οι υπερ-πλούσιοι (Άραβες κλπ) να έχουν «κονέ» με την τροχαία και να ελπίζουν ότι θα στηθεί μόνιμο μπλόκο στην περιοχή για να μπορούν να χαλαρώνουν χωρίς τους καμικάζι. Ίσως αυτή είναι η λύση για το «γόρδιο δεσμό» του θεσμού της κόντρας στην παραλιακή, που τόσοι και τόσοι τεχνοκράτες υπουργοί δεν κατάφεραν να λύσουν. 


15 ετών είναι ο γιος του ηγέτη της Τσετσενίας και στενού σύμμαχου του επίσης αιμοσταγούς Βλαντίμιρ Πούτιν, Ραμζάν Καντίροφ. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο υιός Καντίροφ έδειρε κρατούμενο και ως ανταμοιβή για την πράξη του διορίστηκε υπεύθυνος Ασφαλείας του πατέρα του. Ο θείος του μικρού, ο Μαχομέντ Νταούντοφ, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Βουλής της Τσετσενίας, δήλωσε υπερήφανος για την πράξη του νεαρού. Η καλή ανατροφή ξεκινά από την οικογένεια.


3.800 βιβλία χρειάστηκαν για να κατασκευαστεί το εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο του σταθμού St. Pancras στο Λονδίνο

12 μέτρα είναι το ύψος του εντυπωσιακού δέντρου και χρειάστηκαν 270 ράφια βιβλίων. Χώρια τα φωτάκια. 


Verba Volant

Άκης Σκέρτσος

«Αν είναι στραβός ο γιαλός, στραβά θα αρμενίζουμε. Την ευθύνη να κλείσει τις τρύπες της φοροδιαφυγής την έχει η πολιτεία».
Ίσως να ήθελε να πει κάτι διαφορετικό. Με τον τρόπο του, όμως, ουσιαστικά τροφοδοτεί τους επικριτές του Κωστή Χατζηδάκη, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η πολιτεία θέλει να κάνει ρουφιάνους τους πολίτες για να βρει τους φοροφυγάδες.  

Ανδρέας Σπυρόπουλος 

«Ο φόρος στους ελεύθερους επαγγελματίες είναι το πρώτο μεγάλο ψέμα της κυβέρνησης στον ελληνικό λαό».
Δεν ξέρω αν ο πρόεδρος Ανδρουλάκης θεωρεί ότι η κυβέρνηση είπε αλήθεια στους πολίτες για τις υποκλοπές. Ο υποστράτηγος Σπυρόπουλος όμως το πιστεύει, καθώς θεωρεί ότι το πρώτο ψέμα αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αχιλλέας Μπέος 

«Δεν θα αποδεχτώ μια κατηγορία ανθρώπων που δεν θέλω».
Ο Δήμαρχος Βόλου αναφέρεται στον Κασσελάκη. Η απάντηση μπορεί να είναι μόνο  μία. Ούτε εμείς θα αποδεχθούμε μια κατηγορία ανθρώπων που δεν αποδέχονται άλλους ανθρώπους.

Πόπη Τσαπανίδου 

«Κάποια πράγματα μένουν μέσα σου ως εκκρεμότητες. Σιωπηλά. Δεν το αντιλαμβάνεσαι. Αλλά είναι εκεί. Στο παρασκήνιο. Μέχρι να ’σαι έτοιμος. Και τότε γίνονται μορφή. Και η μορφή, ανάγκη».
Αν η πρώην βραχύβια εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ετοιμάζεται για καριέρα life coach, θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τον ακατάληπτο χρησμό. Ποια είναι η «ανάγκη»; Ποια είναι η «μορφή»; Μήπως έχει μπλέξει με κακές παρέες, με καμιά αίρεση ή κάτι τέτοιο; 

Λάκης Λαζόπουλος

«Διαγραφή με τα 1.000, χωρίς πολλά πολλά λόγια, απλά. Δεν θες, όπως λέει και μία ψυχή, στην ευχή της Παναγίας και στο διάολο».
Ο κόκκινος Λάκης αναθάρρησε με τον νέο πρόεδρο και ανέλαβε ξανά ρόλο συμβουλάτορα. Το πρόβλημα είναι ότι οι διαγραφές μάλλον μετατίθενται για τις ελληνικές καλένδες και ο νέος πρόεδρος δέχεται εισηγήσεις να παραιτηθεί από τον Νίκο Μαραντζίδη και όχι μόνο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ