Πολιτικη & Οικονομια

Τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν - Οι πρώτες εικόνες από τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη

Η ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν - Οι πρώτες εικόνες από τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογαν © Δημήτρης Παπαμήτσος / ΓΤ Πρωθυπουργού

Συναντήθηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, το απόγευμα της Τετάρτης (20/9).

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και η επικεφαλής του διπλωματικού του γραφείου του πρωθυπουργού, Άννα Μαρία Μπούρα.

Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν στο λεγόμενο «Τουρκικό Σπίτι», δηλαδή στην έδρα της διπλωματικής αποστολής της Άγκυρας στα Ηνωμένα Έθνη.

Τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν - Οι πρώτες εικόνες από τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογαν © Δημήτρης Παπαμήτσος / ΓΤ Πρωθυπουργού

Όπως δήλωσε στην ATHENS VOICE ο Κωνσταντίνος Φίλης, στόχος της συνάντησης είναι να κρατηθεί ζεστό το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών και να φανεί ότι υπάρχει βούληση για συνέχιση του πολιτικού διαλόγου για τα ελληνοτουρκικά.

Μητσοτάκης στο CNN: Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε με την Τουρκία στα εδαφικά

«Με την Τουρκία έχουμε διαχρονικές δυσκολίες και μία και μοναδική διαφορά: την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Δεν είναι εύκολο να επιλυθεί, αλλιώς θα είχε ήδη γίνει. Μπορούμε όμως να το επιχειρήσουμε και στο μεταξύ να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε τομείς, όπως η πολιτική προστασία και η κλιματική αλλαγή», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο CNN, λίγη ώρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο.

Σχετικά με την συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως: «Θα συναντηθώ με Τούρκο πρόεδρο σε λίγες ώρες πριν από την γ.γ., του ΟΗΕ και οι δύο επανεκλεγήκαμε μετά τις εκλογές που έγιναν το καλοκαίρι και θα συνεχίσουμε τις σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες μας, βεβαίως και έχουμε μεγάλες διαφορές, αλλά θα προσπαθήσουμε να τις λύσουμε με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο των θαλασσών. Θέλουμε να συνεργαστούμε σε πολλά θέματα που αφορούν και τους δύο. Στις κοινές προκλήσεις την κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε μεταξύ άλλων για την Τουρκία πως: «Είναι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε εδώ και πολλά χρόνια, έχουμε διαφορές εδώ και χρόνια με την Τουρκία για παράδειγμα τις θαλάσσιες ζώνες μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι εύκολο να επιλυθούν αυτά τα θέματα, αλλιώς θα είχαν επιλυθεί εδώ και καιρό».

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ούτε χρειάζεται να είμαστε επιθετικοί ο ένας απέναντι στον άλλον και να σπρώχνουμε σε ένοπλη σύγκρουση… Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε στα θέματα εδαφικά θέματα. Μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλους τομείς, αυτό θα ήθελα να πετύχω στη συνάντησή μου με τον Ερντογάν».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.