Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 12 - 18 Οκτωβρίου 2023

7 περιφέρειες κέρδισε τελικά η ΝΔ με τους επίσημους υποψηφίους της, μετά και τις κάλπες της Β' Κυριακής. Είχε κερδίσει 11 την προηγούμενη φορά

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 889
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα νούμερα της εβδομάδας | 12 - 18 Οκτωβρίου 2023

Τα νέα της εβδομάδας 12 - 18 Οκτωβρίου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

202 δήμους κέρδισε συνολικά η ΝΔ στις Δημοτικές Εκλογές 2023, σύμφωνα με «μπακαλίστικη» επεξεργασία των αποτελεσμάτων, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει δοθεί επίσημη στήριξη σε δημάρχους. 8 περισσότερους, δηλαδή, απ’ όσους κέρδισε το 2019.

78 δήμους κέρδισε το ΠΑΣΟΚ, ήτοι 14 λιγότερους από το 2019. Αλλά και τους δυο μεγαλύτερους.

15 δήμους κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή 5 λιγότερους από το 2019.

6 δήμους κέρδισε το ΚΚΕ, τέσσερις περισσότερους από το 2019.

57.800 ψήφους έλαβε την Α' Κυριακή ο Κώστας Μπακογιάννης και 50.403 τη Β΄ Κυριακή. Οι 7.397 που δεν τον ξαναψήφισαν, ένιωθαν σίγουροι για το αποτέλεσμα, πήγαν για μπάνιο ή το ξανασκέφτηκαν.

26,73% ήταν η συμμετοχή των πολιτών στη Β΄ Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών στον Δήμο Αθηναίων. Αν το δει κανείς κυνικά τα αποτελέσματα διαμορφώνονται ως εξής:

73% απείχαν.

15% ψήφισαν Δούκα

12% ψήφισαν Μπακογιάννη. Την  ιστορία ωστόσο τη γράφουν οι παρόντες.

117 νυν δήμαρχοι (σε σύνολο 332) έχασαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

1 στους 3 δεν επανεξελέγη.

37 νυν δήμαρχοι δεν ήταν υποψήφιοι στις φετινές εκλογές. Βαρέθηκαν ή φοβήθηκαν το μαύρισμα;

13 υποψήφιοι δήμαρχοι στην Αττική «άντεξαν» στον β' γύρο και κέρδισαν. Παρά το γεγονός ότι το σύστημα είναι έτσι δομημένο ώστε να διευκολύνει τον συνασπισμό όλων εναντίον του πρώτου.


2ο ισχυρότερο διαβατήριο στον κόσμο θεωρείται εκείνο της Σουηδίας, σύμφωνα με τον δείκτη Visa Guide Passport Index. Ακολουθούν το γερμανικό και το ισπανικό.

23ο ισχυρότερο είναι το ελληνικό. Pas mal.

28ο κατατάσσεται πλέον το βρετανικό. Είδατε τελικά ότι το διαβατήριο (όπως και το νόμισμα) είναι ταμπού;

93ο κατατάσσεται το ρωσικό και 94ο το τουρκικό. Κανείς δεν θέλει μπλεξίματα.


2 χρυσά και 3 αργυρά μετάλλια πήρε η χώρα μας στην κατάταξη του Εconomist για τις ευρωπαϊκές χώρες.

5 κατηγορίες ελήφθησαν υπ’ όψιν. Ζήτηση, χρέος, δημογραφία, απανθρακοποίηση και αποσύνδεση από ορυκτά καύσιμα.

10η κατατάσσεται η Ελλάδα. Καθόλου άσχημα για μια χώρα που πριν 10 έτη βρίσκονταν στο χείλος της καταστροφής.

7 θέσεις χαμηλότερα από την Ελλάδα κατατάσσεται η Αυστρία και την ακολουθεί η Γερμανία.


36,8% έλαβε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής στην Πολωνία το κυβερνών κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι. Δύσκολα θα βρει συνεργάτες για να συγκυβερνήσει καθώς έχει τσακωθεί με συμμάχους και έχει κατηγορηθεί για διάβρωση του κράτους δικαίου. Μαζί με τους ακόμα-πιο-ακροδεξιούς πιθανούς συμμάχους του, τη «Συνομοσπονδία», μαζεύει 212 έδρες. Δεν αρκούν.

31,6% των ψήφων έλαβε ο «Συναπισμός Πολιτών» του πρώην πρωθυπουργού της Πολωνίας και πρώην προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

248 έδρες κερδίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης επί συνόλου 460 εδρών, σύμφωνα τουλάχιστον με τα exit polls.


200-250 Ισραηλινοί είναι αιχμάλωτοι στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τη Χαμάς. Αριθμός σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν που είχε αρχικά ανακοινώσει το Ισραήλ.

22 όμηροι σκοτώθηκαν κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπο της ένοπλης πτέρυγας της τρομοκρατικής οργάνωσης.

2.800 υπολογίζεται ότι ήταν τα θύματα από τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.

10.850 ανακοινώθηκε ότι τραυματίστηκαν.

5 κομμάτια ψωμί σε κάθε κάτοικο διανέμουν οι αρχές στην πόλη Χαν Γιουνίς, στα νότια της λωρίδας, εκεί όπου έχουν καταλύσει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.


798 εκατομμύρια ήταν το κόστος από ρευματοκλοπές το 2022. Δεν το πληρώνει το κράτος ή κάποιο μαγικό χέρι που κόβει τους καρπούς ενός λεφτόδεντρου. Το πληρώνουμε όλοι εμείς.

209 εκατ. ευρώ ήταν το κόστος των ρευματοκλοπών το 2021.

1,5 εκατομμύριο μετρητές ρεύματος είναι αγνώστου ιδιοκτήτη, δηλαδή χωρίς ΑΦΜ. Πώς λέμε «αγνώστου πατρός». Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης του δικτύου πολλών ετών. Οι συνδικαλιστές και η ελληνική αριστερά επιμένουν να είναι όλα δημόσια, αλλά το κόστος το πληρώνουν πάντοτε οι πολίτες.


750 κάμερες πρόκειται να τοποθετήσει στην Αθήνα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το νομικό πλαίσιο υπάρχει εδώ και χρόνια. Όπως και ο φόβος των αρμόδιων πολιτικών προϊσταμένων. «Σε κρίσιμες περιοχές, όπου έχουμε έξαρση της εγκληματικότητας, για να έχουμε την καλύτερη δυνατή αστυνόμευση» δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου. Χωρίς να προσδιορίσει πότε…


7 περιφέρειες κέρδισε τελικά η ΝΔ με τους επίσημους υποψηφίους της, μετά και τις κάλπες της Β' Κυριακής. Είχε κερδίσει 11 την προηγούμενη φορά. Ο Κ. Μητσοτάκης είχε θέσει ως στόχο το 13 στα 13 και έτσι δικαιολογούνται οι αντίπαλοί του να μιλούν για ήττα. 

3 περιφέρειες κέρδισαν ανεξάρτητοι υποψήφιοι προερχόμενοι από τον χώρο της ΝΔ. Αυτούς που παλαιά λέγαμε «αντάρτες», αλλά κάποιοι ενοχλήθηκαν με την κατάχρηση του όρου και επιχειρούν να μας μάθουν να τους λέμε αλλιώς. 

1 περιφέρεια κέρδισε υποψήφιος που στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ (Κρήτη).

1 περιφέρεια κέρδισε υποψήφιος που στηρίχθηκε από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ (Θεσσαλία). Μία είχαν κερδίσει και την προηγούμενη φορά. «Είναι όμως και η πρώτη μεγάλη ήττα του Κ. Μητσοτάκη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης. Πόσο μεγάλη ήταν δεν μπορώ να κρίνω. Το μέγεθος άλλωστε δεν παίζει ρόλο.

1 περιφέρεια κέρδισε ένας εντελώς ανεξάρτητος υποψήφιος (Δ. Μακεδονία).


Verba Volant

Γιώργος Α. Παπανδρέου

«Όταν οι δημοκρατικές δυνάμεις ενώνονται, έρχεται ένα θετικό αποτέλεσμα».
Ο πρώην πρωθυπουργός προχώρησε σε μια βαρυσήμαντη δήλωση. Αν δει όμως κανείς τα αποτελέσματα, το 14,9% που έλαβε ο Χ. Δούκας την Α΄ Κυριακή και το 13,36% που έλαβε ο έτερος «προοδευτικός» Ζαχαριάδης δεν φθάνουν για να πιάσει το ποσοστό που έλαβε ο «προοδευτικά υποστηριζόμενος» Δούκας τη Β΄ Κυριακή. Στις προοδευτικές δυνάμεις, όπως τις άθροισε ο ΓΑΠ, περιλαμβάνονται προφανώς και ψηφοφόροι ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τουλάχιστον. Τρελή πρόοδος, δηλαδή.

Στέφανος Κασσελάκης 

«Η πρώτη μεγάλη ρωγμή έγινε, επόμενος σταθμός οι ευρωεκλογές».
Η ρωγμή βεβαίως συνίσταται στο ότι σε τρεις περιφέρειες δεν κέρδισε ο «επίσημος» της ΝΔ αλλά ένας «αντάρτης» προερχόμενος από τη ΝΔ και σε μία κέρδισε ο υποστηριζόμενος από ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ κέρδισαν τους δύο μεγαλύτερους Δήμους, με πανστρατιά των υπολοίπων εναντίον των υποψηφίων της ΝΔ. Ο Στέφανος όμως είχε πανηγυρίσει και την Α΄ Κυριακή, τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ έπαθε πανωλεθρία. Δεν θα πανηγύριζε τη Β΄ Κυριακή όταν οι ΠΑΣΟΚΟΙ κέρδισαν με τη μικρή στήριξή του;

Νίκος Κοτζιάς 

«Εμείς ψηφίσαμε Δούκα για να φύγει ο Μπακογιάννης, όχι για να γυρίσει η πράσινη αλαζονεία».
Όπως θα έλεγε και ο Θρασύβουλας: «Εισερχόμενης της πράσινης νίκης από την πόρτα, η αλαζονεία παραμονεύει στο παράθυρο».

Θεοδώρα Τζάκρη

«Δεν είμαστε μόνο με τους εργατοϋπαλλήλους, είμαστε και με τους βιομηχάνους».
Και βουνό και θάλασσα. Και σαμπουάν και κοντίσιονερ. Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ. Και ψηφισμένα όλα τα μνημόνια και αντιμνημονιακή. Σημασία έχει η ευελιξία.

Ραχήλ Μακρή

«Στην αρχή είπα όχι, τελικά είδα ότι στο αγγλικό συμμετείχε και ο υπουργός Υγείας».
Με διεθνείς προσλαμβάνουσες, η «προσωπική επιλογή Τσίπρα» αποφάσισε να πάει στο reality «I’ m a celebrity get me out of here». Δεν ξέρω για την Αγγλία, εδώ όμως (και με δεδομένη της συμμετοχή της κ. Μακρή) ίσως θα έπρεπε να τιτλοφορείται «Αντώνη αγάπη μου, έλα πάρε με από δω».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ