Πολιτικη & Οικονομια

Η Αθήνα χτες, σήμερα και Αύριο

Ασφαλής είναι μια πόλη που μπορεί να ανταποκριθεί σε οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους

Χρήστος Τεντόμας
Χρήστος Τεντόμας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Αθήνα χτες, σήμερα και Αύριο
© Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi

Αυτοδιοικητικες εκλογές 2023: Ο Χρήστος Τεντόμας αναλύει γιατί θα είναι υποψήφιος στο πλευρό του Κώστα Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων

Η Αθήνα της κρίσης είχε κολλήσει στο φαύλο κύκλο της ανεργίας, των διαχωρισμών και της εξαθλίωσης. Στην πενταετία που πέρασε η Αθήνα άρχισε να ευθυγραμμίζεται με τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και σήμερα να θεωρείται μια από τις καλύτερες πόλεις του κόσμου για να ζει κανείς. Το κλειδί της μεταμόρφωσης για την Αθήνα μας οφείλεται στην ολοκληρωμένη στρατηγική που είχαμε αυτά τα χρόνια και που συνδυάζει την οικονομική δύναμη, την κοινωνική ένταξη και τις περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Ως Αντιδήμαρχος Κλιματικής Αλλαγής και Πρασίνου θεωρώ ότι το καινοτόμο Σχέδιο Δράσης για την προσαρμογή της Αθήνας στην κλιματική αλλαγή και για την ανθεκτικότητα της πόλης έχει συμβάλλει σημαντικά στη μεταμόρφωση της Αθήνας.

Ο στόχος του Σχεδίου Δράσης ήταν να καταστήσουμε την πόλη μας βιώσιμη. Έτσι όλες οι πτυχές της ζωής των πολιτών λήφθηκαν υπόψη σε μια στρατηγική αστικού σχεδιασμού χωρίς αποκλεισμούς. Πράσινες υποδομές με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πάρκων τσέπης και με τις φυτεύσεις 602.443 δέντρων, εποχιακών ειδών και θάμνων. Αξιοποιήσαμε εγκαταλελειμμένα οικόπεδα και δημιουργήσαμε εστίες πρασίνου στις γειτονιές της Αθήνας και ιδιαίτερα στις πιο πυκνοκατοικημένες. 

Καθιερώσαμε πολυλειτουργικούς χώρους πρασίνου, όπου το πράσινο συνυπάρχει με τα όργανα άθλησης, με τα γήπεδα αθλοπαιδιών και με τις παιδικές χαρές.

Οι αυξημένοι χώροι πρασίνου δεν βελτιώνουν αισθητά μόνο την ποιότητα της ζωής των πολιτών αλλά συμβάλουν και στην προσαρμογή και την ανθεκτικότητα της πόλης στην κλιματική αλλαγή, που αποτελούν και τους σημαντικούς πυλώνες του Σχεδίου Δράσης.

Τα έργα ανάπλασης που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα είναι έργα που κοιτάνε προς το μέλλον. Τα πάρκα τσέπης, οι φυτεύσεις που προανέφερα αλλά και τα 48.529 τιμ χλοοτάπητα για παράδειγμα, από τη μια ενσωματώνουν τις γειτονιές και αποτελούν χώρους συνεύρεσης, ηρεμίας και ψυχαγωγίας των κατοίκων από την άλλη πλευρά διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής αφού απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και άλλους ρύπους, ενώ μπορούν να συγκρατούν το νερό όταν οι βροχοπτώσεις είναι έντονες ώστε να μην πλημμυρίζουν οι γειτονιές. Επιπλέον τα έργα αυτά είναι σχεδιασμένα ώστε το νερό να μην χάνεται και να επανακατευθύνεται αργά στον υδροφόρο ορίζοντα.

Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι υψίστης σημασίας για την στρατηγική του Σχεδίου Δράσης ώστε η πόλη μας να μειώσει τις εκπομπές κατά 61% μέχρι το 2030 και να πετύχει μηδενικούς ρύπους μέχρι το 2050.

Η ενεργειακή αναβάθμιση λοιπόν του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος της πόλης και η μετατροπή του σε σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας έως το 2050 αποτελεί μονόδρομο για ένα μέλλον ανθρακικής ουδετερότητας.

Η Αθήνα από φθίνουσα πόλη μετατρέπεται σταδιακά σε ακμάζουσα πόλη. Τα αποτελέσματα ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται. Κοιτώντας στο μέλλον η στρατηγική μας σημαίνει ασφάλεια. Γιατί ασφαλής είναι μια πόλη που μπορεί να ανταποκριθεί σε οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους. Και εμείς ανταποκριθήκαμε σε αυτές τις προκλήσεις. Με την εμπιστοσύνη των Αθηναίων το έργο μας θα συνεχιστεί και την επόμενη πενταετία.

Ο Χρήστος Τεντόμας είναι Αντιδήμαρχος Κλιματικής Αλλαγής και Πρασίνου και υποψήφιος με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη «Αθήνα Ψηλά».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ