Πολιτικη & Οικονομια

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνιδιοκτήτης της διαπραγμάτευσης

Τον καθιστά εκ των πραγμάτων το τωρινό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις

53205-171176.jpg
Βασίλης Καραγιάννης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
81628-164770.jpg

Όσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι 7 στους 10 ψηφοφόρους δηλώνουν υπέρ της παραμονής στο ευρώ, δεν θα πρέπει να ανησυχούμε για τις πολιτικές εξελίξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που δείχνουν ότι το θέμα της διαπραγμάτευσης του χρέους αποτελεί «καυτή πατάτα» κυρίως για τον ΣΥΡΙΖΑ παρά για τα κόμματα της κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί το τωρινό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, τον καθιστά εκ των πραγμάτων έναν εκ των ιδιοκτητών της συμφωνίας ελάφρυνσης του χρέους. Άρα θα κληθεί να διαπραγματευτεί και να υπογράψει. Ταυτόχρονα όμως, όσο προχωρά η συζήτηση τόσο θα διαφαίνεται η Βαβυλωνία απόψεων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ.

Αλλά το 25-30% της απήχησης του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβάνει κυρίως πολίτες υπέρ του ευρώ. Αντιθέτως, το ακραίο αντιευρωπαϊκό κομμάτι, αν και ελέγχει σε μεγάλο βαθμό το κόμμα σε οργανωτικό επίπεδο, αποτελεί τη μειοψηφία της εκλογικής του απήχησης. Αυτό καταγράφηκε στις Δημοτικές εκλογές, καταγράφεται στα αποτελέσματα των επαγγελματικών ενώσεων και στις φοιτητικές εκλογές.

Όπως έχω αναφερθεί σε προγενέστερα σχόλια, μπορεί το πολιτικό προσωπικό κυρίως στην πλευρά της αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης να βρίσκεται σε κάποια σύγχυση, μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν αντικρουόμενα στοιχεία αλλά όσο αυξάνει η ένταση τόσο θα πλησιάζουμε σε συμφωνία.

Μπορεί να δούμε κάποια καθυστέρηση (προσωπικά δεν το βλέπω), αλλά στο τέλος θα έχουμε συμφωνία με τους πιστωτές, η οποία θα προκαλέσει τεκτονικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, και θα σηματοδοτήσει την αρχή της νέας περιόδου της σύγχρονης Ελληνικής Δημοκρατίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ