Πολιτικη & Οικονομια

Μεϊμαράκης: Κάθε Βουλή να τροποποιεί το Σύνταγμα

Με αυξημένη πλειοψηφία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
81648-164791.jpg

Κάθε Βουλή, και όχι μόνο η Αναθεωρητική, να μπορεί να τροποποιεί μη θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος, αλλά με αυξημένη πλειοψηφία, πρότεινεο πρόεδρος του σώματος  κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Λεπτομερέστερα, ο κ. Μεϊμαράκης είπε:

• Προσωπικά είχα αναφερθεί και στο παρελθόν σε μια πρόταση, για να μπορούμε να αποφεύγουμε τις αγκυλώσεις και την καταθέτω εκ νέου τώρα, σύμφωνα με την οποία ζητώ τις μη θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις να μπορούμε να τις τροποποιούμε ανεξάρτητα από το αν η Βουλή είναι Αναθεωρητική ή όχι, με εντολή της προηγούμενης με μια πολύ αυξημένη πλειοψηφία. Δεχόμαστε ή όχι πως η Βουλή είναι το κυρίαρχο Σώμα στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία;.

• Πρέπει ν΄ αναθεωρήσουμε κάποιες απόψεις τις οποίες είχαμε, να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και αντίστοιχα με την κρισιμότητα των περιστάσεων και των καταστάσεων καθώς, τελικά, οι θεσμοί οι οποίοι υπήρχαν υπηρετούσαν μια ήρεμη περίοδο άλλων οικονομικο-πολιτικών συνθηκών, οι οποίες όμως μεταβλήθηκαν, κυρίως με την παγκοσμιοποίηση, και πρέπει τώρα σε περίοδο κρίσης να συντονιστούμε και να σχηματίσουμε μια ομάδα αντιμετώπισης της κρίσης

• Αν λοιπόν υπάρχει ομοφωνία ή τα 4/5 ή τα 3/5 της Βουλής, ανάλογα με το θέμα και συμφωνούμε στην αλλαγή μιας διάταξης όπως για παράδειγμα ο Νόμος Περί Ευθύνης Υπουργών, γιατί να μη δώσουμε το δικαίωμα να είναι πιο ευέλικτο το Συνταγματικό καθεστώς και αντ’ αυτού να πρέπει να περιμένουμε πέντε ή δέκα χρόνια για την τροποποίηση της;».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ